ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διεργασίες και ενστάσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων χωρίς να κάνει επαφές με όλα τα κόμματα

Τετάρτη 29 Ιούνη 2022

AP

Το παζάρι Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας - ΕΕ έχει άμεση επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις εντός Βουλγαρίας (φωτ.: Συνάντηση των δύο τότε πρωθυπουργών τον Γενάρη στα Σκόπια)
Με ενστάσεις και καταγγελίες συνεχίζονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία, μετά την πρόσφατη υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Κ. Πέτκοφ, σε μια περίοδο όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται στα Βαλκάνια επιδρώντας και στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ, ανακοίνωσε χτες ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής, δηλαδή το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) του Κ. Πέτκοφ, χωρίς να κάνει τελικά επαφές με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ προχτές είχε γνωστοποιηθεί νεότερη ημερομηνία για συνάντηση τόσο με το PP όσο και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), που δεν προσήλθαν στο αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού με τον Ράντεφ, επικαλούμενα φόρτο υποχρεώσεων σε επιτροπή της Βουλής.

Το PP χαρακτήρισε «παράξενη» την ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ ο βουλευτής του Μ. Ματέεφ δήλωσε ότι «οι διαβουλεύσεις που προβλέπει το Σύνταγμα δεν έγιναν με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις μεγαλύτερες».

Ο ηγέτης της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» (συνασπισμού που συμμετείχε στην κυβέρνηση του Πέτκοφ), Χρ. Ιβανόφ, εκτίμησε ότι «βλέπουμε μια αποτυχία των διαβουλεύσεων, κάτι που είναι ανεύθυνο (...) Αυτές οι διαβουλεύσεις χρειάζεται να γίνουν και θα έπρεπε να είχε δοθεί αρκετός χρόνος στα κόμματα για τον συντονισμό μαζί τους, όταν θα είναι έτοιμα».

Μετά την ανακοίνωση του Ράντεφ, το ΡΡ αναμενόταν να ξεκινήσει χτες επαφές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καταρχάς με το BSP και τη «Δημοκρατική Βουλγαρία», κόμματα με τα οποία άλλωστε συγκυβερνούσαν ως τώρα. Μαζί τους συμμετείχε στην κυβέρνηση και το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ), το οποίο ωστόσο αποχώρησε διαφωνώντας μεταξύ άλλων με χειρισμούς στον κυοφορούμενο συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία, για την άρση του βουλγαρικού βέτο και την επιτάχυνση της ευρωατλαντικής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημειωτέον, την περασμένη Παρασκευή η Βουλή υπερψήφισε, με ευρεία πλειοψηφία, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την άρση του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, με αφετηρία την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ. Το πώς προχωρούν τα παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνδέεται και με την εν λόγω απόφαση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΡΡ, Α. Γκιούροφ, δήλωσε ότι «ειδικά στην παρούσα κατάσταση, θα ήταν ανεύθυνο να αφήσουμε τη χώρα χωρίς πλήρες υπουργικό συμβούλιο ή τουλάχιστον χωρίς προσπάθεια για να σχηματιστεί ένα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του κεντροδεξιού GERB, Μπ. Μπορίσοφ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός συνασπισμού με ευρωατλαντικό προσανατολισμό, ωστόσο ο Πέτκοφ απέρριψε το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας, τουλάχιστον όχι με τον Μπορίσοφ.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΙΤΝ, Τ. Γιορντάνοφ, δήλωσε ότι «εμείς θα στηρίξουμε ένα υπουργικό συμβούλιο με καθαρούς κανόνες, χωρίς τη συμμετοχή του Κίριλ Πέτκοφ», αλλά άφησε περιθώρια ανοχής σε ανασυνθέσεις. «Αν είναι πιθανό, θα ήταν καλό να μη συμμετείχε ούτε ο Ασεν Βασίλεφ» (συμπρόεδρος του ΡΡ με τον Πέτκοφ), πρόσθεσε.

Η Σόφια απελαύνει 70 Ρώσους διπλωμάτες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πέτκοφ ανακοίνωσε χτες ότι η Βουλγαρία πρόκειται να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες επειδή «οι υπηρεσίες μας τους έχουν ταυτοποιήσει ως άτομα που εργάζονταν ενάντια στα συμφέροντά μας».

«Ολοι όσοι εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της Βουλγαρίας θα κληθούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αναμένουμε ένα αεροπλάνο 70 θέσεων να αναχωρήσει για τη Μόσχα», πρόσθεσε ο Πέτκοφ, ενώ το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αυτά τα άτομα, που προσδιορίζονται ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια», πρέπει να φύγουν από τη χώρα ως τις 3 Ιούλη.

Αντιδρώντας άμεσα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα στις απελάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες βουλευτικές εκλογές για 5η φορά σε δυο χρόνια (2023-01-25 00:00:00.0)
Ως «σωστή για την ειρήνη» παρουσιάζεται η ένταξη στην ΕΕ... (2022-07-15 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν κινήσεις ενίσχυσης των θέσεών τους (2022-07-14 00:00:00.0)
Εντείνεται η αντιπαράθεση και στα Βαλκάνια (2022-07-02 00:00:00.0)