Ενδιαφέρουσες εκθέσεις
Τρίτη 19 Απρίλη 2022

CHRISTOPHOROS DOULGERIS PHOTOG

Από την έκθεση «Αναστοχασμός», του Ανδρέα Κοντέλλη
Μέχρι τις 15 Μάη στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147) στην Πάτρα θα φιλοξενείται η ατομική έκθεση ζωγραφικής - χαρακτικής της Εύας Μελά. Παρουσιάζονται 27 ζωγραφικά έργα με θέμα τοπία εκ του φυσικού με αυγοτέμπερα, πορτρέτα φρέσκο (νωπογραφία) και χαρακτικά, καθώς και 7 αντικείμενα, εικαστικές εφαρμογές.

Σχετικά με την έκθεση η Εύα Μελά σημειώνει:

«Κοιτάζοντας τη δουλειά μου προς τα πίσω, βλέπω ότι στέκομαι σε τρία βασικά θέματα: Πουλιά, που συμβολικά μιλάνε για την ελευθερία, την ισότητα, την επικοινωνία και άλλα πουλιά, αποδημητικά: Ανθρώπους πρόσφυγες, μετανάστες, άνεργους, ανθρώπους κατώτερου θεού, του πολέμου.

Και τοπία. Τα τοπία τα βλέπω στατικά, χωρίς ανθρώπινη παρουσία, μέσα από την παρατήρηση και τη χρωματική μελέτη, πάντα με την πολυγνώτεια κλίμακα. Τα τοπία μου θέλουν να δηλώσουν την πληρότητα της φύσης, την απλότητά της και την ηρεμία της. Αυτά αναζητώ...

Επίσης, παρουσιάζονται χαρακτικά έργα λινόλεουμ, χειροποίητες λιθογραφίες και μεταξοτυπίες καθώς και μεικτές τεχνικές.

Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο έργα με χρώμα, μέσα από αυτήν τη διαδρομή. Παράλληλα παρουσιάζονται κάποια αντικείμενα χρήσης, δηλώνοντας την πεποίθησή μου ότι η Τέχνη πρέπει να έχει τη θέση της στην καθημερινότητά μας».

***

Στις 30 Απρίλη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Κοντέλλη, στην Υδρα, με τίτλο «Αναστοχασμός», που θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, μέχρι τις 29 Μάη.

Ο Ανδρέας Κοντέλλης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της γενιάς του με σπουδές στην ΑΣΚΤ, μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και υποτροφίες. Εχει διανύσει μια αναγνωρίσιμη πορεία με πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Πορτρέτο», Αγγελος Αντωνόπουλος
Με οδηγό την προσωπική του ευαισθησία και με έντονη τη διάθεση να ενώσει αρμονικά Ιστορία και Τέχνη, ιχνηλατεί ανάμεσα στα δύο και τα ενώνει με μια υπέροχη εικαστική έκφραση στον «Αναστοχασμό».

Η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο αγαπημένος τόπος, η Υδρα, με τη βραχώδη και απρόσιτη όψη της, συνδιαλέγεται με τα σπαράγματα της μνήμης του Αγώνα, τα σύμβολα και τις μορφές, στις εξπρεσιονιστικής γραφής συνθέσεις του καλλιτέχνη. Τα έργα του, κυρίως μεγάλων διαστάσεων λάδια σε καμβά, συμπλέουν στον αφηγηματικό ιστό της έκθεσης μαζί με σχέδια σε χαρτί, όπου μορφές της εξέγερσης έχουν αποδοθεί από σύγχρονα πρόσωπα».

***

Μέχρι τις 16 Ιούνη θα διαρκέσει στην γκαλερί «ΑΛΜΑ» στα Τρίκαλα η έκθεση με τίτλο «ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΙΙ - η συνέχεια της κοινής τους πορείας μετά από έντεκα χρόνια, από φοιτητές έως δάσκαλοι έως σήμερα», των επιφανών καθηγητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλη Μανουσάκη και Αγγελου Αντωνόπουλου.

Ο Μιχάλης Μανουσάκης, με τον πλούτο από την κληρονομιά της μετα-πρωτοπορίας, μας μεταφέρει σε ένα σύγχρονο αλλά και ελληνικά επηρεασμένο αφήγημα. Με την εννοιακή απεικόνιση του καμένου ηλιοβασιλέματος, τα ημιφωτισμένα άχρονα τοπία του γίνονται μαγικά λυκόφωτα, που ο άνθρωπος ανήμπορος στη δίνη της πανσελήνου υποτάσσεται στην αρχέγονη φύση του.

Ο Α. Αντωνόπουλος δημιουργεί ένα αιώνιο πορτρέτο ταύτισης εαυτού, μιας αποκαρδιωμένης ψυχής, γεμάτης σκόνη και ζωή που αναγεννιέται, σαν ζουζούνι ή παράσιτο μέσα από τις στάχτες μιας άλλης ζωής. Σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μουσείο βιολογικής ιστορίας, δημιουργεί ένα αφήγημα επιστημονικής φαντασίας που τρέχει γρήγορα, συμμερίζεται την ιστορία του κόσμου και μιλά γι' αυτά που έπονται.



«Παραλία», Εύα Μελά
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδρομική έκθεση με έργα του Τάσσου στην Κέρκυρα (2023-04-08 00:00:00.0)
«Χαρακτική - Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα» (2021-12-31 00:00:00.0)
Εκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση (2016-09-06 00:00:00.0)
Πέθανε ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης (2016-03-08 00:00:00.0)
"Χρώματα" του καλοκαιριού (1998-07-26 00:00:00.0)
20χρονη καλλιτεχνική λιθογραφία (1996-12-17 00:00:00.0)