Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΣΕΧΙΑ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω «σάλου» για δήλωση σχετικά με το ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει - λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία - η δήλωση του υποψήφιου Προέδρου και πρώην πρωθυπουργού, Αντρ. Μπάμπις, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβήτησε το άρθρο 5 της σύμβασης του ΝΑΤΟ για τη «συλλογική άμυνα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τουλάχιστον, θεωρούνταν «φίλα προσκείμενος» στη Ρωσία, είναι αντιμέτωπος με τον απόστρατο ΝΑΤΟικό στρατηγό Πετρ Πάβελ, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (27 - 28 Γενάρη). Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Πάβελ να προηγείται (58,8%) έναντι του Μπάμπις (41,2%).

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ την Κυριακή, όταν ερωτήθηκε εάν θα έστελνε μέλη των τσέχικων Ενόπλων Δυνάμεων να πολεμήσουν στην Πολωνία ή στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση που δέχονταν επίθεση, ο Μπάμπις απάντησε: «Οχι, ασφαλώς όχι. Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας (...) στον πόλεμο».

Ο Πάβελ αντέδρασε έντονα στο ντιμπέιτ, επιμένοντας ότι το άρθρο 5 οφείλει να τηρηθεί. Ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης, Ιβάν Μπάρος, έφθασε στο σημείο τη Δευτέρα να καταγγείλει πως ο Μπάμπις εγείρει «άμεσο κίνδυνο» για την τσεχική εθνική ασφάλεια, λέγοντας: «Θα πρόδιδε κι εμάς και τους συμμάχους μας».

Ο Μπάμπις αναγκάστηκε εν μέσω του σάλου να ανασκευάσει την τοποθέτησή του, αναφέροντας ότι θα προτιμούσε να μην είχε κληθεί να απαντήσει σε μια τέτοια υποθετική ερώτηση, ωστόσο «αν συνέβαινε τέτοια επίθεση, φυσικά θα συμμορφωνόμουν προς το άρθρο 5».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ