ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το ΚΚΕ κάνουμε την ανατροπή στα σενάριά τους!

Κάλεσμα για μαχητική δράση, με συνέχεια και κλιμάκωση ενόψει της ΔΕΘ και του μεγάλου συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Με μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πυκνώσουν τις επόμενες μέρες, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία μεταφέρουν το κάλεσμα για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Με το κάλεσμά της για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους νέους και τους καλεί να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε προεκλογικές υποσχέσεις και παχιά λόγια, να δώσουν απάντηση βάζοντας μπροστά τα δικά τους συμφέροντα, τονίζοντας ότι «η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος» και στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναρωτήσου πόσες φορές ακούσαμε στις ομιλίες της ΔΕΘ τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα:

-- Να υπόσχονται ανάπτυξη "ισχυρή, βιώσιμη, δίκαιη" κ.λπ. που θα ωφελεί ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

-- Για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας με σύγχρονους όρους δουλειάς αν "τα δώσουμε όλα" για να έρθουν στη χώρα και στην περιοχή επενδύσεις.

-- Για την ανάγκη εφαρμογής μιας "πολυδιάστατης" εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο βασικά των ΝΑΤΟ και ΕΕ, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η θέση της χώρας στους διεθνείς ανταγωνισμούς, να αποτραπεί η τουρκική επιθετικότητα, να υπάρξουν ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας.

-- Για πολιτικές που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Για έργα και υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πραγματικότητα καταρρίπτει τους μύθους

Η πραγματικότητα που ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια καταρρίπτει όλους αυτούς τους μύθους.

-- Σε συνθήκες όπου η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί, ο μισθός παραμένει χαμηλότερος από ό,τι 13 χρόνια πριν! Οι "σύγχρονοι όροι εργασίας" στην πραγματικότητα είναι πρακτικές που εδραιώνουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή εξόντωση και εκμετάλλευση.

-- Ενώ είναι δίπλα περιοχές όπως η Χαλκιδική, το 40% των εργαζομένων δεν μπορεί να πάει ούτε λίγες μέρες διακοπές. Την ίδια στιγμή φέτος οι μεγαλοξενοδόχοι καταγράφουν νέο ρεκόρ εισπράξεων.

-- Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη χτυπάνε "κόκκινο". Οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο! Χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο!

-- Η πολιτική της "πράσινης" καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η αιτία που ο λαός βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαθιά στη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και στην ακρίβεια. Αυτήν την πολιτική υλοποίησαν όλοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (από κοντά ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, που συμφωνεί να είναι η Ενέργεια πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια των ομίλων). Προώθησαν εναλλάξ την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, νομοθετώντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, προκρίνοντας τη "μονοκαλλιέργεια" των πανάκριβων ΑΠΕ για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκτοξεύοντας το κόστος για τον λαό.

- Η "μείωση" της ανεργίας που διαφημίζουν κρύβει την αύξηση των "ευέλικτων" μορφών υποαπασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης για τζάμπα δουλειά στη μεγαλοεργοδοσία. Στη Βόρεια Ελλάδα, σχεδόν 1 στους 2 νέους συνεχίζει να είναι άνεργος.

-- Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, παραχωρώντας υποδομές όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Γ' Σώμα Στρατού, βάζει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, μετατρέποντας την πόλη μας σε πιθανό στόχο αντιποίνων σε συνθήκες γενίκευσης του πολέμου. Την ίδια στιγμή η τουρκική προκλητικότητα αναβαθμίζεται, παίρνοντας αέρα από τους "συμμάχους" στο ΝΑΤΟ.

-- Αποδεικνύεται ότι η ψηφιοποίηση με τα τεχνολογικά μέσα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και στο πλαίσιο της ΕΕ έρχεται μαζί με την ηλεκτρονική καταστολή, τις παρακολουθήσεις, το φακέλωμα.

-- Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη, με τη ρύπανση και τη δυσοσμία που προκαλεί η δραστηριότητα μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία, εδραιώνεται με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των φιλικών σε αυτές δημοτικών και περιφερειακής αρχής.

-- Η κατάσταση με τις συγκοινωνίες στην πόλη είναι γνωστή... Με ένα έργο όπως το Μετρό, που καθυστερεί και το έχει χρυσοπληρώσει ο λαός. Με την απαράδεκτη κατάσταση στον ΟΑΣΘ, όπου οι εργαζόμενοι είναι χωρίς ΣΣΕ και το επιβατικό κοινό στενάζει από τις λειψές υποδομές.

-- Οι βιοπαλαιστές αγρότες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, με τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο πετρέλαιο, στη λειψή κρατική προστασία από τις καταστροφές.

-- Στους αυτoαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στην Ενέργεια, η πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα καθιστά αφόρητη την κατάσταση. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο" των απαγορεύσεων και των περιορισμών λόγω της πανδημίας, όπως αυτό των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η περιβόητη ανάπτυξή τους έρχεται να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.

Αντί να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε, ζούμε την εκμετάλλευση για να κερδίζουν οι λίγοι!

Το συμπέρασμα είναι: Καμία εμπιστοσύνη σε προεκλογικές υποσχέσεις και παχιά λόγια!

Η κοκορομαχία ποιος θα δώσει λίγα ψίχουλα παραπάνω, και ποιος είναι λίγο χειρότερος, δεν αφορά τον λαό!

Οποια αστική κυβέρνηση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μαζί με τα λοιπά εξαπτέρυγα κι αν προκύψει από τις επόμενες εκλογές, μονοκομματική ή συνεργασίας, θα εφαρμόσει ένα επί της ουσίας αντιλαϊκό πρόγραμμα. Αυτό έχει ως βασικούς άξονες τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, την εμπλοκή στον άδικο πόλεμο, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με χαμηλούς μισθούς και ενεργειακή φτώχεια, την επιδότηση και τις φοροαπαλλαγές προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τις πληρώνουμε εμείς οι πολλοί!

Υπάρχει απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων!

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ! Ασπίδα για το τώρα. Ελπίδα για το αύριο.

Στα σενάριά τους κάνουμε την ανατροπή.

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο καπιτα-ληστών!

Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ ράγισαν το γυαλί της ευρωατλαντικής συναίνεσης. Οι μαχητικές αγωνιστικές παρεμβάσεις στην πόλη και στο λιμάνι της, οι μπογιατισμένες ΝΑΤΟικές φρεγάτες, τα μπλόκα σε ΝΑΤΟικές αμαξοστοιχίες και κομβόι εξέφρασαν:

-- Το ηχηρό ΟΧΙ του λαού μας στην εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό.

-- Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

-- Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να στείλει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού εκτός συνόρων.

-- Να ακυρωθεί η ελεεινή Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι η μόνη εγγύηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια δίνουν μόνο οι προτάσεις πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ:

-- Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - όπως ο λιγνίτης - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την "πράσινη ανάπτυξη" και το εμπόριο ρύπων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

-- Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αποτελεί την πραγματική απάντηση απέναντι στην ακρίβεια.

-- Στηρίζουμε την πρόταση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και κατοχύρωση καλύτερων όρων δουλειάς σε όλους τους κλάδους

-- Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού για το Δημόσιο, της 13ης και της 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξεις.

-- Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής, ένδυσης κ.ο.κ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τους αγρότες.

Μαζί με το ΚΚΕ

Τη μοναδική πολιτική δύναμη που στέκεται με συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων σε όλα τα πεδία.

ΓΙΑΤΙ μόνο το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο Πρόγραμμά του ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα.

ΓΙΑΤΙ η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και στις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα για αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα.

ΓΙΑΤΙ η πείρα δείχνει ότι όπου οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν κανέναν σωτήρα, αλλά με τη δική τους οργάνωση γίνονται μια γροθιά, συγκρούονται με την εργοδοσία και το κράτος της και βάζουν μπροστά τα δικά τους αιτήματα, μόνο τότε μπορούν να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις, να έχουν μικρές και μεγαλύτερες επιτυχίες.

Αυτό απέδειξαν και αποδεικνύουν οι αγώνες στην COSCO, των Οικοδόμων, στη "Μαλαματίνα", στην "e-food" κ.α. Εκεί οι κομμουνιστές ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους.

Το κρίσιμο σήμερα είναι αυτή η μαχητική δράση να έχει συνέχεια και κλιμάκωση.

Ολοι και όλες στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων στη ΔΕΘ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηρθε για να μείνει (2023-07-01 00:00:00.0)
«Κοστολογημένη» φτώχεια για τον λαό με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (2022-09-22 00:00:00.0)
Στο φάσμα του ολικού μπλακάουτ εκατομμύρια νοικοκυριά (2022-08-30 00:00:00.0)
Σταθμός της πάλης το φετινό μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (2022-08-23 00:00:00.0)
«Ολα για τους λίγους» ο τίτλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (2021-09-14 00:00:00.0)