ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ - «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τρέχουν οι «μπίζνες» που ακριβοπληρώνουν οι εργαζόμενοι

Απεργία στις 19 Οκτώβρη από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης απευθύνει η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021

Με «φουλ» ρυθμούς τρέχουν, παράλληλα με τη διαδικασία παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι κρατικοί σχεδιασμοί για να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ - ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε σε ποσοστό 49% από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η ΝΔ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει ένα επιπλέον 17% της επιχείρισης - με τον περιφερειάρχη Κρήτης με σκοπό την ενημέρωση για την κατασκευαστική πρόοδο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, ενώ ζητήθηκε από την Περιφέρεια να επισπεύσει τις αδειοδοτικές διαδικασίες, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα πράξει, ώστε να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής έχει προϋπολογισμό 995 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο διασυνδεσιμότητας των νησιών, με επενδυτικά σχέδια που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, ώστε να επιτραπεί η καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ για εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πακτωλός αυτός των εκατομμυρίων που γράφει ο «λογαριασμός» της «απελευθέρωσης» επιβαρύνει συνολικά τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία παράλληλα βλέπουν και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να φουσκώνουν, παρά τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση περί μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).

Το ότι οι λαϊκές ανάγκες είναι στο περιθώριο των παραπάνω σχεδιασμών προκύπτει και από το γεγονός ότι η λειτουργία της «μικρής διασύνδεσης» της Κρήτης, η οποία ολοκληρώθηκε και έχει τεθεί σε λειτουργία από το περασμένο καλοκαίρι, στοίχισε 397 εκατ. ευρώ και όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση των ΥΚΩ αλλά τα λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις ήδη πληρώνουν τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Μέσα σε αυτόν τον χορό δισεκατομμυρίων η κυβέρνηση φροντίζει στο μεταξύ να εξασφαλίσει εκτός από τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και εκείνα της μεγάλης ενεργοβόρας βιομηχανίας, αφού όπως επανέλαβε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ετοιμάζεται ειδικό νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων στις βιομηχανίες να στήσουν δικές τους μονάδες ΑΠΕ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρισμού μεγάλης κλίμακας. Εν αναμονή της τελικής μορφής του νομοσχεδίου, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλο «πεσκέσι» και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος αξιοποιώντας όλο το θεσμικό οπλοστάσιο και χρηματοδοτικό πλαίσιο που της παρέχεται από την «πράσινη συμφωνία της ΕΕ».

Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Στις κινητοποιήσεις, στη μάχη της πλατιάς οργάνωσης των εργαζομένων και της απεργίας στις 19 Οκτώβρη, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον νέο γύρο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καλεί η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Χτες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, τις κυβερνητικές αποφάσεις για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την εκποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πλειοψηφία της διοίκησης, παρά την πρόταση που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» για πρόγραμμα κινητοποιήσεων με διάρκεια και προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε την προκήρυξη μιας 24ωρης απεργίας και την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 19 Οκτώβρη, δηλαδή τη μέρα που θα συνέλθει η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» πρότειναν στη συνεδρίαση επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα με 24ωρη απεργία και ετοιμότητα για τη συνέχεια. Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη η ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, να έρθουν σε επαφή με άλλα εργατικά σωματεία, συλλόγους και μαζικούς φορείς με στόχο να δυναμώσει ο αγώνας για «να μην πληρώσει πάλι ο λαός τα σπασμένα αυτής της πολιτικής, να ακυρωθούν οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα, να γίνει η ηλεκτρική ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό με πρόσβαση σε όλους και οι εργαζόμενοι του κλάδου να ανακτήσουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους». Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 19 Οκτώβρη «αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα».

«Σε αυτήν τη φάση αυτό που προέχει είναι να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας ενάντια στον νέο γύρο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προκειμένου να μη χαθεί χρόνος τον οποίο θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να προωθήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της», τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία». «Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί να απαντηθεί στην πράξη από τον οργανωμένο μαζικό αγώνα μας. Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας», υπογραμμίζει και ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δυνάμεις της θα μπουν «στη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων και στην οργάνωση του αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στη ΔΕΗ (2019-08-30 00:00:00.0)
Να ανασταλούν οι εργασίες για ανεμογεννήτριες και ηλεκτρική διασύνδεση στη Λακωνία (2018-10-06 00:00:00.0)
Προαναγγελία νέων αυξήσεων μέσα στο φθινόπωρο (2014-09-11 00:00:00.0)
Μονόδρομος η πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (2014-06-24 00:00:00.0)
Ενέργεια φτηνή για το λαό - όχι στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» (2014-03-19 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα του μπλακ άουτ (2006-06-23 00:00:00.0)