Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περήφανα οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κάθε εκβιασμό και ψευτοδίλημμα

Με δύο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να παλέψουν για τις δουλειές τους, κόντρα στις διαλυτικές προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού

«Συναγερμός»: Με αυτήν τη λέξη, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει την εγκληματική τροπολογία στη Βουλή που τους πετάει στον δρόμο, μεταφέρθηκε στους εργαζόμενους το κάλεσμα να περάσουν σε νέα φάση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Και πράγματι, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πόδι, προετοιμάζοντας ξανά απεργία για τη χτεσινή μέρα και την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Απέναντί τους βρέθηκαν οι συνδικαλιστές της κυβέρνησης στην εταιρεία, που μέσα από τις δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ ξεκίνησαν μία ανοιχτή εκβιαστική παρέμβαση, μπας και καταφέρουν να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, να πουν «ναι» στην ταφόπλακα που τους ετοιμάζουν, μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό, αφού με δύο Γενικές Συνελεύσεις οι εργαζόμενοι αποφάσισαν: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν κάνουμε πίσω».

Σπέρνοντας τον φόβο και μεταφέροντας από καμαράκι σε καμαράκι και από πόστο σε πόστο τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, οι συνδικαλιστές αυτοί διαλαλούσαν στους εργαζόμενους πόσο «θετική» είναι η τροπολογία και πως κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αν δεν την αποδεχθούν, αν δεν αποδεχθούν δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις. Καλούσαν δηλαδή τους εργαζόμενους να βάλουν μόνοι τους τη θηλιά στον λαιμό τους, να γίνουν συνένοχοι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις τους, να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση και να καταστρέψουν σε μια μέρα όσα κατάφεραν με τον δίχρονο αγώνα τους μέχρι σήμερα.

Από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Δευτέρας
Από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Δευτέρας
Την προσπάθειά τους αυτή ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιούνη, όταν επιδίωξαν να αναβάλουν την προγραμματισμένη για την ίδια μέρα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη καταδίκη της τροπολογίας από τους εργαζόμενους και τη λήψη απόφασης για αγωνιστική απάντηση. Οταν είδαν ότι δεν το καταφέρνουν, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να σαμποτάρουν τη Γενική Συνέλευση διαδίδοντας ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, ούτε οι ίδιοι προσήλθαν στη Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι τελικά καταδίκασαν μαζικά την τροπολογία της κυβέρνησης και αποφάσισαν την απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, σε κοινή ανακοίνωσή τους, δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη Γενική Συνέλευση και κάλεσαν σε νέα τη Δευτέρα 13 Ιούνη, ενώ παράλληλα μπλόκαραν και την κοινοποίηση, στη διεύθυνση, της απόφασης για 24ωρη απεργία την Τρίτη, βάζοντας δυσκολίες στο να εκφραστεί μαζικά από τους εργαζόμενους η καταδίκη της τροπολογίας.

Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, όπου οι συνδικαλιστές των δύο παρατάξεων της ΔΑΚΕ συνέχισαν την καλλιέργεια φόβου και την επιχειρηματολογία στήριξης της κυβερνητικής τροπολογίας, ενώ πέρασαν κατά πλειοψηφία και το στήσιμο κάλπης στη Γενική Συνέλευση για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι την τροπολογία.

Με το κάλεσμα για ξεσηκωμό πήραν απάντηση οι διαλυτικές προσπάθειες

Την ώρα που οι συνδικαλιστές των δύο παρατάξεων της ΔΑΚΕ επιχειρούσαν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και να τους σύρουν πίσω από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Σωματείου και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης σήμαναν συναγερμό, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στην τροπολογία - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Παράλληλα έδωσαν σκληρό αγώνα μέσα στο εργοστάσιο για να μην περάσει η λογική της παραίτησης και αποδοχής των σχεδιασμών της κυβέρνησης, για να μη βάλουν οι εργαζόμενοι την υπογραφή τους στο έγκλημα, στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις τους.

«Δυστυχώς, μετά από 29 μήνες ενιαίου αγώνα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ, σε απόλυτη σύμπνοια, πάνε να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει. Επιμένουν να βάλουν στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 13/6 το ζήτημα της τροπολογίας για ψήφιση και να εγκρίνουν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις τους πριν ακόμα το κάνει η ίδια η κυβέρνηση», τόνισαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ». Και πρόσθεταν, αποκαλύπτοντας τον ωμό εκβιασμό:

«Μάλιστα χρησιμοποιούν ένα χοντρό ψέμα για να μπορέσουν να πείσουν τους εργαζόμενους και να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους, πως για να ψηφιστεί η τροπολογία πρέπει να έχει τη συναίνεση των εργαζομένων γιατί αλλιώς θα χαθούν οι αποζημιώσεις των απολύσεων. Είναι ωμός εκβιασμός και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού στην ίδια την τροπολογία, ρητά αναφέρεται πως η διαδικασία για την οποία τόσο κόπτεται η κυβέρνηση ώστε να περάσουν οι διαγωνισμοί στη β΄ φάση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποζημιωθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.

Αρα τέτοιος κίνδυνος, να χαθούν οι αποζημιώσεις, ο μόχθος και ο ιδρώτας χρόνων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει».

Αναδίπλωση και ξεσκέπασμα

Στη νέα μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την οποία οι ίδιοι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιδίωξαν, τελικά αναδιπλώθηκαν, όταν είδαν πως πέφτουν στο κενό οι προσπάθειές τους. Μάλιστα, διαπιστώνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να απορρίψουν την τροπολογία αναδιπλώθηκαν και στις προθέσεις τους να στήσουν κάλπη, για να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους και να την πάνε πεσκέσι στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης αλλά και εργαζόμενοι ζήτησαν να στηθεί κάλπη, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δυναμίτισαν την κατάσταση, επικαλούμενοι την ...απουσία δικηγόρου που τάχα θα εξηγούσε στους εργαζόμενους τις συνέπειες από την απόρριψη της τροπολογίας.

Η αναδίπλωση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ αποκάλυψε παράλληλα τις επιδιώξεις να παρασύρουν τους εργαζόμενους, αφού έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν θετική (!) την τροπολογία της κυβέρνησης που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, τους απολύει και τους ξεσπιτώνει, πετώντας τους τα ψίχουλα των αποζημιώσεων και μηνιαίες και δίμηνης διάρκειας συμβάσεις με ορίζοντα 5 μηνών και για όποιους και όσους θέλει ο «ειδικός εκκαθαριστής».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου, στην τοποθέτησή του ανέλυσε διεξοδικά, άρθρο άρθρο, το περιεχόμενο της τροπολογίας και της αιτιολογικής έκθεσης. Ανάδειξε ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτήν, έρχεται όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά επειδή αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Ξεσκέπασε την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και το βρώμικο παιχνίδι να αποδεχθούν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταδικάσουν την τροπολογία της κυβέρνησης, καλώντας στη χτεσινή κινητοποίηση, η οποία έδωσε άλλη μια απάντηση στους εκβιασμούς της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιούνη, στην Αθήνα εκδικάζονται ύστερα από την αναβολή που είχε ζητήσει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά μέτρα των Σωματείων ενάντια στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ