Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Εγκαίνια για την έκθεση εικαστικών και τις παράλληλες δράσεις

Με μαζική παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Γενάρη τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών και των παράλληλων δράσεων που διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», με έργα των Τάκη Βαρελά, Ayse Yialtirim και Irfan Ertel.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας σειράς πολύμορφων δράσεων με θεματικούς άξονες την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών και τίτλο που δανείζονται από τα λόγια του μεγάλου Τούρκου ποιητή - αγωνιστή - διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ: «...Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».

Ο κόσμος με την παρουσία του επιβράβευσε αυτήν την προσπάθεια. Οι επισκέπτες από νωρίς πλημμύρισαν τον χώρο και ξεναγήθηκαν από τον ζωγράφο Τάκη Βαρελά και τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Αναγνώστου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Πέτρος Καραμπάς. Στη συνέχεια χαιρέτισαν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή μας, και ο Τάκης Βαρελάς, ο οποίος εξήγησε πώς εμπνεύσθηκε και δημιούργησε το έργο του «Farindola».

Διαβάστηκε μήνυμα της Αϊσέ Γιαλτιρίμ και προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Μουράτ Ακάντ.

Από την ξενάγηση μαθητών σχολείων της περιοχής στην έκθεση
Από την ξενάγηση μαθητών σχολείων της περιοχής στην έκθεση
Ακολούθησε αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ με ποίηση, κείμενα, μουσική από το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη», το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλη της Γραμματείας και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Σταματόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Αγ. Αναργύρους - Καματερό, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής.

Από τη Δευτέρα, τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες που μαζί με τους δασκάλους τους επισκέπτονται μαζικά, ξεναγούνται στην έκθεση εικαστικών και παίρνουν μέρος στις πολύμορφες δράσεις που έχουν ετοιμαστεί από την ομάδα φίλων, παιδαγωγών, λογοτεχνών και συγγραφέων. Οι μαθητές με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο συμμετέχουν και σε παιχνίδια - δράσεις - συζητήσεις που γίνονται στον χώρο, φέρνοντας τη δική τους ματιά, στο πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την ανάγκη του αγώνα και της δράσης γι' αυτά τα θέματα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινές στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ιλίου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΟΦΙΑΛ - Πωγωνίου 80 και Ηροδότου) από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 8 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.. Λόγω μεγάλης συμμετοχής κυρίως από τα σχολεία, η έκθεση εικαστικών και οι δράσεις παρατείνονται και για τη Δευτέρα 30 Γενάρη (9.00 - 14.00).

  • Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», του Τάκη Βαρελά. Θα μιλήσουν οι: Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια, Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γρηγόρης Αναγνώστου, δημοσιογράφος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Τάκης Βαρελάς, εικαστικός συγγραφέας, Χρήστος Σκαλκώτος, εικαστικός, καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει αντιπολεμική συναυλία στις 8 μ.μ. με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί» και τη Χορωδία και την Ορχήστρα του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ