Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ενεργειακές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιορδανία

ΚΑΪΡΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Την τελική υπογραφή στη συμφωνία με την οποία η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούν σε συνεκμετάλλευση γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έβαλε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο δρόμος για τη συγκεκριμένη συνεργασία άνοιξε το Δεκέμβρη του 2013, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Κάιρο. Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για «μια άκρως σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται και επιβεβαιώνει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία ορίζει τους κανόνες της διμερούς συνεργασίας σε σχέση με την ανάπτυξη και κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κοιτάσματα που δυνατόν να εντοπιστούν στα σύνορα των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Επίσης, η Κύπρος υπέγραψε και με την Ιορδανία μνημόνιο συναντίληψης για πώληση φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας, Μοχάμαντ Χάμεντ, η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το 2015, ενώ τις επόμενες βδομάδες θα συναντηθούν ομάδες τεχνοκρατών από Ιορδανία και Κύπρο για να συζητήσουν ποσότητες και τιμές. «Η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο είναι μια πρακτική λύση καθώς η Κύπρος έχει πολύ καλά αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να συμβάλουν στις ενεργειακές ανάγκες της Ιορδανίας για φυσικό αέριο», δήλωσε ο ίδιος.

Οι νέες συμφωνίες είναι ενδεικτικές του «ενδιαφέροντος» που προκαλεί ο ενεργειακός πλούτος του κυπριακού λαού σε όλο και περισσότερους. Σ' αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται άλλωστε και το «ενδιαφέρον» πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να επισπευστεί η «λύση» του Κυπριακού, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται πεδίο εκδήλωσης έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ