Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταπίνοντας την κάμηλο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ όπως και ο «υπέρ-υπουργός» Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς προσπάθησαν χτες να υποβαθμίσουν την κρίση που ξέσπασε στην κυβέρνηση με τον υπουργό αρμόδιο για τις Ιδιωτικοποιήσεις, Γιουξέλ Γιάλοβα. Ο πρώτος μιλώντας για «τη δημοκρατία ως ένα σύστημα που λειτουργεί εκμεταλλευόμενο τις διαφωνίες που δε συνιστούν πάντοτε κρίσεις» και ο δεύτερος διαβεβαιώνοντας τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - που, όπως το έχει θέσει η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», έχουν «στοιχηματίσει τα χρήματά τους στο πρόσωπό του» - ότι, πλέον, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Ο Ντερβίς, που προχτές βρισκόταν πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, δε διέκοψε καν το ταξίδι του διότι, όπως είπε, «δεν επρόκειτο για σοβαρή κρίση».

Ο τουρκικός Τύπος απέδωσε κυρίως στον ίδιο τον Γιάλοβα την ευθύνη της απομάκρυνσής του, με το αιτιολογικό ότι «ήταν κακοπροαίρετος» όταν δήλωνε πως η απελευθέρωση της αγοράς καπνού δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα. Η μόνη εφημερίδα που τήρησε αποστάσεις από την άποψη ήταν η (φιλοϊσλαμική) «Ζαμάν», που έγραψε στο πρωτοσέλιδό της ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απομακρύνει τον πρώτο υπουργό». Πάντως, το χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά στην παραίτηση (+1,8%), ενώ και ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων (TUSIAD) «καλωσόρισε» την εξέλιξη.

Το γεγονός είναι πως όσο και αν οι κυβερνητικοί υπουργοί, προεξάρχοντος του Ντερβίς επιμένουν ότι «τα μέτρα συμφωνήθηκαν με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις», υπάρχουν σαφείς αντιρρήσεις τόσο για τη διαδικασία - που πραγματοποιείται πολύ γρήγορα - όσο και για την ουσία, που αποστερεί λαϊκά στρώματα από βασικές προστατευτικές διατάξεις, και μαλιστα μετά από μια κρίση που έπληξε κυρίως αυτά.

Και ακριβώς αυτό θα προσπαθήσει η τουρκική κυβέρνηση να κρύψει από την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έφθασε χτες στη χώρα, με επικεφαλής τον Γιούχα Κακόνεν, για να κάνει την όγδοη «εξέταση» της εφαρμόγής των συμπεφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας δανείου 15,7 δισ. δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ