ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζονται τα «επεισόδια» στο εγκληματικό σίριαλ κατά των εργαζομένων

Σε ετοιμότητα τα σωματεία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023

Με μία ακόμα τροπολογία, που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το εγκληματικό της έργο, με στόχο να μπει η ταφόπλακα στον βιομηχανικό γίγαντα της χώρας, τη ΛΑΡΚΟ, στις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την τροπολογία αυτή, που την έφερε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μπας και περάσει στα μουλωχτά, η κυβέρνηση επιδεικνύει την απόφασή της να ενισχύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και συνολικά των συμφερόντων του λαού, αφού, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η κυβέρνηση «τελειώνει» τη ΛΑΡΚΟ «την ώρα που οι τιμές νικελίου έχουν φθάσει στα ύψη και η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία» και βέβαια να διατηρήσει και να αναπτύξει τις θέσεις εργασίας με μόνιμους και καλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιούλη η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Προβλέπεται δε ρητά ότι σε αυτό το διάστημα απασχόλησης κανένας εργαζόμενος δεν δύναται να θεμελιώσει τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Κάνει κάποιες διευθετήσεις σχετικά με τη σύνταξη του πίνακα κατάταξης δανειστών, βάζοντας στην πρώτη τάξη τις απαιτήσεις εργαζομένων, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για εξόφληση μερικών απαιτήσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, του ιδιωτικού ομαδικού συμβολαίου υγείας και ζωής των εργαζομένων με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, που τους είχαν βάλει να πληρώνουν για χρόνια κ.ά.

Η Δ. Μανωλάκου, αναφερόμενη στα άρθρα της τροπολογίας, σημείωσε ότι αντί για την επαναλειτουργία της, η κυβέρνηση την ιδιωτικοποιεί κι εξακολουθεί να κρατά σε ομηρία εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες. Χαρακτήρισε προεκλογικό μέτρο της κυβέρνησης την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων έως τις 15 Ιούλη, θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση: «Τι θα κάνει μετά; Τολμά να πει στους εργαζόμενους τα σχέδιά της για απολύσεις».

Οσο για τις διευθετήσεις ανέφερε ότι «δεν προβλέπουν τίποτα για τους εργαζόμενους που έκλεισαν 40 χρόνια δουλειάς και δεν έχουν λάβει την αποζημίωσή τους, ενώ δεν λύνουν ούτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την ιδιωτική ασφάλιση που τόσα χρόνια χρυσοπλήρωναν και τώρα που είναι να δώσουν, εξαφανίζονται. Είναι ντροπή που δεν λαμβάνετε μια πολιτική απόφαση για να λύσετε το πρόβλημα με τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια», τόνισε.

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι το ΚΚΕ θα στέκεται αλληλέγγυο και δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα ως Αναφορά στην Ευρωβουλή την επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Φλεβάρη, θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Οπως μάλιστα ενημερώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στη συζήτηση αυτή θα υπάρξει παρέμβαση και από την πλευρά των Σωματείων.

Ξεκάθαρες απαντήσεις πριν από τις εκλογές απαιτούν τα Σωματεία

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα παραμένουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές διεργασίες και απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με την οποία ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης και την ανακήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - «AD Holdings», καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να ασκήσουν πίεση για ξεκάθαρη ενημέρωση της κυβέρνησης πριν από την προκήρυξη εκλογών.

Τονίζει μάλιστα ότι η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2024, κάτι που αφήνει στον ...αέρα τους εργαζόμενους, χωρίς να διασφαλίζει τι θα συμβεί μετά τις 15 Ιούλη που λήγει η δυνατότητα πρόσληψής τους από την ειδική διαχείριση.

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο ενημερώνει για ενέργειες που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα συνεχίζοντας να παλεύει για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει Γενική Συνέλευση για ενημέρωση και συλλογικό σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τροπολογία - έκτρωμα που φέρνει λουκέτο και απολύσεις θα μείνει στα χαρτιά! (2024-06-27 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος (2022-07-15 00:00:00.0)
Ο,τι και να ψηφίσουν, από τη ΛΑΡΚΟ δεν θα μας βγάλουν! (2022-06-15 00:00:00.0)
Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους... (2022-02-08 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι (2020-07-11 00:00:00.0)
Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους (2020-07-02 00:00:00.0)