ΕΕ - ΗΠΑ
Αναζήτηση «συντονισμού» με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με την Κίνα

Την ίδια ώρα ο Ζ. Μπορέλ επαναλαμβάνει την ανάγκη να προωθηθεί η «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ...

Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα το βράδυ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς προχωρούν διεργασίες για ενίσχυση του «συντονισμού» του ευρωατλαντικού μπλοκ και για εξεύρεση συμβιβασμών όσον αφορά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, με το βλέμμα στη μεγάλη πίεση που ασκεί η άνοδος της Κίνας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και παρά τις υπαρκτές αντιθέσεις που αναδείχθηκαν πρόσφατα και με τη συγκρότηση της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), όπως και με την ενίσχυση των διεργασιών για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη «στενή συμμαχία ΕΕ - ΗΠΑ» και την «κοινή δέσμευση» να «προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα». Οι δύο πλευρές κατέγραψαν «τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, το κλίμα, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, την άμυνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ του περασμένου Ιούνη, όπως το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ - ΕΕ, που συνεδρίασε πρώτη φορά στα τέλη Σεπτέμβρη. Τόνισε επίσης τη σημασία που αποδίδει στο «να γίνουν πιο ισότιμοι οι κανόνες του ανταγωνισμού στο διεθνές φορολογικό σύστημα», καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν οι ηγέτες του G20 να καταλήξουν σε συμφωνία για την εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στη σύνοδό τους στα τέλη του μήνα. Επίσης, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη «σθεναρή υποστήριξή του» στη συνέχιση της διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη «σημασία της στενής συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ στον Ινδο-Ειρηνικό».

«Σημάδια αφύπνισης» στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ

Λίγες ώρες μετά, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να προωθηθεί η «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, να ενισχυθούν η «συλλογική δέσμευση» στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ και η τεχνολογική της ανάπτυξη.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, επανέλαβε ότι το αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ - Αυστραλίας - Ηνωμένου Βασιλείου (AUKUS) και το «μήνυμα από το Αφγανιστάν» είναι «σημάδια αφύπνισης», προσθέτοντας ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον.

«Μετά το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για το πώς θέλουν να αναδιατάξουν τις προτεραιότητές τους - κυρίως απέναντι στην Κίνα - και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα κατάσταση και να επωμιστούμε το μερίδιό μας», ανέφερε.

«Ολοι συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός και σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ», ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας: «Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατη. Πρέπει όμως να την τοποθετήσουμε σε ισχυρότερη βάση».

Αναφερόμενος στην παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ, επισήμανε: «Τα πρόσφατα γεγονότα μάς υπενθύμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και την ανάπτυξη επειγόντως της ικανότητας για δράση». Οπως είπε ο Μπορέλ, τον Νοέμβρη θα παρουσιάσει «ένα προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας» προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου, υπενθύμισε, έως το τέλος του έτους αναμένεται νέα κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ, για τον νέο ιδιαίτερο ρόλο της ΕΕ στην «ασφάλεια».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ σε βασικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας, κυρίως μπροστά στην ανάπτυξη της Κίνας από οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άποψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αναζήτηση «στρατηγικής αυτονομίας» (2021-10-16 00:00:00.0)
Ενίσχυση της «κυριαρχίας» και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ιεραρχεί η ΕΕ (2021-09-22 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις και πολλαπλές «απαντήσεις» από τη Γαλλία (2021-09-21 00:00:00.0)
Επιχείρηση συμβιβασμών στις μεταξύ τους αντιθέσεις, με το βλέμμα στην Κίνα (2021-06-16 00:00:00.0)
«Ανασκουμπώνονται» απέναντι στην Κίνα ενώ παραμένουν οι μεταξύ τους αντιθέσεις (2021-04-03 00:00:00.0)