Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Γεντί Κουλέ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021

«Ο τόπος αυτός ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών και αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει στη λήθη», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), απαιτώντας να καταργηθεί το εισιτήριο στις φυλακές του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) και να αναδειχθεί η Ιστορία του μαρτυρικού τόπου. Ακόμα, να επιστρέψει στο Γεντί Κουλέ το ιστορικό αρχείο των φυλακών, που τώρα φυλάσσεται στις φυλακές Διαβατών, να αναδειχθεί και να είναι προσβάσιμο σε κάθε μελετητή της Ιστορίας, σε κάθε συγγενή κρατούμενου.

Η θέσπιση εισιτηρίου στο Γεντί Κουλέ ήταν μία από τις τελευταίες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1η Ιούλη του 2019 και εφαρμόστηκε από τον Νοέμβρη του 2019, από τη σημερινή κυβέρνηση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς ρωτούν: «Σε ποιον άλλο τόπο θυσίας αγωνιστών υπάρχει εισιτήριο; Σε ποιο άλλο μνημείο πεσόντων πληρώνεις για να αποτίσεις φόρο τιμής;». Γιατί το Επταπύργιο «δεν είναι μόνο ένα μνημείο βυζαντινής εποχής, αλλά κυρίως ένας χώρος θυσιαστηρίου και βασανισμού χιλιάδων αγωνιστών (...) "Κουβαλάει" τις ανθρωποθυσίες χιλιάδων αγωνιστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κάτεργο αυτό, είτε από τα μεσαιωνικά βασανιστήρια είτε γιατί εκτελέστηκαν 300 μ. έξω από το φρούριο. Ακόμη και την εποχή της τουρκοκρατίας το Γεντί Κουλέ "φιλοξένησε" εκατοντάδες κρατούμενους που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κατοχή».

Αναφερόμενοι στην πρόσφατη Ιστορία του Γεντί Κουλέ, οι φορείς σημειώνουν: «Στα μπουντρούμια του Γεντί Κουλέ, στην απομόνωση, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να διακρίνει χαραγμένα μηνύματα όσων είχαν την "τύχη" να χαρακτηριστούν θανατοποινίτες και να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους σε αυτόν τον χώρο της θυσίας. Σε κελιά όπου δεν μπορείς καλά καλά να σταθείς όρθιος, όπου δεν χωράει άνθρωπος να ξαπλώσει, όπου δεν περνάει ούτε ηλιαχτίδα φωτός, ούτε καν ο αέρας!

Στα κελιά αυτά της απομόνωσης, χωρίς τουαλέτα και κρεβάτι, με τον ανοιχτό οχετό που περνούσε διά μέσου τους, κρατήθηκαν από το 1910, όταν στη Θεσσαλονίκη δρούσε η θρυλική εργατική σοσιαλιστική οργάνωση "Φεντερασιόν", εκατοντάδες αγωνιστές επαναστάτες, καταδικασμένοι για τις ιδέες τους.

Το "Ιδιώνυμο" του Βενιζέλου, η δικτατορία του Μεταξά, οι Γερμανοί ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Γ' Ψήφισμα του εμφύλιου πολέμου, οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, με κορύφωση τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών, φυλάκισαν κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας.

Ανάμεσα στα χιλιάδες ονόματα των φυλακισμένων υπάρχουν και αυτά των Μανόλη Αναγνωστάκη, Μάρκου Βαμβακάρη, Νίκου Ζαχαριάδη και πολλών άλλων. Εδώ εκτελέστηκαν ο Νίκος Νικηφορίδης, η Κούλα Ελευθεριάδου, οι 47 καταδικασμένοι στη δίκη της Στενής Αυτοάμυνας της Θεσσαλονίκης, τόσοι και τόσοι άλλοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδέχτηκαν νέα μέλη σε έναν ιστορικό τόπο (2011-07-05 00:00:00.0)
Φωτίζοντας τους δεσμούς αίματος του ΚΚΕ με τους ανθρώπους του μόχθου (2010-07-06 00:00:00.0)
Αύριο Δευτέρα η εκδήλωση στο Γεντί Κουλέ (2010-07-04 00:00:00.0)
Τιμούν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2010-07-03 00:00:00.0)
Τιμή στον άνθρωπο - αγωνιστή όπου Γης (2000-04-25 00:00:00.0)
Οχι στο γκρέμισμα των φυλακών Γεντί Κουλέ (1996-09-01 00:00:00.0)