«Στο πόδι» από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η δράση των κομμουνιστών με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες

Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020

Από τη σύσκεψη με τον Γ. Μανουσογιαννάκη
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δράση των δυνάμεων του ΚΚΕ στη Λέσβο, ξεδιπλώνοντας από την πρώτη στιγμή ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων, συγκεντρώσεων, συσκέψεων, περιοδειών στο νησί.

Στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε Αγιάσο, Μανταμάδο, χωριά της περιοχής Ευεργέτουλα, στα Πάμφιλα και συνεχίζουν, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες ενημερώνουν τον λαό του νησιού για τα αίτια και τους υπεύθυνους της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τόπο τους και απευθύνουν το κάλεσμα της οργάνωσης του αγώνα για να μην επιτρέψουν να γίνουν νέες Μόριες, κλειστές ή ανοιχτές, να διεκδικήσουν αποφασιστικά να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Λέσβο και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να οργανώσουν την πάλη τους συνολικά ενάντια στην πολιτική που για τα κέρδη του κεφαλαίου καταδικάζει τον λαό στην ανεργία, στη μισή δουλειά και ζωή, στη φτώχεια και δημιουργεί τους πολέμους, την πείνα και την προσφυγιά.

Στην Αγιάσο και στο κέντρο της πόλης στο πάρκο Χατζηδήμου μίλησε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κάλεσε τον λαό του νησιού να οργανώσει την πάλη του ενάντια σε αυτό το αίσχος του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και παράλληλα να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που είναι αγκιστρωμένα στην αντιλαϊκή πολιτική και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Υπογράμμισε ότι η αιτία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και των εικόνων ντροπής είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και μέρος αυτών των ανταγωνισμών είναι και αυτός μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης που διεκδικούν μερτικό από τη λεία. Τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό η κυβέρνηση όπως και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε ακόμα πιο εντατικά τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Ειδικά για την αύξηση των κρουσμάτων σημείωσε πως ο λαός έδειξε υπεύθυνη στάση, όμως η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προστασίας της υγείας των νησιωτών, όταν στη Λέσβο υπάρχουν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Εχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτήν τη βαρβαρότητα», σημείωσε, «έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον κόσμο, για μία κοινωνία και οικονομία που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών, των δικών μας αναγκών», προσθέτοντας ότι αυτό όμως «προϋποθέτει ότι όλοι πρέπει να μπούμε στην πάλη», να δυναμώσει το ΚΚΕ.

Ξεχωριστά και ελπιδοφόρα ήταν τα στιγμιότυπα που εκτυλίχτηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο πάρκο Χατζηδήμου. Νεολαίοι κατέφταναν στο πάρκο όσο ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του Γ. Μανουσογιαννάκη. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους, ήρθαν για πρώτη φορά σε δραστηριότητα του ΚΚΕ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε το ΚΚΕ», «να συμμετέχουμε στις δράσεις του γιατί καταλαβαίνουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει», ήταν ορισμένες από τις φράσεις τους.

Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά

Στο χωριό του Μανταμάδου η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, συνομιλώντας με τους κατοίκους αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί με τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Τόνισε την εμπειρία που βγήκε και από τις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη, οπού οργανωμένα οι κάτοικοι της Λέσβου εμπόδισαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση για τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου - φυλακή στο νησί. «Σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά να ματαιώσουμε οριστικά τον σχεδιασμό που έχουν», τόνισε αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η μαζική συμμετοχή των νησιωτών στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από το ΕΚ Λέσβου και τους άλλους φορείς.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, με αφορμή και την ομιλία στη Θεσσαλονίκη, που την ώρα που προσφέρει απλόχερα προνόμια στο κεφαλαίο, αφήνει ανοχύρωτα τα νησιά του Αιγαίου όσον αφορά την Υγεία αλλά και την Παιδεία. Οπως ανέφερε, τα σχολεία στο νησί δεν άνοιξαν, αφού δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα με πρόσληψη καθαριστριών και εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να είναι έτοιμα τη Δευτέρα, όμως την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο χωριό Αγιάσο μίλησε επίσης η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Κατήγγειλε τις ευθύνες που έχουν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο. Σημείωσε πως έχουν συνταχθεί με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχει συναίνεση της Τοπικής Διοίκησης για τη δημιουργία νέας δομής. Κάλεσε σε οργάνωση και αγώνα για να αλλάξει η μοίρα των νησιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
4 παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε 2 ναυάγια (2023-08-29 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση - ΟΧΙ στις φυλακές ξεριζωμένων της ΕΕ (2021-10-08 00:00:00.0)
«Ούτε στα Βάστρια, ούτε πουθενά - Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» (2021-03-06 00:00:00.0)
Απαίτησαν τον απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων - Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί (2020-09-16 00:00:00.0)
Πλούσια πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα (2014-08-12 00:00:00.0)
Συγκρότησαν επιτροπή αγώνα (1997-12-09 00:00:00.0)