ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Προχωρούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια στις πλάτες των λαών
Τρίτη 12 Απρίλη 2022

Με σαφή προσανατολισμό να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιερουσαλήμ νέα τριμερής Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος το σύνολο της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ακόμα συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες - που γίνεται στο πλαίσιο της επαναχάραξης του ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, με στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη «θωράκιση» της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, κάτι που πυροδοτεί εξελίξεις που τις συνέπειές τους πληρώνουν ήδη και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι λαοί.

Επίσης, απασχόλησε ο στόχος να κρατηθούν ζωντανά τα σχέδια για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των τριών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, οι τρεις υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, «την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας Ενέργειας. Οπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συζητήθηκε ξανά το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις σχετικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Αίγυπτος. Πρόκειται για το παλιό σενάριο δημιουργίας «εικονικού αγωγού» μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς η Αίγυπτος ήδη διαθέτει τεράστια αποθηκευτική ικανότητα, ενώ η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς αυτήν κρίνεται σαφώς πιο «βατό» ως έργο σε σχέση με τον «EastMed». Παράλληλα συζητείται και το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού ΥΦΑ στην Κύπρο ως ακόμη μια εναλλακτική λύση στις απαιτούμενες υποδομές.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, ενέταξε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον ευρύτερο σχεδιασμό για την απεξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την εξάρτηση από το αμερικανικό LNG, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων Ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων».

Τέλος, αναφορικά με την κατασκευή υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για έργα που «θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»...

«Ιδιαίτερα παραγωγική» χαρακτήρισε τη συνάντηση η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, K. Elharrar, προσθέτοντας ότι σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί «οδικός χάρτης» των έργων και ενεργειών που θα αναλάβουν τα συμβαλλόμενα μέρη, από ομάδα ειδικών και σε περιοδική βάση θα πραγματοποιούνται συναντήσεις ώστε να υπάρξει μια ταχεία και πλέον βέλτιστη λύση.

Αντίστοιχα, η Κύπρια υπουργός, Ν. Πηλείδου, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι τα έργα που συζητούν οι τρεις πλευρές ενισχύουν την προσφορά τους στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και παράλληλα τη σύνδεση Κύπρου και Ισραήλ με την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Ερευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ειδική έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που δημοσιοποιήθηκε, «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας». Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο σύμφωνα με το ευρωατλαντικό σχέδιο, όπως αναφέρεται από το ΙΕΝΕ, «η εν λόγω έκθεση αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο για την ανάπτυξη του κλάδου των υδρογονανθράκων και τη διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες με απώτερο στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Και προσθέτει: «Οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για αρκετά χρόνια ακόμα βασικό συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον, οικονομικό και γεωπολιτικό, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην έρευνα και αξιοποίηση των αποθεμάτων που διαθέτει με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ενδεχομένως την εξαγωγή φυσικού αερίου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Το ΙΕΝΕ προτείνει την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού νέων περιοχών που παρουσιάζουν τεχνικό ενδιαφέρον.

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σύμφωνα με τις οποίες, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσα επισημαίνει η έκθεση ως οφέλη, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας. Λέει για παράδειγμα: «Σε περίπτωση γεωπολιτικών κρίσεων, δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες και εν δυνάμει αρνητικά διακείμενες στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνει προμηθευτής της ΕΕ, η οποία σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και να διαθέτει περισσότερα διαπραγματευτικά "όπλα" στις διακρατικές συνομιλίες και διαβουλεύσεις. Η ύπαρξη παραγωγικών θαλάσσιων κοιτασμάτων θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα θέματα θαλάσσιων ζωνών».

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και βέβαια όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ταιριάξουν απόλυτα και με άλλες χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ουκρανία, μόνο που αυτή η χώρα, που είναι από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους, κυριολεκτικά φλέγεται και ο λαός της βρίσκεται στη δίνη του πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βασικό πεδίο «συνεννόησης» τα σχέδια των μονοπωλίων της Ενέργειας (2017-09-15 00:00:00.0)
«Φιλόδοξοι» σχεδιασμοί, άκρως επικίνδυνοι για τους λαούς (2017-04-04 00:00:00.0)
Διερευνούν «δυνατότητες» για κερδοφόρες μπίζνες (2016-06-11 00:00:00.0)
Ενεργειακές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιορδανία (2014-09-13 00:00:00.0)
Με στρατηγική την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, πάνε για μεγάλες μπίζνες (2014-07-12 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πέρες στη Λευκωσία (2011-11-04 00:00:00.0)