ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Από τις 11 Γενάρη επαναλειτουργούν μόνο Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προς το παρόν θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση

Τρίτη 5 Γενάρη 2021

Eurokinissi

Την επαναλειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα 11 Γενάρη ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας με βάση την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνάσια και Λύκεια, η διά ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Εως τότε θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, η οποία ξεκινά και πάλι για τους μαθητές τους από την Παρασκευή 8 Γενάρη.

Σημειώνεται πως τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Γενάρη για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ενώ από τις 11 Γενάρη επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές ειδικών σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών.

Τα όποια επιπλέον μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο περιορίζονται σε διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης από το σχολείο, ανά ομάδες τμημάτων, «όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο» (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, «όπου υπάρχουν» και αφορούν τον συγχρωτισμό όσων συνοδεύουν τα παιδιά. Γίνεται φανερό δηλαδή πως τα σχολεία και πάλι θα κληθούν να λειτουργήσουν με ό,τι διαθέτουν, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση σε κανένα επίπεδο, σε μια λογική που αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας ως κόστος.

Οι ανακοινώσεις συνοδεύονται από τη δήλωση της υπουργού Παιδείας για το αναντικατάστατο της διά ζώσης διδασκαλίας, κάτι που βέβαια βρίσκεται και στον πυρήνα των διεκδικήσεων όσων ζητούν ουσιαστικά μέτρα για να μένουν ανοιχτά τα σχολεία. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις, το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν και το Σεπτέμβρη. Μακριά δηλαδή από τα αναγκαία και ρεαλιστικά αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζομένων για τα αναγκαία μέτρα που αφορούν την εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής, μέσων προστασίας, στελέχωσης των σχολείων ώστε να εξασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια. Για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων συνεχίζεται παράλληλα η τηλεκπαίδευση με τα πολύμορφα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Οπως διευκρινίζει, το μέτρο είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα κ.ά. ενώ γίνεται λόγος για δειγματοληπτικούς ελέγχους από τον ΕΟΔΥ.

Τέλος, το υπουργείο επισημαίνει πως εντός της βδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' Λυκείου, ετοιμάζοντας παράλληλα, όμως, τη θεσμοθέτηση νέων φραγμών προς την Ανώτατη Εκπαίδευση και αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, ούτε κουβέντα όμως για ουσιαστικά μέτρα (2022-01-04 00:00:00.0)
Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων «παίζεται στα ζάρια» πρωτοκόλλων - λάστιχο (2021-09-04 00:00:00.0)
Μέτρα για υγεία, ασφάλεια και αντιμετώπιση μορφωτικών απωλειών (2021-08-04 00:00:00.0)
Παλινωδίες του υπουργείου με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (2021-02-09 00:00:00.0)
Συνέχιση των διεκδικήσεων για υγεία και μορφωτικά δικαιώματα (2021-01-06 00:00:00.0)
Με τι όρους θα ανοίξουν τελικά ξανά τα σχολεία; (2020-12-09 00:00:00.0)