Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας

Σοβαρές καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων Καμινάδων. Ακόμα και το 600άρι για τις πρώτες ανάγκες δεν έχει δοθεί σε όλους

INTIME NEWS

Περίπου 3 μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας, στις 20 Σεπτέμβρη, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και υποδομές, οι όποιες διακηρύξεις για αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα καταρρίπτονται από τη σκληρή καθημερινότητα των κατοίκων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών αλλά ταυτόχρονα και όσα υλοποιούνται προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων Καμινάδων πως το πενιχρό επίδομα για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες (600 ευρώ) δεν έχει δοθεί ακόμη σε όλους τους πληγέντες και το επίδομα οικοσκευής (5.000 ευρώ) σε ακόμα λιγότερους. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με το επίδομα των επιχειρήσεων. Λογαριασμοί και τέλη «τρέχουν» και κάθε τόσο φτάνουν στα σπίτια ραβασάκια από τη ΔΕΥΑΚ, τη ΔΕΗ κ.λπ. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι άστεγοι καθώς τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και κόκκινα κι άρα μη κατοικήσιμα και οι οποίοι είτε μένουν σε συγγενικά σπίτια, κάτι που λόγω πανδημίας είναι κι επικίνδυνο, είτε μένουν σε ξενοδοχεία και ζουν συνεχώς με το φόβο μην τυχόν τους διώξουν ή χρειαστεί να πληρώσουν για τη διαμονή τους. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δυσκολεύονται οικονομικά λόγω των μεγάλων καταστροφών στα σπίτια και τις περιουσίες, αρκετοί έμειναν άνεργοι, άλλοι δεν έχουν θέρμανση και ήδη έχει μπει ο χειμώνας. Οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης έχουν γονατίσει οικονομικά αφού δεν τους έφταναν η καταστροφή από την πλημμύρα, η απουσία μέτρων στήριξης, ήρθε και η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, σαν κερασάκι στην τούρτα, για να τους αποτελειώσει. Ταυτόχρονα, η Συντονιστική Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων στηλιτεύει τη στάση της δημοτικής αρχής, που τους χαρακτηρίζει «ακραίες φωνές» επειδή αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα, ενώ την ίδια ώρα τα μέτρα που το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε για τους πληγέντες βρίσκονται μετέωρα.


Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το λαό της πόλης σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν.

Δηλαδή:

-- Αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις στο 100%.

-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά και έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν.

-- Να γίνουν διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αναστολή των δημοτικών ανταποδοτικών τελών κ.λπ.

-- Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.

-- Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. για τους πληγέντες του νομού.


Από την κινητοποίηση των πληγέντων στις 5 Οκτώβρη
Από την κινητοποίηση των πληγέντων στις 5 Οκτώβρη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ