Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Προαναγγελία νέων αυξήσεων μέσα στο φθινόπωρο

Οι εκθέσεις της ΡΑΕ για τις χρεώσεις ΥΚΩ προετοιμάζουν το έδαφος για νέες δυσβάσταχτες ανατιμήσεις

Στα σκαριά βρίσκονται και οι νέες ανατιμήσεις πάνω στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω των λεγόμενων ειδικών χρεώσεων για τις «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» (ΥΚΩ). Με το συγκεκριμένο κονδύλι καλύπτεται το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το «κοινωνικό τιμολόγιο». Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες επιβαρύνσεις θα φορτωθούν στο σύνολο του λαϊκού πληθυσμού, για υπηρεσίες που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει μέσω της βαριάς φορολογίας και του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της ΡΑΕ, η συνολική δαπάνη για τις ΥΚΩ ανέβηκε από 500 εκατ. το 2011 σε 780 εκατ. το 2012 και 850 εκατ. το 2013, χωρίς την τελευταία διετία να έχουν γίνει αυξήσεις για τις συγκεκριμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς. Στη 2ετία σωρεύτηκαν πρόσθετα «κενά» ύψους 350 εκατ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα φορτώσει αναδρομικά σε επόμενους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της κατάστασης, οι παραπάνω χρεώσεις θα κατανεμηθούν στους λογαριασμούς ρεύματος της ερχόμενης 2ετίας, ξεκινώντας από φέτος το φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ και οι λεγόμενες «ενεργοβόρες βιομηχανίες» απαιτούν την παραπέρα μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και την εξαίρεση από τις αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ, ελαφρύνσεις που επίσης θα φορτωθούν στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών.

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με την ηπειρωτική χώρα

Παράλληλα, το υπουργείο ΠΕΚΑ επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» μέσω των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, η οποία βασικά στοχεύει στη μείωση του κόστους, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η κερδοφορία της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι «το έργο θα είναι επωφελές για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς».

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης με τις Κυκλάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, ενώ, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την προσθήκη σε επόμενη φάση και της Κρήτης, η μείωση του κόστους ενδέχεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Χαρακτηριστικά, ο προϋπολογισμός για τα έργα διασύνδεσης με τις Κυκλάδες διαμορφώνεται στα 240 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, η απόσβεση του αρχικού κόστους της επένδυσης θα γίνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε μια εξέλιξη που θ' απογειώσει τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ και άλλων εμπλεκόμενων ιδιωτών.

Το έργο στις Κυκλάδες θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν χτες με τους επιχειρηματικούς Ομίλους ABB, Ελληνικά Καλώδια, Prysmian και Alstom, οι οποίοι αναλαμβάνουν τμήματα του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ