Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με μετακινήσεις γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων επιχειρείται η «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών

Την «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές του νοσοκομείου επιχειρεί η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που παραμένουν, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου, αποφασίστηκε η μετακίνηση περίπου 40 γιατρών από 1η μέχρι και 30 Μάη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τόσο της πρωινής λειτουργίας όσο και του προγράμματος εφημεριών στις κλινικές Covid και στη ΜΕΘ.

Μετακινούνται ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, όπως Δερματολογίας, Παιδοχειρουργικής, Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Οφθαλμολογίας, ΩΡΛ, Νεφρολογίας. Αποκαλυπτική της κατάστασης είναι η μετακίνηση στη ΜΕΘ δύο επικουρικών Χειρουργικής, ενός ΩΡΛ και δύο ειδικευόμενων Ουρολογίας και Παιδοχειρουργικής!

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, παραμένουν κενές 97 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, 129 ειδικευόμενων και εκατοντάδες ακόμα σε νοσηλευτικό προσωπικό στο «Ιπποκράτειο».

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ιπποκράτειου» σημειώνει ότι η σχετική απόφαση της διοίκησης είναι αποκαλυπτική της «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας και των μέτρων που πάρθηκαν από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα.

«Αποδεικνύεται ότι οι όποιες προσλήψεις έγιναν για τις ανάγκες της πανδημίας σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

Αυτός είναι ο λόγος που μετακινούνται γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, στην πλειοψηφία τους ειδικευόμενοι και επικουρικοί, και καλούνται να διαχειριστούν τη νοσηλεία των Covid ασθενών», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Και θέτει ...ρητορικά τα ερωτήματα: «Κατά πόσο είναι επιστημονικά ορθό να αναλαμβάνουν ρόλο "ειδικού" σε Covid κλινικές οι παιδίατροι, οι παιδοχειρουργοί και οι δερματολόγοι; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ΜΕΘ, ενός κατεξοχήν εξειδικευμένου τμήματος, με χειρουργούς, ΩΡΛ και ουρολόγους; Μήπως άραγε οι γιατροί που μετακινούνται περισσεύουν από τα τμήματά τους;».

Τονίζει ότι η «λύση» των αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών μετακινήσεων λειτουργεί εις βάρος της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου, και κυρίως εις βάρος των ίδιων των ασθενών. «Η εκπαίδευση των ειδικευόμενων στις αντίστοιχες ειδικότητές τους δεν μπορεί να παραμένει σε καραντίνα έναν χρόνο μετά. Είναι ζήτημα διασφάλισης της επιστημονικής επάρκειας των γιατρών που θα στελεχώσουν το σύστημα Υγείας μας στο εγγύς μέλλον», προσθέτει, αναδεικνύοντας μία ακόμα σημαντική επίπτωση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί εδώ και τώρα την άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων, την πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία της ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί). Επίσης, να μην απολυθεί κανείς, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των ειδικευόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ