Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΪΣΑΛ ΧΟΥΣΕΪΝΙ
Μεγαλειώδης η τελευταία «επιστροφή» στην Ιερή Πόλη

Ο Φ. Χουσεϊνί

Associated Press

Ο Φ. Χουσεϊνί
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στη μεγαλειωδέστερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τις τελευταίες δεκαετίες, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετατράπηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Φαϊσάλ Χουσεϊνί, το πρόσωπο της ΟΑΠ και του παλαιστινιακού λαού στην Ιερή Πόλη. Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση και ο οργισμένος θρήνος των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που κατέκλυσαν ασφυκτικά την Παλιά Πόλη έθεσαν στο περιθώριο τις ισχυρότατες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, που προτίμησαν να μείνουν αθέατες, για να αποφύγουν τυχόν πυροδότηση συγκρούσεων, ενώ ρόλο ρυθμιστή της κυκλοφορίας και τήρησης της τάξης ανέλαβαν μέλη της οργάνωσης Φατάχ, του Γιάσερ Αραφάτ.

Με τα καταστήματα κλειστά, γεμάτη από μεσίστιες παλαιστινιακές σημαίες, τα τείχη να αντηχούν από τους στίχους του Κορανίου στα μεγάφωνα, η Ιερή Πόλη υποδέχτηκε τον Φαϊσάλ Χουσεϊνί, στην τελευταία επιστροφή του. Η σορός του έφτασε με στρατιωτικό ελικόπτερο από το Αμμάν της Ιορδανίας συνοδευόμενη από τον Γιάσερ Αραφάτ. Στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, έγινε η πρώτη νεκρώσιμη τελετή, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποχαιρέτισε τον «συναγωνιστή και αδελφό Φαϊσάλ». Στη συνέχεια πλήθος κόσμου συνόδευσε τη σορό προς την Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να πραγματοποιήσει ελέγχους στα φυλάκια, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας έδωσε ειδικές άδειες εισόδου σε σειρά Παλαιστινίων αξιωματούχων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, πάντως, δε ζήτησε άδεια, δίνοντας, πιθανώς, και ένα στίγμα της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τα συνθήματα για συνέχιση της Ιντιφάντα και υπέρ της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Παλαιστίνης κυριάρχησαν στην Παλιά Πόλη, από τη στιγμή που η σορός του Φαϊσάλ Χουσεϊνί εισήλθε από την πύλη της Δαμασκού συνοδευόμενη από δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους. Παρά τη φόρτιση, επικράτησε σχετική ηρεμία με εξαίρεση τις στιγμές που το πλήθος κατέβασε τη μία από τις τρεις μεγάλες ισραηλινές σημαίες που κυματίζουν στο διαμέρισμα που ο Αριέλ Σαρόν αγόρασε στην ανατολική πόλη, για να υπερτονίσει την ισραηλινή κυριαρχία στο σύνολο της Ιερουσαλήμ, ενώ καταστράφηκαν και αρκετές κάμερες ασφαλείας.

Μετά από μια σύντομη στάση στον Οίκο της Ανατολής, κτίριο που ανήκε στον Χουσεϊνί και δωρήθηκε στην ΟΑΠ, η σορός του μεταφέρθηκε στην Πλατεία των Τεμένων, στο Αλ Ακσά, όπου ενταφιάστηκε δίπλα στον πατέρα του, στρατιωτικό ηγέτη των Παλαιστινίων στον πόλεμο του 1948 εναντίον της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους, οπότε και έχασε τη ζωή του σε μία από τις κρισιμότερες μάχες για την κατάκτηση της πόλης. Γόνος πλούσιας οικογένειας με αιωνόβιες ρίζες στην Ιερή Πόλη, ο Φαϊσάλ ΧουσεΪνί είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος που επιτράπηκε να ενταφιαστεί στην Πλατεία των Τεμένων, μετά από το 1967.

Η ισραηλινή αστυνομία αθέατη είχε φροντίσει να αποκλείσει τις εβραϊκές συνοικίες, από το φόβο επεισοδίων. Στη βάση αυτής της λογικής, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αίτημα ακροδεξιών οργανώσεων να απαγορευτεί η πραγματοποίηση της κηδείας του ΧουσεΪνί στην Ιερή Πόλη και απομάκρυνε εν ριπή οφθαλμού τους λίγους ακροδεξιούς έποικους που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Οίκο της Ανατολής, πανηγυρίζοντας για την απώλεια του Χουσεϊνί. «Σοβαρότατη πρόκληση», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ φέρει ευθύνη για το θάνατο του Χουσεϊνί, επειδή στις 16 Μάη ο στρατός είχε χρησιμοποιήσει τόσο ισχυρά χημικά εναντίον διαδήλωσης που ηγούνταν ο Φαϊσάλ στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα ο 60χρονος Παλαιστίνιος αξιωματούχος να νοσηλευτεί με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, που επιδείνωσαν το άσθμα του.

Την ύψιστη τιμητική διάκριση της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε η σαουδαραβική ηγεσία στον εκλιπόντα, απονέμοντάς του το μετάλλιο του βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ μπεν Σαούντ.

Ευρωπαϊκός μαραθώνιος διπλωματίας

Την απογοήτευσή του για τα «ελάχιστα έως μηδαμινά» αποτελέσματα της νέας αμερικανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειες εξέφρασε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος, όμως, έσπευσε να «πετάξει το γάντι» στην Παλαιστινιακή Αρχή και να επαναλάβει ότι ο Γιάσερ Αραφάτ «θα πρέπει, υπό τις υπάρχουσες πιέσεις, να αναγγείλει κατάπαυση του πυρός». Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι, μετά τον επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας της Δυτικής Οχθης Τζιμπρίλ Γιαρούμπ, και ο ομόλογός του στη Λωρίδα της Γάζας, Μωχάμεντ Ντάχλαν, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση ασφαλείας με Ισραηλινούς αξιωματούχους, υπό τον Αμερικανό πρεσβευτή Μάρτιν Ιντικ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, τόνισε ότι «είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά, αφού ο Γιάσερ Αραφάτ είχε αντιδράσει θετικά στις προτάσεις του Ουίλιαμ Μπερνς». Ο Μπούτσερ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για συνεννόηση ασφαλείας, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Κόλιν Πάουελ, αν και υιοθέτησε την έκθεση Μίτσελ που θέτει ως προϋπόθεση της άρση του εποικισμού που ζητούν και οι Παλαιστίνιοι, «παραβλέπει» διαρκώς το συγκεκριμένο όρο και αναφέρεται μόνο στην ανάγκη κατάπαυσης της παλαιστινιακής βίας.

Τέλος, περιοδεία στην περιοχή άρχισε, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, υποστηρίζοντας μια ενεργότερη δραστηριοποίηση της Γερμανίας και της ΕΕ, άποψη που υποστήριξε, σε συνέντευξή του, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ