Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η φοροληστεία «καλά κρατεί»

Κουρνιαχτό γύρω από την «ελάφρυνση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης επιχειρεί να σηκώσει η κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η προσπάθεια αξιολόγησης ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί και ο εξορθολογισμός τους συνεχίζεται». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την αναμόχλευση του μείγματος των αντιλαϊκών φόρων που εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά, στα προηγούμενα χρόνια. Το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, παρά τις όποιες «διορθώσεις», αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, ενώ η συνολική μάζα τους θα διευρύνεται και στην επόμενη φάση, παράλληλα με τις παραπέρα ελαφρύνσεις στη φορολογία του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΦΚ από φέτος το φθινόπωρο θα μειωθεί 30% και θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ / χιλιόλιτρο, από 330 ευρώ σήμερα. Η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,15 ευρώ / λίτρο, από 1,26 τον Απρίλη του 2014. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα 2010 - 2011 βρισκόταν στα 21 ευρώ / χιλιόλιτρο, επομένως μετά και από την προβλεπόμενη «μείωση» ο ΕΦΚ θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υπερδεκαπλάσια σε σχέση με το 2010.

Κατά τ' άλλα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν ανάκαμψη της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,9% την περίοδο Οκτώβρη 2013 - Απρίλη 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη στη «διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης», το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ και φέτος. Τα ψίχουλα του επιδόματος ωστόσο ουσιαστικά αφορούν την «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές ανατιμήσεις των φόρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κι αυτό μόνο για όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Σημειωτέον, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση και του επιδόματος θέρμανσης στο λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ