Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ SCO
Η Κεντρική Ασία στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνόδου, στο Τατζικιστάν
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνόδου, στο Τατζικιστάν
ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.--

Αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της 14ης Συνόδου της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη» (SCO), που ολοκληρώθηκε χτες στο Ντουσάμπε, είναι σίγουρο πως η φετινή συνάντηση στο Τατζικιστάν επιβεβαίωσε πως η γεμάτη ενεργειακούς και φυσικούς πόρους περιοχή της Κεντρικής Ασίας βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ως δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής, και όχι μόνο, Ρωσία και Κίνα (που μαζί με Τατζικιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν ίδρυσαν την SCO το 2001) αξιοποιούν τη συγκεκριμένη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση για να εξασφαλίσουν συμμαχίες και συμφωνίες ευνοϊκές για τα δικά τους μονοπώλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα θέματα συζήτησης της συγκεκριμένης Συνόδου θα ήταν και η «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν, για το οποίο η SCO ενδιαφέρεται να γίνει ένα «ανεξάρτητο, ουδέτερο και ειρηνικό κράτος», όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του από τη Μόσχα, λίγες μέρες πριν αρχίσει η Σύνοδος, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ. Φυσικά, όπου «ασφάλεια» οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εννοούν περιβάλλον «γόνιμο» για τις μπίζνες των μονοπωλίων και όπου «ουδετερότητα» εννοούν συνθήκες που, αν δεν μπορούν να αποκλείσουν, τότε έστω να δυσχεράνουν τη δράση των ανταγωνιστών τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως η «ασφάλεια» του Αφγανιστάν απασχόλησε και την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τόσο το Αφγανιστάν όσο και οι άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας έχουν μεγάλο ορυκτό και ενεργειακό πλούτο αλλά και πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση, γι' αυτό και αποτελούν «μήλον της έριδος» για πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ' αυτήν την κατάσταση, φυσικά, αλληλεπιδρούν και οι επιδιώξεις της ίδιας της κυρίαρχης τάξης στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.

Σχετικά με την αίτηση του Ιράν να ενταχθεί στη SCO, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι αυτή προσωρινά αναστέλλεται εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

Ινδία και Πακιστάν έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στη SCO.

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο είχε προσκληθεί και το Τουρκμενιστάν.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι οι δύο χώρες οφείλουν «να βελτιώσουν την αμοιβαία υποστήριξή τους, να ανοίξουν περισσότερο η μία στην άλλη και να δώσουν τα χέρια για να αλληλοβοηθηθούν», ώστε «να αντιμετωπίσουν από κοινού τους εξωτερικούς κινδύνους και προκλήσεις». Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Πούτιν έκανε λόγο για μια «ασταθή» περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, λέγοντας πως ελπίζει ότι οι δύο δυνάμεις «θα συνεχίσουν να προωθούν σημαντικά προγράμματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» αλλά και για τον πυρηνικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ