ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η μετατροπή του σε νοσοκομείο της μιας νόσου αφήνει απροστάτευτο το λαό

Μαζική συγκέντρωση των υγειονομικών χτες. Κλιμάκωση με νέες κινητοποιήσεις αύριο και στις 7 Γενάρη

Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020

Μαζική συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε νοσοκομείο της μιας νόσου πραγματοποίησαν δεκάδες υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ). Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στο προαύλιο του νοσοκομείου και έπειτα έκλεισαν για λίγα λεπτά το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα, διατρανώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην απόφαση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, η οποία απαγορεύει να γίνεται ακόμα και το απαράδεκτο μικρό ποσοστό (20%) των χειρουργείων, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση από τις αρχές Νοέμβρη, ακόμα και τώρα που καταγράφεται μια σχετική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και των εισαγωγών. Στο πλευρό τους, για άλλη μια φορά, βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Οι υγειονομικοί ανέδειξαν πως οι εντολές για συνέχιση της αναστολής των χειρουργείων είναι κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ και στο προσωπικό, με την πολιτική των επικίνδυνων «μπαλωμάτων», που αντί να προσαρμόζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στις λαϊκές ανάγκες, τις περιορίζει στο όριο των αντοχών του. Ταυτόχρονα ανέδειξαν πως η διαχρονική υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στην ιδιωτική Υγεία που εξασφαλίζουν έτσι μεγαλύτερη πελατεία. Στη συγκέντρωση ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα για ασθενείς που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 2.000 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους!


Οι υγειονομικοί, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη, χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, αφού μόνο 5 μόνιμοι παθολόγοι και 9 εντατικολόγοι κλήθηκαν, με την αρωγή ιατρών, άλλων, μη σχετικών με το αντικείμενο, ειδικοτήτων, να επωμισθούν το βάρος της περίθαλψης μέχρι και 32 πασχόντων από COVID-19, σε κλίνες ΜΕΘ και σε κλίνες «βαπτισμένες» ΜΕΘ, και άνω των 500 αρρώστων με COVID-19 σε κλίνες απλής νοσηλείας, τόνισαν πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους, οι οποίοι μήνες τώρα ψάχνουν με το «κιάλι» ένα ραντεβού για να εξεταστούν, χωρίς αποτέλεσμα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση, η 5η ΥΠΕ και η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου εκμεταλλεύονται την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας και αποδόμησης του ΕΣΥ». Τόνισε πως «αφού μετέφεραν τα Τμήματα Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό, επιδιώκουν την περαιτέρω αποδόμηση του Χειρουργικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου, καταργώντας τον ουσιαστικά, μέσω της ύποπτης απόπειρας μετακίνησης χειρουργών, αναισθησιολόγων και χειρουργικού έργου στο Πανεπιστημιακό. Καθηλώνουν έτσι το ΓΝΛ σε μακρά αποδιοργάνωση και ιατρική, επιστημονική και εκπαιδευτική καταστολή. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αφήνει εκτεθειμένο το λαό που εξαναγκάζεται - αφού έχει πληρώσει εισφορές Υγείας και κρατικούς φόρους - να ξαναπληρώνει για τις ανάγκες του στα "τρωκτικά" της ιδιωτικής Υγείας, που κάνουν χρυσές δουλειές όλο αυτό το διάστημα».

Αμέσως μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα, με νέες κινητοποιήσεις, αύριο, Τετάρτη στις 11 π.μ. και την Πέμπτη 7 Γενάρη. Επιδίωξη των υγειονομικών είναι οι κινητοποιήσεις αυτές να στηριχτούν από ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις και γι' αυτόν το λόγο καλούν τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης να βρεθούν ξανά στο πλευρό τους, αφού, όπως σημειώνουν, «ο αγώνας για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, αποτελεί υπόθεση όλου του λαού».

Με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Να επιστρέψουν άμεσα τα Τμήματα Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής στο ΓΝΛ και να αποκατασταθεί πάραυτα η λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου, όπως είχε δεσμευθεί η διοίκηση του ΓΝΛ. Να εφαρμοστεί στο ΓΝΛ ό,τι ισχύει προσωρινά για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε εθνικό επίπεδο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστές παραμένουν οι μισές χειρουργικές αίθουσες (2023-11-08 00:00:00.0)
«Είδος πολυτελείας» η υγεία του λαού, να γίνουν «δήμιοι» καλούνται οι γιατροί (2021-11-09 00:00:00.0)
Ανύπαρκτη κρατική πρόνοια για τα προβλήματα που επιδείνωσε η πανδημία (2021-05-22 00:00:00.0)
Με μετακινήσεις γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων επιχειρείται η «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών (2021-05-04 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου (2021-01-08 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο φόντο της δραματικής μείωσης στα χειρουργεία (2020-11-13 00:00:00.0)