Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
4 παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε 2 ναυάγια

Συνεχίζονται οι τραγωδίες με πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, ελέω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνα τα περάσματα και πιο ασύδοτους τους δουλέμπορους, που την αξιοποιούν, εκμεταλλευόμενοι κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν στον ήλιο μοίρα φεύγοντας από τις - διαλυμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια - πατρίδες τους.

Χτες το πρωί σημειώθηκε ναυάγιο στα βορειοανατολικά της Λέσβου, κοντά σε θαλάσσια περιοχή του Μανταμάδου, με λέμβο που βυθίστηκε ενώ μετέφερε 22 άτομα. Το Λιμενικό ανέσυρε 4 νεκρά παιδιά (ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κοριτσάκια ηλικίας 8 και 14 ετών και ένα αγοράκι 8 ετών) και διέσωσε 18 άτομα. Τα διασωθέντα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Κράτησης στον Καρά Τεπέ.

Σε άλλο ναυάγιο λέμβου, με 37 επιβαίνοντες στα βορειοανατολικά της Σάμου, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, μία γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Επίσης, τελευταία στιγμή σώθηκε ένα μωρό, στο οποίο δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ΚΑΡΠΑ ανέκτησε τις αισθήσεις του.

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την «κανονικότητα» των θανάτων ξεριζωμένων

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει τις ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για τα αλλεπάλληλα ναυάγια στο Αιγαίο, επισημαίνοντας:

«Οσο δεν υλοποιούνται οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό, οι τραγωδίες δεν θα έχουν τελειωμό.

Τα δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου προκαλούν για άλλη μια φορά αισθήματα θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων, που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και ταυτόχρονα πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην εφαρμογή των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, είναι τεράστιες. Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που καταδικάζουν τους λαούς στη φτώχεια και την προσφυγιά.

Καλούμε τον λαό της Λέσβου να μη συμβιβαστεί με την "κανονικότητα" του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την καθημερινότητα των πολύνεκρων ναυαγίων.

Να στηθούν τώρα επιτροπές ασύλου στην Τουρκία. Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και την ενδοχώρα. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για τον λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Να μη γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. Να σταματήσει η κατασκευή νέων δομών και να κλείσουν οι υπάρχουσες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ