Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστρέφοντας

Ποτάμια και θέατρα, λογική και εκτροπή, φυγή και επιστροφή, με λίγα λόγια, αυτά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τα δυο ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε γι' αυτή τη βδομάδα. Από την ΕΤ-1 στις 20.10, την Τρίτη, θα συνεχιστεί η σειρά των δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ με το γενικό τίτλο "Επέστρεφε" με τη 7η εκπομπή αφιερωμένη στη "Λάρισα του Κώστα Τσιάνου".Μετά την πτώση της χούντας, εκεί στην αρχή της μεταπολίτευσης, το 1974, πώς περνάν τα χρόνια, λες και ήταν χτες μας φαίνεται, άρχιζε σιγά - σιγά να διαμορφώνεται το αίτημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Η Αννα Βαγενά, ο Γιώργος Ζιάκας και ο Κώστας Τσιάνος επέστρεψαν στη γενέτειρά τους και ίδρυσαν το "Θεσσαλικό θέατρο".Σήμερα το θέατρο αυτό ζει, βασιλεύει και περιοδεύει, δίνοντας πάντα δείγματα ποιότητας, δυνατής ερμηνείας, σωστού σχεδιασμού, πλούσιου ρεπερτορίου, πειθαρχίας και καλλιτεχνικής έμπνευσης. Ο Κώστας Τσιάνος είναι σήμερα ο βασικός σκηνοθέτης του θεάτρου, του θεάτρου που πάνω από είκοσι χρόνια δίνει το παράδειγμα σε πολλά περιφερειακά θέατρα και όχι μόνον.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λάρισα, ο Κώστας Τσιάνος ανασύρει από τη μνήμη όλες τις καταστάσεις, τα γεγονότα, τους ανθρώπους που έζησε στην προσφυγική συνοικία της πόλης, τα Σάλια. Θα μας μιλήσει για τις εμπειρίες του, εμπειρίες που μυρίζουν φαϊ και μουσική, αφού το μουσικό τους στέκι ήταν δίπλα στο μαγειρείο του πατέρα του. Εκεί, οι νεαροί φίλοι του και ο ίδιος"μαγείρευαν" τα καλλιτεχνικά τους μελλούμενα και γύρευαν τον τρόπο να υλοποιήσουν τα εφηβικά όνειρά τους. Ο Κώστας Τσιάνος έγινε από νωρίς βασικό στέλεχος της Δόρας Στράτου και του αλησμόνητου Ροντήρη. Μέσα από αυτή την εκπομπή, περνούν σκηνές μνήμης, σκηνές ευχάριστες, ευτράπελες κι άλλοτε ξετυλίγονται σκηνές δραματικές, σκηνές πικρές, σκηνές ανθρώπινες. Σενάριο - σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης.

Η εκτροπή..

Δε θα φύγουμε από τη Θεσσαλία, μιας και φτάσαμε ως εδώ με "βάρκα την ελπίδα" του θεάτρου. Θα παραμείνουμε για να παρακολουθήσουμε την 10η εκπομπή της οικολογικής σειράς "Τι είναι η πατρίδα μας".Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί "Αχελώος: η εκτροπή της λογικής".Η εκτροπή του Αχελώου εξαγγέλθηκε το 1984. Τα έργα ξεκίνησαν χωρίς τις απαραίτητες οικονομικοτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Το έργο της εκτροπής του Αχελώου έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στο θεσσαλικό κάμπο. Οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική κάνουν αυτή την αύξηση της παραγωγής προβληματική και μάλλον άχρηστη. Από την άλλη όμως μεριά, οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας είναι σημαντικοί, αλλά η διαχείριση τους είναι σπάταλη και αναποτελεσματική. Σενάριο: σκηνοθεσία: Αγγελος Κοβότσος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ