Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Δέκα απολύσεις παραμονές Πρωτοχρονιάς σε εργοστάσιο τροφίμων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση από το κλαδικό Συνδικάτο

Σε μαχητική παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο της ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας προχώρησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις 10 εργαζομένων τις οποίες πραγματοποίησε παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εν λόγω εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων προχώρησε στις αδικαιολόγητες απολύσεις των 10 εργαζομένων χωρίς καμία προειδοποίηση και με επίδοση της απόλυσης στο σπίτι τους από δικαστικό κλητήρα.

Με τη δυναμική κινητοποίηση μάλιστα διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει και θα δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Παράλληλα πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί «κολυμπάνε» στα κέρδη, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στη φτώχεια. «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν υπερκέρδη, τα οποία ήρθαν να ενισχύσουν οι νέες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουμε την τεράστια εργασιακή ανασφάλεια: Με απολύσεις, δουλειά χωρίς ωράριο, εξαντλητικές βάρδιες, τρομοκρατία, εργατικά "ατυχήματα", απλήρωτες υπερωρίες και μισθούς πείνας που εξαντλούνται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας σε οργάνωση της πάλης για υπεράσπιση των δικαιωμάτων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να ακυρωθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ληφθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εργασιακή γαλέρα η άλλη όψη της ισχυροποίησης των επιχειρηματικών ομίλων

«Χορός εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εργασιακή γαλέρα για τους εργαζόμενους»: Την πραγματικότητα αυτή αποτυπώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας μέσα από το παράδειγμα της επίθεσης που δέχονται εργαζόμενοι μεγάλης εταιρείας της περιοχής, πιο συγκεκριμένα της «Reycap». Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ο τζίρος της αυξήθηκε το 2020 στα 78,81 εκατ. ευρώ (78,26 εκατ. το 2019) και, παρουσιάζοντας θετική εικόνα για το 2021, προχωρά σε νέα επένδυση ύψους 11,36 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου βιομηχανικού κτιρίου και την αγορά νέου, υπερσύγχρονου βιομηχανικού εξοπλισμού, με κρατική ενίσχυση για την εταιρεία υπό τη μορφή φορολογικής απαλλαγής που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπου οι εργαζόμενοι είναι στην πλειοψηφία τους «ενοικιαζόμενοι», φέτος για πρώτη φορά καταργήθηκε η κατ' έθιμο αργία των Φώτων, όπως έχει καταργηθεί και η κυριακάτικη αργία, ενώ εκκρεμούν και κανονικές άδειες του 2021 προς τους εργαζόμενους. Αναφέρει επίσης ότι πόστα στα οποία λόγω επικινδυνότητας οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά καλύπτονται με ανειδίκευτους εργάτες, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων για τα ΒΑΕ, ενώ δεν αναγνωρίζονται οι τριετίες. Καταγγέλλει δε ότι δεν τηρούνται μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της περιβόητης ανάπτυξης που ευαγγελίζονται εργοδότες, κυβέρνηση, αστικά κόμματα», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Σωματείο και καλεί όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να οργανωθούν σε αυτό και να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, στον δρόμο που έδειξαν οι πρόσφατοι αγώνες των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους, όπως στην «e-food» και στην COSCO.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ