ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ
Διαχρονικό «σκαλοπάτι» για επικίνδυνες διευθετήσεις εφ' όλης της ύλης

Με βαριά ευρωατλαντική σφραγίδα η επανέναρξή τους τις επόμενες μέρες

Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020

Οι επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας
Οι λεγόμενες «διερευνητικές επαφές» με την Τουρκία, που αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι σύντομα με την «εποπτεία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχουν πλούσιο παρελθόν. Από την άνοιξη του 2020 που ξεκίνησαν και μετά από 60 γύρους, έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος τους ως «πλατφόρμας» για εφ' όλης της ύλης διάλογο, όπου η τουρκική αστική τάξη ξεδιπλώνει το σύνολο των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων, με στόχο να αποκτήσουν υπόσταση και να αξιοποιηθούν σε κάποια επόμενη φάση για τη δημιουργία τετελεσμένων.

Αλλωστε, όσο κι αν διακηρύσσουν οι κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα τη μη ύπαρξη άλλου ζητήματος πλην της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όλα τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε εκτεταμένες συζητήσεις για μια σειρά από άλλα θέματα. Και όχι μόνο συζητήσεις. Τα βήματα των «διευθετήσεων» στο Αιγαίο, από το 1974 και μετά, επισφραγίζονται από σειρά ελληνοτουρκικών συμφωνιών, με διακριτή την καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα σφραγίδα της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Οι συμφωνίες

Οι σημαντικότερες απ' αυτές τις συμφωνίες υπήρξαν οι ακόλουθες:

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η φιλοσοφία και των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, που «τρέχουν» με τις πλάτες της Ουάσιγκτον.

Αν και τυπικά ασχολούνται με θέματα «ήπιας πολιτικής», μέσα από εκεί η τουρκική αστική τάξη επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της για περιορισμό του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, ή για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, αξιοποιώντας ως επιχείρημα και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο το Αιγαίο και μπορεί να εγγυηθεί τη «συμμαχική συνύπαρξη» Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή.

Διόλου τυχαία, τα ΜΟΕ ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια ραγδαία αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, όπως και ραγδαία αύξηση των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πλοία.

Οι «διερευνητικές επαφές»

Το ίδιο ακριβώς συνέβη όλα αυτά τα χρόνια και με τις διερευνητικές επαφές. Οπως επιβεβαιώνουν και μια σειρά παράγοντες, η Τουρκία τις θεωρούσε πάντα βήμα για την επιβολή ατζέντας που οδηγεί σε επώδυνους συμβιβασμούς, προωθώντας μέσα από εκεί τις «γκρίζες ζώνες», τις αμφισβητήσεις για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, την αποστρατιωτικοποίηση κ.λπ.

Την περίοδο 2002 - 2004 ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης, μαζί με τον τότε γγ του υπουργείου Εξωτερικών Αν. Σκοπελίτη, και οι Τούρκοι διπλωμάτες Φ. Λόογλου και Ο. Ζιγιάλ, συναντήθηκαν πάνω από 30 φορές (οι Σκοπελίτης και Ζιγιάλ 22 φορές). Πηγές αναφέρουν ότι συζητούσαν την «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (6, 8, 9 και 12 ν.μ., αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές), με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (σήμερα η Ελλάδα έχει εναέριο χώρο 10 ν.μ. σε όλη την επικράτεια).

Οπου δεν υπήρχε συμφωνία, θα υπογραφόταν συνυποσχετικό για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αρα, αμέσως αμέσως δεν συζητούν μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τη μοιρασιά του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Ακολούθησαν το 2006 κάποιες επαφές, κυρίως όμως για το καθεστώς των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο (σχέδια πτήσης), θέμα που η τουρκική πλευρά βάζει και στα ΜΟΕ.

Οι διερευνητικές ξανάρχισαν μετά την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία το 2009, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες υπό τον Π. Αποστολίδη και τον Φ. Σινιρλίογλου (σήμερα μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ).

Οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων φέρονται να εστίαζαν στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», με ό,τι αυτό σημαίνει (ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από ζώνες). Αλλωστε ήταν ο Γ. Παπανδρέου που ήδη από τις 23/10/2000, σε συνέντευξή του στα «Νέα» ως υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για τα Ιμια και την πολιτική της Ελλάδας είχε απαντήσει: «Θα μου φαινόταν περίεργο να πετάξει μια σοβαρή χώρα μια ολόκληρη πολιτική στον κάλαθο των αχρήστων, δηλαδή να την υποβαθμίσει, για κάποιες βραχονησίδες»...

Ακολούθησαν συζητήσεις, επί κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου, μεταξύ 2012 και 2015. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είχε δώσει εντολή στην ομάδα των διερευνητικών επαφών υπό τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη (θα είναι και τώρα επικεφαλής) να συζητηθεί «πακέτο» η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Στα τέλη του 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια απόπειρα επανεκκίνησης, κάτι που τελικά σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016.

Στην αφετηρία με πρόσθετα δεδομένα

Σήμερα, πέρα από όλα τα ζητήματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Τουρκία έχει βάλει ήδη στο τραπέζι, ως πρόσθετα δεδομένα που επιδρούν στο διάλογο που ξαναρχίζει έχουν προκύψει τα εξής:

Ολα αυτά μάλιστα, κατά την κυβέρνηση αλλά και τους συμμάχους της, είναι ο «οδηγός» και το «υπόδειγμα» για τις συμφωνίες που είναι μπροστά και με την Τουρκία, στο όνομα πάντα της ΝΑΤΟικής συνοχής και με προτεραιότητα να ανοίξει ο δρόμος της ανεμπόδιστης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων από πολυεθνικά μεγαθήρια, με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας...


Θ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στάση της ΕΕ υποθάλπει την τουρκική προκλητικότητα (2020-12-23 00:00:00.0)
«Θολά» σημεία, σίγουροι κίνδυνοι (2020-09-26 00:00:00.0)
Νέες αποκαλύψεις για συμφωνίες σχετικά με τα 12 μίλια (2011-08-17 00:00:00.0)
Διευθετήσεις με «κούρεμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων (2011-08-13 00:00:00.0)
Η υφαλοκρηπίδα χαράζει σύνορα (2010-07-21 00:00:00.0)
Η οικονομική συνεκμετάλλευση και το ΝΑΤΟ οδηγούν τις εξελίξεις (2010-05-02 00:00:00.0)