Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Οχι στο γκρέμισμα των φυλακών Γεντί Κουλέ

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ,πρόεδρος Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Πολιτισμού, Σ. Μπένο, καταγγέλλει την προσπάθεια κατεδάφισης της φυλακής του Γεντί Κουλέ και ζητά να χρησιμοποιηθούν οι χώροι σαν Μουσείο - Μνημείο.

"Η προσπάθεια - γράφει στην καταγγελία του - απαλλαγής από την ιστορική μνήμη του Επταπυργίου με το γκρέμισμα των Φυλακών, είναι σαν προσπάθεια του εγκληματία ν' απαλλαγεί από τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος που διέπραξε.

Και όσοι προσπάθησαν να στερήσουν τον λαό από γνώσεις για όσα διαδραματίστηκαν στο παρελθόν, δεν επέτρεψαν να θεμελιωθεί σωστό παρόν και αποφυγή επαναλήψεων ολέθριων λαθών.

Το Επταπύργιο - Γεντί Κουλέ μέσα από τους αιώνες που πέρασαν άλλαξε προορισμό και από φρούριο υπεράσπισης της ελευθερίας έγινε άντρο φυλακισμένων και βασανιστηρίων. Ιδιαίτερα στην περίοδο της βασιλομεταξικής δικτατορίας, στην υποδούλωση της χώρας μας στην τριπλή κατοχή, μα προπάντων στην αγγλοαμερικανική επέμβαση και τον επακολουθήσαντα Εμφύλιο Πόλεμο.

Στα κτίρια που φτιάξανε μέσ' το Γεντί Κουλέ κλείσανε τα σώματα χιλιάδων ελεύθερων Ελλήνων που δεν υποτάχτηκαν στους νέους κατακτητές. Κάθε επισκεπτήριο αποτελούσε ηρωική μάχη για να μην αποκαλύψουν το πόνο και την αγωνία που ζούσαν οι "μέσα" για τους "έξω" και οι "έξω" για την τύχη που περίμενε τους από "μέσα". Στους τοίχους του, αντιλαλούν οι ηρωικές φωνές του αποχαιρετισμού για όσους η μισαλλοδοξία τους στέρησε το φως της ζωής.

Η συνέχιση του αγώνα για όσους επέζησαν είναι συνδεδεμένη με τους θαλάμους της "εγκληματικής φυλακής Επταπυργίου", είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που συνεχίζει να ζει, μ' όλες τις κακές αναμνήσεις που δεν μπόρεσαν ύστερα από 50 χρόνια να σβήσουν.

Γι' αυτό νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την αγανάκτησή μου, καθώς και χιλιάδων συνταξιούχων που πέρασαν απ' το κάτεργο του ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ, και να καταγγείλω την προσπάθεια κατεδάφισής του. ΖΗΤΩ να χρησιμοποιηθούν οι χώροι σαν Μουσείο - Μνημείο μιας ακόμα κρίσιμης περιόδου της νεότατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ