Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ανταμοιβή" με αδιαφορία

Παρεμβάσεις της Νομαρχίας Κεφαλονιάς φρενάρουν την αξιοποίηση του Αλσους Διονυσίου Λαυράγκα

Ιδεολόγος της μουσικής μας ζωής ο Κεφαλονίτης μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας (1860 - 1941) υπήρξε πρωτοπόρος της λυρικής ιδέας στον τόπο μας. Αν και είναι ο θεμελιωτής του ελληνικού μελοδράματος, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια ένα λαμπρό έργο με εθνικές διαστάσεις και πάντα προς όφελος της μουσικής ανάπλασης της χώρας, ο εμπνευσμένος αυτός καλλιτέχνης στη διάρκεια της ζωής του "γεύτηκε" την πίκρα του παραγκωνισμού από το ελληνικό κράτος, την αδιαφορία, την πολεμική του μουσικού κατεστημένου της εποχής του. Αλλά και μετά το θάνατό του ο Δ. Λαυράγκας δεν είχε την πρέπουσα αντιμετώπιση, καθώς δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τις μέρες μας τα μεγάλα μελοδραματικά του έργα (αλήθεια, πόσα από αυτά έχει παρουσιάσει η Λυρική Σκηνή;). Ενδεικτικό της αχάριστης αντιμετώπισης του ελληνικού κράτους ως προς το μουσουργό και το έργο του είναι το ότι το σπίτι, που έζησε για πολλά χρόνια, μεγαλούργησε κι άφησε την τελευταία του πνοή, η θερινή κατοικία του στα Ραζάτα Κεφαλονιάς (Κοινότητα Φαρακλάτων) παραμένει έρμαιο της εγκατάλειψης, παραδομένη στη φθορά του χρόνου, αλλά και στα διάφορα... τετράποδα, που βοσκάνε γύρω από αυτό. Πρόκειται για ένα χώρο με ιστορική σημασία και για την Εθνική Αντίσταση, καθώς εκεί με πρωτοβουλία του γαμπρού του Δ. Λαυράγκα, Γιάγκου Κρητικού,αγωνιστή της δημοκρατίας, είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη Παγκεφαλληνιακή Συνδιάσκεψη Αντιφασιστών,που χάραξε την πορεία του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία με τη δημιουργία αργότερα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ.

Φρενάρουν την αξιοποίηση

Η αξιοποίηση του Αλσους Λαυράγκα, έκτασης 18,5 στρεμμάτων, αναμφίβολα θα είναι όχι μόνο προσφορά στον πολιτισμό αλλά και δικαίωση στον Δ. Λαυράγκα για την πρωτοπόρα συνεισφορά του στο ελληνικό μελόδραμα. Αντ' αυτού όμως, παρεμβάσεις της Νομαρχίας Κεφαλονιάς, όπως καταγγέλλει με ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του πολιτιστικού φορέα (10/5/98), ο οποίος έχει συσταθεί εδώ και πέντε χρόνια με σκοπό την αξιοποίηση του χώρου, έχουν αποτέλεσμα το Αλσος να παραμένει αναξιοποίητο. Παρεμβάσεις, οι οποίες ήρθαν όταν ήδη είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες για τη μετατροπή του άλσους σε έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού. Οι πολυετείς αγώνες της Μουσικής Εταιρείας "Διονύσης Λαυράγκας" για την παραχώρηση του Αλσους από την ΕΤΒΑ (είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της) με σκοπό την αξιοποίησή του, καθώς και οι ενέργειες από πλευράς του πολιτιστικού φορέα, που συστάθηκε για τον ίδιο σκοπό (αποτελείται από τη Μουσική Εταιρεία, την Κοινότητα Φαρακλάτων και τον πολιτιστικό σύλλογο "Εύγερος") είχαν αποτέλεσμα τη σύμφωνη απόφαση της ΕΤΒΑ για παραχώρηση του κτήματος στο φορέα αντί του ποσού των 10.000.000 δραχμών. Προκαταρκτική τεχνικοοικονομική μελέτη, που συντάχθηκε από τη ΒΙΠ - ΕΤΒΑ (θυγατρική της τράπεζας) προβλέπει στο κτήμα υπαίθριο θέατρο 1.150 θέσεων, αναπαλαίωση του σπιτιού του Δ. Λαυράγκα και μετατροπή του σε Μουσείο Μουσικής, δημιουργία ξενώνα και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Κι ενώ μετά από άμεσες προσπάθειες του πολιτιστικού φορέα έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό και είχε δρομολογηθεί η αγορά του κτήματος, η Νομαρχία Κεφαλονιάς "φρέναρε" τη μεταβίβαση προς το φορέα. "Δυστυχώς εδώ αρχίζει η υπονόμευση ενός μεγάλου έργου", τονίζεται στο ψήφισμα, "γιατί μόλις ο νομάρχης Κεφαλονιάς, κ. Γ. Μεταξάς έμαθε ότι ο φορέας προχωρεί στην αγορά και ενώ προηγουμένως σε πολλές συναντήσεις με το ΔΣ του φορέα είχε δηλώσει την υποστήριξή του, επεμβαίνει και σταματάει τη μεταβίβαση προς το φορέα με το αιτιολογικό ότι θα το αγοράσει η Νομαρχία με χρηματικό ποσό που θα έδινε το υπουργείο Παιδείας. Την αγορά αυτή ο κ. νομάρχης τη θεωρούσε δεδομένη και την αξιοποίηση του άλσους άμεση. Ομως από τότε πέρασε ενάμιση χρόνος χωρίς ο κ. νομάρχης να επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για την αγορά και αξιοποίηση του Αλσους και παράλληλα αντιδρά και αγνοεί το φορέα στις προσπάθειες προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα".

Ο πολιτιστικός φορέας διαμαρτυρόμενος έντονα για την παρεμπόδιση της αγοράς, καλεί τον νομάρχη να φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να συνηγορήσει με τους νομαρχιακούς συμβούλους για να προχωρήσει η αγορά από το φορέα, στέλνοντας εγγράφως την απόφαση του ΝΣ υπέρ του φορέα.

Και πάλι τιμωρείται;

"Πάνε δύο χρόνια τώρα και δεν υπάρχει αποτέλεσμα", λέει ο γενικός γραμματέας του πολιτιστικού φορέα, Π. Λυκούδης, τονίζοντας ότι "η Νομαρχία Κεφαλονιάς δεν έχει αγοράσει ακόμη το κτήμα. Φαίνεται, ότι το πρόβλημα ήταν τελικά να μη γίνει το έργο. Ισως, να υπάρχουν απώτερα συμφέροντα. Παλιότερα, σε κάποια συνέδρια, είχαμε ακούσει γνώμες ότι το έργο θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό κέρδος κι ότι θα μπορούσαν να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες. Ποιος ξέρει; Είναι μια περιοχή που προσφέρεται για οικόπεδα. Για μας το θέμα είναι ότι εμποδίζεται ουσιαστικά ένα έργο πολιτισμού, γιατί αν ήθελε πραγματικά την υλοποίησή του η Νομαρχία, θα μπορούσε να το είχε ξεκινήσει. Ομως, δεν κάνουν τίποτε. Απλώς έχουν φρενάρει το έργο, το θέμα του οποίου μάλιστα δεν το φέρνει ο νομάρχης ούτε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση θα ναυαγήσει και στο άλσος Λαυράγκα θα συνεχίσουν οι κατσίκες να βοσκούν και να... μαθαίνουν μουσική. Ο Λαυράγκας, ο ιδρυτής του ελληνικού μελοδράματος και από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ Κεφαλονιάς, μουσουργός με τεράστιο έργο και προσφορά ακόμη για μια φορά τιμωρείται".

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ