Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χρώματα" του καλοκαιριού

Σπέτσες, Ανδρος, Υδρα, Σύρος. Αιγαιοπελαγίτικα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι σίγουρο ότι και φέτος θα φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκεπτών. Αν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, βρεθείτε στις παραλίες τους, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τις μικρές οάσεις πολιτισμού που προσφέρουν. Ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις, σημαντικών καλλιτεχνών μας, θα σας χαρίσουν μια διαφορετική "νότα" δροσιάς.

  • Με ατομική έκθεση έργων του Γιώργου Γκολφίνου,οι αίθουσες τέχνης "Αστρολάβος" εγκαινίασαν πριν λίγες μέρες, το νέο τους χώρο στις Σπέτσες. Πρόκειται για το χώρο "Αστρολάβος - Σπέτσες" στο συγκρότημα Νησιά. Μία φιλόξενη εικαστική γωνιά, στην οποία, εκτός από το πλούσιο ντεπώ με έργα συνεργατών του "Αστρολάβου", θα πραγματοποιούνται και ατομικές εκθέσεις σημαντικών δημιουργών μας. Η έκθεση του Γ. Γκολφίνου έχει τίτλο "Το φως του Νότου".Ο καλλιτέχνης, επιμένοντας στη ζωγραφική, αγγίζει την αιώνια ουσία του πλαστικού προβλήματος, καθώς "υποχρεώνει" την ύλη σε επικοινωνία και τη δημιουργία εικόνων. Εικόνες, που αναγνωρίζονται μέσα από τα "πάθη" της ύλης, το αδηφάγο "φως του Νότου" και με γνώμονα πάντα τη χειρωνακτική διαδικασία. Ο Γ. Γκολφίνος, χαμογελώντας στην εξάπλωση της μηχανικής και της άκρατης τεχνολογίας, καταφέρνει να κάνει ζωγραφική και να αντιστέκεται στον τόσο πολυσυζητημένο θάνατό της.

Ο Γ. Γκολφίνος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1948. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο του Γ. Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο τουΒ. Βασιλειάδη.Μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει έργα του σε 20 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση του Γ. Γκολφίνου στον "Αστρολάβο - Σπέτσες" θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου.

  • Εκατό περίπου έργα, από μια διαδρομή 35 χρόνων, έργα που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους δουλιάς του ζωγράφου και καθηγητή στην ΑΣΚΤ Γιάννη Ψυχοπαίδη,παρουσιάζονται από χτες και μέχρι τις 27 του Σεπτέμβρη στην Ανδρο. Το πολιτιστικό Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως,συνεχίζοντας τον εκθεσιακό θεσμό του "Πλόες" και μετά τις εκθέσεις των Τσόκλη και Τάκη (1995), του Παύλου (1996) και του Νίκου Κεσσανλή (1997), διοργανώνει και παρουσιάζει, αυτό το καλοκαίρι, τις "Διασταυρώσεις" του Γ. Ψυχοπαίδη.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "δεν πρόκειται απλώς για μια αναδρομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη, αλλά για την παρουσίαση μιας αντιπροσωπευτικής επιλογής με έργα από όλες τις εικαστικές περιόδους του. Ανάμεσα στα παλαιότερα, υπάρχουν και καινούρια έργα του Γ. Ψυχοπαίδη, όπως και άλλα, που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στη χώρα μας. Ο καλλιτέχνης - βασικός εκπρόσωπος του "Κριτικού Ρεαλισμού" - αντλεί συνήθως "θέματα" από τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, όπως αυτά διαμεσολαβούνται από τη φωτογραφία - ντοκουμέντο".

Ο τίτλος της έκθεσης αναδεικνύει τα κομβικά σημεία ανάμεσα στις διαφορετικές περιόδους της δημιουργίας του Γ. Ψυχοπαίδη, υποστηρίζοντας έναν άξονα διαλεκτικής περισσότερο παρουσίασης των έργων του από το 1962 μέχρι σήμερα. Τα κείμενα του καταλόγου (εκδόσεις "Αδάμ") και η φροντίδα της έκθεσης είναι της Επιμελήτριας του Ιδρύματος Αθηνάς Σχινά."Για το Γιάννη Ψυχοπαίδη, η ζωγραφική δεν αυτοκαταργείται, ούτε το έργο γίνεται μπροσούρα", γράφει η Αθ. Σχινά. "Ακολουθώντας την παράδοση της ρεαλιστικής τέχνης, στην ευρύτητα των εννοιών που περιλαμβάνει, ο καλλιτέχνης αυτός αποδιοργανώνει την εικόνα της πραγματικότητας για να καταγγείλει την ιδιοτέλεια, με την οποία έχει χρησιμοποιηθεί. Δεν εγκαταλείπει τη ζωγραφική πράξη. Παρεμβαίνει ανάμεσα στην εικόνα της πραγματικότητας και στη ζωγραφική πράξη, εξασκώντας κριτικό έλεγχο στις διαμεσολαβήσεις, που αλλοτριώνουν προθέσεις και αποτελέσματα".

  • Στην Ανδρο, επίσης, στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο "Ματιές στον αιώνα".Η έκθεση, χωρίς να χαρακτηρίζεται αναδρομική, επιχειρεί να προσεγγίσει σημαντικές πτυχές της τέχνης του αιώνα που τελειώνει, παρουσιάζοντας καλλιτέχνες από διάφορες περιόδους και ρεύματα των τελευταίων εκατό χρόνων. Μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, εκτίθενται 95 συνολικά έργα (ελαιογραφίες, σχέδια, ακουαρέλες, χαρακτικά, γλυπτά) 42 καλλιτεχνών. Δημιουργίες των: Ντεγκά, Ροντέν, Καντίνσκι, Ματίς, Βλαμένγκ, Πικάσο, Μπρακ, Αρπ, Σαγκάλ, Μιρό, Τζιακομέτι, Σεζάρ κ.ά. Σημειώνουμε ότι τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο ειδικές μουσειοπαιδαγωγικές ξεναγήσεις για παιδιά 6 έως 12 ετών.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί "Μιράντα" στην Υδρα, έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Στεφανίδου.Πρόκειται για την τρίτη ατομική της έκθεση. Εως τις 7 Αυγούστου, παρουσιάζονται είκοσι σχέδια για τοίχους και δάπεδα, λεπτομέρειες της φύσης ιδωμένες από πολύ κοντά. Ολα ζωγραφισμένα με αυγοτέμπερα σε βαμβακερό χαρτί μεγάλων διαστάσεων. Γήινα χρώματα και μαζί τους ενσωματωμένο, χρώμα κι αυτό, το ίδιο το έδαφος. Η Φ. Στεφανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και σπούδασε ζωγραφική και φρέσκο στην ΑΣΚΤ. Ασχολήθηκε ακόμα με τη χαρακτική και την εικονογράφηση βιβλίου. Δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Περσία, στη Γιουγκοσλαβία, στη Σλοβακία και την Ισπανία.
  • Στην Υδρα, επίσης, εγκαινιάστηκε χτες έκθεση έργων του Αμερικανού καλλιτέχνη Κρίστοφερ Γουλ.Η έκθεση φιλοξενείται στο Εργαστήριο της Υδρας και εκτίθενται δημιουργίες του καλλιτέχνη από την τελευταία δεκαετία.
  • Αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του σημαντικού δημιουργού Βασίλη Σπεράντζα παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείται στην "Πινακοθήκη Κυκλάδων" της Ερμούπολης Σύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων"Ερμουπόλεια '98".Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη,ο οποίος είναι και εικαστικός σύμβουλος της Πινακοθήκης.

Με τις μορφές και τα χρώματα, ο Β. Σπεράντζας μάς εξοικειώνει με τους μύθους, τα σύμβολα και τις αλληγορίες της καθημερινότητας. "Αφηγείται με τη ζωγραφική του ιστορίες μέσα στις ιστορίες", όπως γράφει στον κατάλογο η Αθ. Σχινά."Δεν παρενθέτει βιώματα, δεν καταγράφει μαρτυρίες. Τα πρόσωπα και οι φιγούρες του δεν έχουν ρυτίδες, δε ρίχνουν σκιές από το πέρασμά τους, δεν αντιστέκονται στο φως. Είναι γεννήματα του φωτός και λάμπουν σαν τα ορυκτά πετρώματα. Είναι γεννήματα της μεταίσθησης και της μυθικής μεταμόρφωσης. Δρουν, διενεργούν, επιβάλλονται και αυτοαναιρούνται, όπως οι αντανακλάσεις (...). Με χρώμα που έλκει την καταγωγή του από τους φωβ, με εξπρεσιονιστική διάθεση, αλλά και με μετεξπρεσιονιστική διαμόρφωση των αρμονικών ισορροπιών και των επιπέδων της κάθε διαρθρωτικά αναπτυσσόμενης σύνθεσής του, μας μορφοποιεί όντα, που με γοητεία, θωπεία μνήμης και νοσταλγία, μας διαμηνύουν με πλησμονή και με όνειρο, για τα αινίγματα και τις μαγγανείες, την ξεχασμένη αθωότητα και τις γητειές του παραμυθιού. Ενός παραμυθιού, που απλώνει τους ορίζοντές του σ' ανατολή και δύση, κάτω από το μεσογειακό ήλιο. Τον ήλιο, που γνωρίζει τους τρόπους να κάνει το ψέμα πειστική σχεδόν αλήθεια και το μακρινό να το κάνει κοντινό, γήινο και απτό". Η έκθεση του Β. Σπεράντζα στη Σύρο θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Αυγούστου.

Αλλά και όσοι δεν έχουν την τύχη να εγκαταλείψουν το "κλεινόν άστυ", ας μην απογοητεύονται. Στην Εθνική Πινακοθήκη,παρουσιάζεται η έκθεση "Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη - τρεις γενιές".Η έκθεση περιλαμβάνει 50 έργα (πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο), 14 Ελλήνων καλλιτεχνών που καλύπτουν τρεις γενιές: Τη δεκαετία του '60 (Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Τσόκλης), τη δεκαετία του '70 (Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης) και τις δεκαετίες του '80 και του '90 (Τάσος Χριστάκης, Γιώργος Γυπαράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αντώνης Μιχαηλίδης, Χρίστος Μποκόρος, Αγγελος Παπαδημητρίου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μάριος Σπηλιόπουλος.Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα, στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ