ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Παρέμβαση για να εφαρμοστεί η κλαδική Σύμβαση
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Από την παρέμβαση στο εργοτάξιο των Ιωαννίνων
Παρέμβαση στους εργαζόμενους του έργου «Νιάρχος» που έχει αναλάβει η εταιρεία «Εργοδυναμική Πατρών» και που αφορά την κατασκευή του δρόμου που συνδέει το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο, έκαναν στις 29 Ιούλη το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο του νομού, για να καταγγείλουν «την απαράδεκτη πρακτική της εργοδοσίας, που αρνείται να εφαρμόσει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), την οποία υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και είναι υποχρεωτική για όλους».

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, «η εταιρεία αυθαίρετα καταπατά ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα στις αποδοχές των συναδέλφων οικοδόμων και τους πληρώνει με το ελάχιστο μεροκάματο των 35 ευρώ και την άθλια πρακτική με τα κουπόνια. Αυτή είναι η αμοιβή γι' αυτούς που δουλεύουν όλη τη μέρα στο λιοπύρι και στο τσουχτερό κρύο, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.

(...) Συνένοχοι και συνυπεύθυνοι σε αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή που υπογράφουν συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με τις κατασκευαστικές εταιρείες και βγάζουν σε διαγωνισμό μειοδοσίας τα δικαιώματα των εργατών, ενώ ταυτόχρονα έχουν "ξεδοντιάσει" τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ετσι γίνονται τα έργα βιτρίνας, για τα οποία όλοι αυτοί περηφανεύονται.

Μοιράζουν τα δεκάδες δισ. ευρώ από τον "αναπτυξιακό" νόμο και τα ΕΣΠΑ στους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνουν το κόστος στον λαό με φόρους και χαράτσια και εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων με άθλιες αμοιβές και εντατικοποίηση».

Τονίζει επίσης ότι «οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος στον κλάδο μας αλλά και σε άλλους κλάδους δείχνουν ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και η ελπίδα στους αγώνες μας. Οι οικοδόμοι δώσαμε σκληρούς αγώνες για να πετύχουμε την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μην την εφαρμόζει. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τον ιδρώτα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πρωτοβουλία διεκδίκησης για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου (2021-05-25 00:00:00.0)
Συνεχίζουν για 10η μέρα τον απεργιακό αγώνα (2019-05-29 00:00:00.0)
Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ (2019-03-27 00:00:00.0)
Το παράδειγμα της Σύμβασης στα Ξενοδοχεία (2018-09-08 00:00:00.0)
Σύσκεψη με Ομοσπονδίες και Συνδικάτα για τις ΣΣΕ (2014-01-18 00:00:00.0)
Να τους δείξουμε τώρα τη δύναμή μας! (2012-03-15 00:00:00.0)