ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Παρασκευή 29 Γενάρη 2021

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας...
Εξορμήσεις στα σημεία διέλευσης εργαζομένων προς τη βιομηχανική ζώνη του Μενιδίου και έξω από βιομηχανικές μονάδες πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί συνδικάτα που δρουν στην περιοχή, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής.

Λίγη ώρα αργότερα, τα συνδικάτα προχώρησαν σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (πρώην ΚΕΠΕΚ) στην Ανοιξη, την οποία όμως βρήκαν κλειστή. Τα συνδικάτα θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να συναντηθούν με την Επιθεώρηση προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία για την πορεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων, να μεταφέρουν καταγγελίες εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι το Μενίδι έχει μπει ήδη εδώ και δύο βδομάδες σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ωστόσο με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, στους χώρους που κινούνται και δουλεύουν.

Σήμερα, Παρασκευή, τα συνδικάτα προχωρούν σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών στις 4.30 μ.μ., ενώ την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, θα συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Την πρωτοβουλία των αγωνιστικών παρεμβάσεων έχουν πάρει τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Αθήνας), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου) και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

...και τις εξορμήσεις σε εργάτες της περιοχής
Αναδεικνύοντας αντίστοιχα αιτήματα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά του, η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως τα «σκληρά» lockdown, «δεν λύνει το πρόβλημα, αφού δεν αντιμετωπίζεται ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός στους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ με αντίστοιχα λειψά μέτρα ανοίγουν τα σχολεία της Αθήνας, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χωρίς καθαρίστριες, οι οποίες είτε απολύθηκαν είτε δεν προσλήφθηκαν. Αντίστοιχα, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς υλικά και μέσα, τώρα μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία υποδομή, "κλείνοντας" μάλιστα τις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης άλλων ασθενειών».

Εξόρμηση σε εργοστάσιο τροφίμων στα Οινόφυτα

Εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου της «Παπαδόπουλος ΑΕ» στα Οινόφυτα πραγματοποίησε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο και να παλέψουν για τη λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, για τα δικαιώματά τους και τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας.

Αφορμή για την εξόρμηση του Συνδικάτου ήταν οι πληροφορίες για ύπαρξη κρουσμάτων στην επιχείρηση. «Ακούμε τριγύρω για κρούσματα στην "Παπαδόπουλος" αλλά επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία δεν υπάρχει», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη τακτική ακολουθούσαν και άλλες εταιρείες με αποτέλεσμα να προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών που επικρατούν στην επιχείρηση, καταγγέλλοντας ανεπίτρεπτα ωράρια, βάρδιες τη μία πίσω από την άλλη, εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες δίπλα στους φούρνους με 46 βαθμούς Κελσίου και χωρίς εξαερισμό, αβεβαιότητα για την ανανέωση των συμβάσεων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανακληθεί η άδικη απόλυση από την «General Mills» (2022-07-01 00:00:00.0)
Εντείνεται η πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στην εμπλοκή (2021-10-14 00:00:00.0)
Να φτάσει παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού (2020-09-25 00:00:00.0)
Στόχος η ενίσχυση με νέες εγγραφές, εργοστασιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα (2018-10-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Eurodrip» (2018-07-13 00:00:00.0)