ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην κατάσβεση
Τρίτη 26 Ιούλη 2022

Υδροφόρες στη μάχη της κατάσβεσης
Να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς καλούσε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ από τις πρώτες στιγμές που αυτή ξέσπασε.

Ετσι, εξαρχής μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονταν κοντά στο σημείο, ενώ συνεχώς έσπευδαν και άλλες δυνάμεις. Στον χώρο βρισκόταν κλιμάκιο της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Ρήγα και η βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα.

Σε παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα στον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου, τονίστηκε ότι η συνδρομή των μελών και φίλων του ΚΚΕ, άλλων χωριανών θα είναι άμεση, όπως και έγινε. Μάλιστα, η βουλευτής με αντίστοιχες παρεμβάσεις της σε αιρετούς και αξιωματικούς των σωμάτων που επιχειρούσαν στην κατάσβεση ζήτησε να ενταχθούν άμεσα και βέλτιστα οι παραπάνω στην προσπάθεια για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς.

Με όλες τους τις δυνάμεις οι κομμουνιστές, αγρότες και άλλοι κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα αλλά και με κασμάδες, φτυάρια και ό,τι εργαλεία διέθεταν, συνέδραμαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στην εξέλιξη της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς, η ΤΕ Λέσβου απηύθυνε νέο κάλεσμα για «να πληθύνει η αλληλεγγύη και η συμμετοχή από αγροτικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία». Βασικό σημείο συγκέντρωσης για όσους έσπευδαν να βοηθήσουν ήταν η Βρίσα, στην είσοδο του χωριού. Εκεί, συγκεντρώθηκαν νερά, χυμοί και τρόφιμα, πολύτιμα εφόδια για όσους συμμετείχαν στην πολύωρη αυτή μάχη, αλλά και υδροφόρα μηχανήματα για να υποστηρίξουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Μ. Κομνηνάκα στην περιοχή της φωτιάς
Καθοριστική ήταν η συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το συγκεκριμένο χωριό οι ανήμποροι και όσοι ήθελαν να φύγουν μετά την εντολή εκκένωσής του το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ το Κόμμα με παρέμβασή του σημείωνε την αναγκαιότητά της από το προηγούμενο βράδυ. Μαζί με φαντάρους βοήθησαν με αυτοθυσία για την εκκένωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το βανάκι της Πολιτικής Προστασίας δεν κατάφερε να προσεγγίσει το χωριό.

Ταυτόχρονα, για τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή και ώστε να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νερό με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αγρότες της ευρύτερης περιοχής με υδροφόρες και άλλα μέσα διαμόρφωσαν δίκτυο ανεφοδιασμού. Η λαϊκή πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε με τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ έδωσε χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, με αποτέλεσμα η φωτιά να ανακοπεί πριν το χωριό.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη, για να ληφθούν όλα τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Αρίστηνο (2022-07-15 00:00:00.0)
Τραυματίστηκαν πυροσβέστες στην Ηλεία (2020-07-28 00:00:00.0)
Στη Ζάκυνθο τα πιο επικίνδυνα μέτωπα (2017-07-13 00:00:00.0)
Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα (2017-06-09 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ (2016-07-20 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ (2016-07-19 00:00:00.0)