ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ξεκρέμαστες παραμένουν εκατοντάδες οικογένειες

Κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας στις 23 Μάρτη για να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης και προστασίας του λαού

Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021

Από το μεγάλο συλλαλητήριο τον περασμένο Οκτώβρη στην Καρδίτσα
Για τους χιλιάδες σεισμόπληκτους του νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, που μετράνε πληγές και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, διεκδικώντας τα στοιχειώδη για τη διαβίωση, δυόμισι βδομάδες μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, είναι χρήσιμη και διδακτική η εμπειρία των πληγέντων της Καρδίτσας τόσο ως προς το αντιλαϊκό κράτος, που αφήνει απροστάτευτο το λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, όσο και ως προς το γεγονός ότι για να μην ξεχαστούν, αναγκαίος όρος είναι η συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Ακόμα στο «περίμενε»

Εξι μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και υποδομές και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες παραμένουν ξεκρέμαστες, αφού τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αποδεικνύονται ανεπαρκή μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών.

Η διαδικασία απονομής των αποζημιώσεων αποδεικνύεται «Γολγοθάς» για τους πληγέντες και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ανθρωποι που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα, μένουν σε συγγενείς ή αναγκάστηκαν να νοικιάσουν χωρίς να τους έχει δοθεί ακόμα ούτε καν το επίδομα ενοικίου. Τραγικό παράδειγμα είναι αυτό του κατοίκου των Καμινάδων που πριν από δύο μήνες κινδύνεψε η ζωή του όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο μισογκρεμισμένο από την πλημμύρα σπίτι του, στο οποίο έμενε γιατί δεν είχε πού αλλού να πάει! Αλλά και οι αγροτοκτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν, μέσω των ενστάσεων που έκαναν, δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που υπέστησαν τόσο στις καλλιέργειες όσο και στο ζωικό κεφάλαιό τους.

Οσο για τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα, επιβεβαιώνεται πως πάντα μετά τις καταστροφές τάζονται απλόχερα, αλλά στην πορεία ελάχιστα από αυτά υλοποιούνται.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι αρκούνται σε «μπαλώματα», με καθαρισμούς και επιμέρους διορθώσεις των ζημιών από την πλημμύρα. Ουσιαστικά, μιλάμε για έργα που προχωράνε με αργούς ρυθμούς, γίνονται με προβληματικό τρόπο, είναι ασύνδετα μεταξύ τους, δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή. Δεν έχουν γίνει ακόμη έργα που θα εξασφαλίσουν την προστασία του λαού κάτω από όλες τις συνθήκες, με βάση την υπάρχουσα τεράστια τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ο νομός της Καρδίτσας - και όχι μόνο - να πλημμυρίζει κατ' επανάληψη και να υπάρχουν μικρές και μεγάλες καταστροφές, όπως έγινε το Δεκέμβρη και το Γενάρη που μας πέρασαν.

Αντίστοιχα, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, με κίνδυνο να υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες στις αρδευόμενες εκτάσεις, αλλά και στο εισόδημα των αγροκτηνοτρόφων.

Ακόμα, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, το οποίο κατέρρευσε, βρίσκεται χωρίς κατάλληλο κτίριο εδώ και έξι μήνες. Τα χειρουργεία του νοσοκομείου, τα οποία γέμισαν νερά, λειτουργούν με τις ίδιες πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα που το κράτος και οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, επιδεικνύουν μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνονται οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα, όπου η μαζική γεωλογική αλλοίωση μεγάλων δασικών εκτάσεων και βουνοκορφών, με τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης δεκάδων χιλιομέτρων, εκχερσώσεις και τσιμεντοποίηση, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει νέους κινδύνους έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Ελπιδοφόρα βήματα για την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης

Οι συνελεύσεις και η συγκρότηση επιτροπών πληγέντων σε γειτονιές της πόλης, όπως στις Καμινάδες και στον Αλιάκ Μαχαλά, η πολύμορφη δράση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, το μεγάλο συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων, αποδεικνύουν πως τίποτα δεν χαρίζεται, πως οι λαϊκές οικογένειες έχουν έναν δρόμο για να ορθοποδήσουν και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που τα μετρά όλα με το «ζύγι» του «κόστους - οφέλους». Αυτός είναι ο δρόμος για να μη γίνουν και οι σεισμόπληκτοι της Λάρισας «στο ίδιο έργο θεατές».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληγέντες της Καρδίτσας δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους, οργανώνοντας μεγάλη κινητοποίηση την Τρίτη 23 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία καλούν εργατικά σωματεία, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, επιτροπές πληγέντων, τα σωματεία των υγειονομικών, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας και θωράκισης από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, η Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις κατοίκων το Σάββατο 20 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. στο 11ο Δημοτικό Σχολείο για την περιοχή των σεισμοπλήκτων και την Κυριακή 21 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία των Καμινάδων.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες του «Διομήδη» (2022-02-03 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα (2021-10-16 00:00:00.0)
Σήμερα η κοινή σύσκεψη πληγέντων από φυσικές καταστροφές (2021-10-12 00:00:00.0)
Αποκούμπι η αλληλεγγύη, δύναμη η συλλογική διεκδίκηση (2021-05-22 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας (2020-12-09 00:00:00.0)
Απαιτούνται αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες (2013-01-04 00:00:00.0)