Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέες βουλευτικές εκλογές για 5η φορά σε δυο χρόνια

Κάλπες βουλευτικών εκλογών θα στηθούν στη Βουλγαρία, για 5η φορά μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, μετά και από τη νέα αποτυχία των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε όλα τα Βαλκάνια, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τρίτη και τελευταία απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης (μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβρη) έγινε με συνομιλίες για τις οποίες εντολή είχε λάβει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είχαν προηγηθεί αποτυχημένες απόπειρες, τόσο από το GERB του Μπ. Μπορίσοφ που ήρθε πρώτο τον Οκτώβρη, όσο και από το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του Κ. Πετκόφ.

Με βάση χτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της χώρας Ρ. Ράντεφ, ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των νέων εκλογών φαίνεται να είναι η 2 Απρίλη, ενώ η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Ο Ράντεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος που μεσολαβεί θα αξιοποιηθεί για να «τρέξουν» ζητήματα που είναι αναγκαία για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως π.χ. η χρήση των ευρωενωσιακών κονδυλίων προς όφελος των μεγάλων ομίλων.

Ο σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ θα διοριστεί εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης που θα κρατά τα «ηνία» της χώρας μέχρι να σχηματιστεί καινούριο σχήμα, μετά τις νέες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι οι εκλογές του περασμένου Οκτώβρη έγιναν αφού η προηγούμενη κυβέρνηση (όπου συμμετείχαν το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», ο συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» και το Σοσιαλιστικό Κόμμα) «έπεσε», υπό το βάρος και διαφωνιών για τους όρους και τον βαθμό συστράτευσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεις απέναντι στη Μόσχα: Χαρακτηριστικό ήταν για παράδειγμα το «μπλόκο» που είχαν κάνει Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο, εμποδίζοντας το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ιούνη τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι, αλλά και οι απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών. Ωστόσο, παρέμεναν μια σειρά διαφωνίες και «επιφυλάξεις» στο εσωτερικό του τρικομματικού συνασπισμού (πιο έντονες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), για τις συνέπειες που θα έχει για τη Βουλγαρία μια βαθύτερη εμπλοκή στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ενώ εξαιτίας αυτών των διαφωνιών δεν είχε αποφασιστεί η αποστολή όπλων στο Κίεβο, δημοσίευμα της γερμανικής «Welt» αναφέρει ότι ο τότε πρωθυπουργός Πετκόφ και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχαν καταλήξει σε μια σειρά βήματα, υπό τις παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ, για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, μεταξύ άλλων με καθοριστικές αποστολές καυσίμων για τα οχήματά του, αλλά και για πυρομαχικά κ.ά., τα οποία εμφανίζονταν να φτάνουν στην Ουκρανία μέσω «τρίτων» αγοραστών, χωρίς επίσημη εμπλοκή του βουλγαρικού κράτους και της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ