Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, ούτε κουβέντα όμως για ουσιαστικά μέτρα

INTIME NEWS

Με τις διακοπές των εορτών για τους μαθητές να διανύουν την τελευταία τους βδομάδα, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τους όρους με τους οποίους αυτοί θα επιστρέψουν στα σχολεία τους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει φανερή την πρόθεσή της να συνεχιστεί από τις 10 Γενάρη η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, αναμένεται όμως αυτές τις μέρες η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που θα γνωμοδοτήσει για τις τελικές αποφάσεις. Επιστήμονες τοποθετούνται δημόσια είτε υπέρ είτε κατά του ανοίγματος των σχολείων, με την αγωνία των γονιών να μεγαλώνει για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ η συζήτηση προσανατολίζεται στο «ναι ή όχι» στο άνοιγμα κι όχι στα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν παρθεί για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της επικράτειας.

Στο τραπέζι της συζήτησης αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων μπαίνουν τα σενάρια για αύξηση του αριθμού των τεστ που θα καλούνται να κάνουν οι μαθητές και για κλείσιμο τμημάτων με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων απ' ό,τι μέχρι σήμερα, που απαιτείται να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος ώστε αυτό να κλείσει.

Η ανάγκη για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, για αύξηση του προσωπικού (εκπαιδευτικού και καθαριότητας), για ουσιαστικές ιχνηλατήσεις όπου υπάρχουν κρούσματα και για δωρεάν, διαρκώς επαναλαμβανόμενα τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για όλους τους μαθητές στα σχολεία αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονη στο νέο φούντωμα της πανδημίας κι ενώ έχει αποδειχθεί πια μετά από την εμπειρία του τελευταίου ενάμιση χρόνου ότι τα σχολεία αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης. Ωστόσο, αυτά τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους δεν μπαίνουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, που βλέπει την προστασία της υγείας τους ως κόστος.

Εκτεταμένη η τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια

Στο μεταξύ, από χτες άνοιξαν βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια με τους ίδιους όρους που λειτουργούσαν και πριν τις γιορτές και με εκτεταμένη την επιλογή της τηλεκπαίδευσης για πολλά φροντιστήρια, μετά και από σχετική κατεύθυνση που έδωσαν οι φροντιστηριάρχες για αυτή τη βδομάδα.

Μέτρα προστασίας για μαθητές και εργαζόμενους στα φροντιστήρια ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η νέα προσφυγή στην τηλεργασία και η αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν ωφελεί τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε κλάδο. Θυμόμαστε τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών για εργασία εξ αποστάσεως, που αμειβόταν με το επίδομα της αναστολής. Θυμόμαστε τον εξαναγκασμό συναδέλφων στον κλάδο μας σε επιστροφή χρημάτων που υπερέβαιναν το μισθό τους! Θυμόμαστε τις απλήρωτες ώρες και τα λειψά ένσημα».

Και μεταξύ άλλων απαιτεί: Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Καθολική ισχύς για όλες τις δομές Εκπαίδευσης. Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας και αύξηση του χρόνου διαλείμματος για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών. Προσωπικό καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου. Οχι στην αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος. Εξασφάλιση των όρων για την ασφαλή διά ζώσης διδασκαλία. Διατήρηση των συμβάσεων και δήλωση όλων των ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνο ο συλλογικός αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών θα φέρει αποτέλεσμα (2022-02-01 00:00:00.0)
Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων «παίζεται στα ζάρια» πρωτοκόλλων - λάστιχο (2021-09-04 00:00:00.0)
Μέτρα για υγεία, ασφάλεια και αντιμετώπιση μορφωτικών απωλειών (2021-08-04 00:00:00.0)
Οχι σε μετάθεση της κρατικής ευθύνης με τα self tests (2021-04-06 00:00:00.0)
Παλινωδίες του υπουργείου με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (2021-02-09 00:00:00.0)
Με τι όρους θα ανοίξουν τελικά ξανά τα σχολεία; (2020-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ