ΑΕΚ
Παραιτήθηκε ο Σάντος!
Τρίτη 8 Γενάρη 2002

Sportidea

Αντε, γειά σας και καλά κρασιά...
«Κεραυνός εν αιθρία» ή νομοτελειακή κατάληξη; Το αποτέλεσμα πάντως δεν αλλάζει. Από χτες ο Σάντος αποτελεί παρελθόν για την ΑΕΚ! Ο Πορτογάλος παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων» και όπως δήλωσε σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους (που υποστηρίζουν πως τ' αποφάσισε την Πέμπτη), αφού στους Ελληνες αρνήθηκε κάθε σχόλιο: «Η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη να φύγω από την ΑΕΚ. Δεν αφήνω κανένα παράθυρο συζήτησης για παραμονή μου».

Από το πουθενά (;) λοιπόν προέκυψε μείζον ζήτημα με πολλές παραμέτρους και σωρεία ερωτηματικών. Μένει να δούμε αν και πότε άραγε θ' απαντηθούν επαρκώς. Ετσι και αλλιώς πάντως ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε αναμορφωτής έφυγε και από την ΠΑΕ, εμμέσως πλην σαφέστατα, παρουσιάζεται ως ο «κακός» της υπόθεσης.

Με τη γνωστοποίηση της παραίτησης οι παίχτες, μετά το αρχικό σοκ, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μεταπείσουν τον Σάντος. Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων με τη διοίκηση, που μάλλον απλά παρέτειναν την οριστικοποίηση του... μοιραίου. Τελικά ο Πορτογάλος αποχώρησε, χωρίς σχόλιο, ενώ η εταιρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η αναίτια και μη αποδεκτή από τη διοίκηση της ΑΕΚ παραίτηση και αυτοαπομάκρυνση του Σάντος από την ομάδα βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση, η οποία είναι υποχρεωμένη να προασπίσει τα συμφέροντα και τους στόχους που έθεσε για μία ΑΕΚ υψηλών προδιαγραφών. Η διοίκηση, η οποία προσέλαβε προπονητή τον Σάντος, διαβεβαιώνει τους φιλάθλους της "Ενωσης" ότι ο νέος προπονητής θα διέπεται από τη σοβαρότητα, την τεχνική κατάρτιση και την ανάλογη εμπειρία για να οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση όλων των στόχων της».

Οπως είναι προφανές, η ΠΑΕ, για τυπικούς λόγους, δεν κάνει δεκτή την παραίτηση (έχει να κάνει με την «προάσπιση των συμφερόντων της» δηλαδή διεκδικήσεις από Σάντος), αλλά ξεκινάει την αναζήτηση νέου τεχνικού... Τι όμως οδήγησε στο διαζύγιο; Πρόσφατα ο Πορτογάλος είχε δηλώσει: «Θα τιμήσω το συμβόλαιό μου, αρκεί να μη χαλάσουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού με τη διοίκηση», ενώ στους ποδοσφαιριστές ανέφερε ότι «δεν μπορώ να συνεχίσω κάτω απ' αυτές τις συνθήκες»... «Κορυφή του παγόβουνου» θεωρούνται οι δύο μετεγγραφές που δεν είχε εγκρίνει. Βάση του η φιλοσοφία Ψωμιάδη, που απεικονίζεται πλήρως στη δήλωσή του: «Εκρινα σαν πιο γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας ότι (οι παίχτες) θα με βοηθήσουν άμεσα για να πάει καλύτερα η ομάδα. Δεν είναι καιρός για άλλα πειράματα». Πρόκειται δηλαδή για κόντρα εξουσίας και αρμοδιοτήτων...

Η παραίτηση δημιούργησε ήδη αντιπαραθέσεις που μάλλον θα κορυφωθούν. Ενδεικτικά ο Μ. Τροχανάς υποστήριξε πως «η συμπεριφορά του μοιάζει με αλητάκου της γειτονιάς. Ηταν μια ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη της ΑΕΚ» μαζί με πλήρη στήριξη και εξύμνηση του Ψωμιάδη. Αντίθετα ο Γιδόπουλος ανέφερε: «Είναι πλήγμα για την ΑΕΚ, ειδικά αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται στην πρώτη θέση λόγω του Σάντος. Στα τεχνικά θέματα αρμόδιος πρέπει να είναι μόνο ο προπονητής. Και αυτό φαίνεται ότι δεν ίσχυε στην ΑΕΚ. Οταν δεν περνάει αυτό που λέει ο προπονητής, τότε πλήττεται η αξιοπρέπειά του».

Η γνωστοποίηση της παραίτησης επιπλέον αποτέλεσε εφαλτήριο σωρείας σεναρίων. Για τις αιτίες, τους υπευθύνους, το τι θα κάνει τώρα ο Σάντος. Αλλοι μιλούν για επιστροφή στην Πορτογαλία (Μπενφίκα), άλλοι για παραμονή στην Ελλάδα... Οσο για την ΑΕΚ; Η «παρέλαση - φημολογία» αντικαταστατών πήρε μορφή... χιονοστιβάδας. Το σίγουρο είναι πως στο Κιλκίς χρέη προπονητή θα διατελέσει ο Μήνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εποχή Σάντος (2007-09-05 00:00:00.0)
Παρελθόν ο Σάντος (2007-08-21 00:00:00.0)
Αγνοια δηλώνει ο Πετί (2002-05-23 00:00:00.0)
ΣΑΝΤ(Ι)ΟΣ (2002-05-10 00:00:00.0)
Προσμονή «ετεροχρονισμένης Ανάστασης» (2002-05-08 00:00:00.0)
Επιασε πάλι δουλιά ο Σάντος (2002-01-11 00:00:00.0)