Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το έδαφος για απελάσεις

«Αιτήματα ασύλου, από άτομα τα οποία έρχονται από ασφαλές περιβάλλον, θα θεωρούνται ως απαράδεκτα. Ως υπουργείο, ολοκληρώνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στη διαδικασία». Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στρώνοντας, για άλλη μια φορά, το έδαφος για το διώξιμο των ανεπιθύμητων ξεριζωμένων από τη χώρα μας. Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει την κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, την κατηγόρησε για συνεργασία με κυκλώματα διακίνησης, σημειώνοντας ότι στο τελευταίο ναυάγιο στο Αιγαίο η τουρκική Ακτοφυλακή δεν επενέβη, παρότι εκλήθη από τους επιβαίνοντες στη λέμβο και υποστήριξε ότι ΜΚΟ συνέβαλαν σε αυτήν τη διέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ μέσω της επιτρόπου Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, έχει δεχτεί ότι στην Τουρκία παρέχεται επαρκής προστασία σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, γεγονός που σημαίνει ότι η αποστολή μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα της ΕΕ είναι μια ευθέως προκλητική ενέργεια εναντίον της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, κλείνοντας προσωρινά τα σύνορα (αυτή η θέση της ΕΕ εκφράστηκε για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας τον περασμένο Μάρτη). Επιπλέον, ο Ν. Μηταράκης τον Οκτώβρη δήλωσε ότι «για την πλειονότητα προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Κατά συνέπεια, αιτήματα ασύλου που γίνονται στην Ελλάδα από ανθρώπους που δεν κινδυνεύουν στην Τουρκία, τίθεται θέμα κατά πόσο μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Επίσης, το υπουργείο Μετανάστευσης έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των λεγόμενων ασφαλών τρίτων χωρών και ασφαλών χωρών καταγωγής.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με τη ρήτρα του γεωγραφικού περιορισμού. Ετσι, αυτονόητα αποστερεί την προστασία της σύμβασης από τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία. Η χορήγηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας στους Σύρους πολίτες δεν είναι δυνατόν να εξομοιωθεί με το καθεστώς διεθνούς προστασίας που προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης, καθώς είναι ένα καθεστώς που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρθεί με μια απλή κυβερνητική απόφαση. Τέλος, το καθεστώς προσωρινής προστασίας που χορηγείται στους Σύρους από την Τουρκία δεν παρέχει στους δικαιούχους του όλα τα δικαιώματα και ευεργετήματα που προβλέπονται από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ