Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο,τι και να ψηφίσουν, από τη ΛΑΡΚΟ δεν θα μας βγάλουν!
  • Με απεργία και μεγάλη συγκέντρωση στη Βουλή οι εργαζόμενοι έστειλαν στα σκουπίδια την εκτρωματική τροπολογία
  • Στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά δεκάδες συνδικάτα που από την περασμένη Πέμπτη παίρνουν αποφάσεις συμπαράστασης

Μπροστά στην είσοδο της Βουλής, την ώρα που στη συνεδρίασή της συνεχιζόταν η συζήτηση για την τροπολογία - έκτρωμα με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να τους πετάξει από τις δουλειές και τα σπίτια τους, συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Με μια ακόμα κινητοποίησή τους απέρριψαν τους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης και της ειδικής διαχείρισης, που θέλουν να στείλουν όλο το προσωπικό στην ανεργία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο πλευρό τους είχαν και πάλι συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς τόσο από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας όσο και από την Αττική, που από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι εγκληματικές προθέσεις της κυβέρνησης να «εκκαθαρίσει» την επιχείρηση από εργαζόμενους, μέσα στο επόμενο δίμηνο ξεκίνησαν ένα μπαράζ αγωνιστικών αποφάσεων συμμετοχής στην κινητοποίηση. Και μέσα σε δυο μέρες είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες τέτοιες αποφάσεις καταδίκης των κυβερνητικών σχεδιασμών, κάνοντας για μια ακόμα φορά πράξη το σύνθημα «είμαστε ψυχή απ' την ψυχή σας - αδέρφια από τη ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας», το οποίο είχε ακουστεί δυνατά και στο μεγάλο συλλαλητήριο του περασμένου Φλεβάρη.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», φώναξαν οι εργαζόμενοι, ενώ με τις πικέτες τους έστειλαν το μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ». Την υποστήριξή τους στον αγώνα που δίνουν εδώ και 30 μήνες μετέφεραν με χαιρετισμούς στη συγκέντρωση δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Ο Π. Πολίτης μιλώντας στη συγκέντρωση
Ο Π. Πολίτης μιλώντας στη συγκέντρωση
Από τα μεγάφωνα μεταδόθηκαν και οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής, που κατήγγειλαν την τροπολογία - έκτρωμα, ενώ δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μένουμε όρθιοι, κρατάμε τη ΛΑΡΚΟ!

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια του Παναγιώτη Πολίτη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, που μετέφερε τις ευχαριστίες τους για την πολύμορφη στήριξη του αγώνα: «Συνάδελφοι, από καρδιάς σας ευχαριστούμε. Πέρασε το μήνυμα. Ο,τι και να ψηφίσουν από τη ΛΑΡΚΟ δεν θα μας βγάλουν», τόνισε.

Από τη ΛΑΡΚΟ, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι εργαζόμενοι νεκροί μπορεί να βγουν, απολυμένοι όμως ποτέ. «Δεν θα το βάλουμε κάτω. Από δω και πέρα η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Αυτοί θα μας τραβούν να βγούμε έξω από τη δουλειά μας, από τα σπίτια μας, να απομακρυνθούμε από τα νεκροταφεία που έχουμε τους νεκρούς μας, κι εμείς, μαζί με εσάς, δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα μείνουμε εκεί να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», ανέφερε σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα του αγώνα. «Σήμερα, την ώρα που συζητιέται στη Βουλή το πώς θα εκτελεστεί η σφαγή μας, σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας, για να τους πούμε ότι το μαχαίρι που μας βάζουν στον λαιμό θα τους το γυρίσουμε με το ίδιο εισιτήριο. Οι απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσουν. Η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή. Στείλαμε το μήνυμα ότι έχουμε και τα αντανακλαστικά και τη θέληση και παρά το γεγονός ότι 30 μήνες είμαστε κάθε μέρα στο πόδι, δεν κουραζόμαστε. Παίρνουμε ανάσα από τέτοιες διαμαρτυρίες, για να αντέξουμε για τα επόμενα 30 χρόνια και όσο χρειαστεί. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», πρόσθεσε.


«Από σήμερα ξεκινάει ένας καινούριος αγώνας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Εύβοιας, Δημήτρης Καραγιάννης. «Να ξέρετε ότι αυτός είναι ένας αγώνας που δίνουμε για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εδρας, Κώστας Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η ΛΑΡΚΟ είναι ο θεματοφύλακας του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Με τον αγώνα σας ψηλώσατε το μπόι του λαού

«Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό σας. Και εδώ σήμερα έξω από τη Βουλή, την ώρα που συζητιέται αυτή η κατάπτυστη τροπολογία έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συγκέντρωση. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία όσον αφορά την τροπολογία, σχολιάζοντας πως όποιος από τους βουλευτές της κυβέρνησης την ψηφίσει «θα γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας αυτού του τόπου». Από τον χώρο της κινητοποίησης συνόψισε όσα είχε λίγο νωρίτερα πει και από το βήμα της Βουλής για τη στρατηγική σημασία της ΛΑΡΚΟ, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τον αγώνα που δίνουν για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και μέχρι το τέλος θα βρίσκεται στο πλευρό σας. Δεν υπάρχει δρόμος για πισωγύρισμα. Πρέπει εδώ και τώρα να αποσύρει η κυβέρνηση αυτή την τροπολογία έκτρωμα», ξεκαθάρισε. «Ο,τι και να κάνουν, να ξέρετε εσείς είστε ήδη νικητές. Ψηλώσατε το μπόι της Ελλάδας, το μπόι όλης της εργατικής τάξης, όλου του ελληνικού λαού, με αυτό τον τεράστιο αγώνα που δίνετε κάθε μέρα, κάθε ώρα για σας και τις οικογένειές σας», κατέληξε.

Δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετέφεραν εκπρόσωποι συνδικάτων και σωματείων, Ομοσπονδιών, Συλλόγων Εκπαιδευτικών, αλλά και Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας. «Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτή η επαίσχυντη τροπολογία», διαμήνυσε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση με τις σημαίες και τις πικέτες της. Μετέφερε ιδιαίτερα τη στήριξή της στην επιτροπή αγώνα γυναικών της ΛΑΡΚΟ, που δίνουν εδώ και μήνες αγώνα στο πλευρό των συντρόφων, των αδερφών, των γιων τους. Χαιρετισμό εκ μέρους των πάνω από 20 φοιτητικών συλλόγων της Αττικής που έχουν υιοθετήσει ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων, απηύθυνε ο Αγγελος Θωμόπουλος. «Ο αγώνας σας μας δείχνει τον δρόμο. Να ξέρετε ότι αποτελείται παράδειγμα για όλους εμάς», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ