ΣΟΥΗΔΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Ελλήνων μεταναστών για το έγκλημα στα Τέμπη
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023

Από τη συγκέντρωση στη Δανία
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων μεταναστών, νεολαίων και γυναικών, στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης έξω από την ελληνική πρεσβεία, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το έγκλημα - δολοφονία στα Τέμπη.

Προηγήθηκε η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της κοινότητας που ψήφισε ομόφωνα την πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών» για την κινητοποίηση.

Το ψήφισμα της κοινότητας επιδόθηκε στον πρόξενο, ενώ στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, Θεόδωρος Χουλιάρας, αναφερόμενος στις ευθύνες κυβερνήσεων και εταιρείας.

Ο Γιάννης Κωνστάντης, γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης και πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι όλα θυσιάζονται στον βωμό των κερδών και οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες είναι αναλώσιμο είδος.

«Η ίδια όμως κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών, επικρατεί και στη Σουηδία. 42 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε λεγόμενα εργατικά ατυχήματα, δηλαδή εργοδοτικά εγκλήματα το 2022. Στη Στοκχόλμη, η περιφέρεια μαζί με την ιδιωτική κινεζική εταιρεία MTR που διαχειρίζεται τον προαστιακό σιδηρόδρομο, θέλουν να πετάξουν από τη δουλειά του το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια στους συρμούς και να το αντικαταστήσουν με κάμερες! Δηλαδή ένας οδηγός θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια 1.500 επιβατών. Σε αυτό διαμαρτύρονται με συνεχείς συγκεντρώσεις τα σωματεία αλλά είναι το κέρδος κι όχι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων που είναι το κυρίαρχο από την πλευρά της ιδιωτικής εταιρείας και της Τοπικής Διοίκησης», σημείωσε.

Δυναμική συγκέντρωση στην ελληνική πρεσβεία πραγματοποιήθηκε επίσης στη Δανία, όπου μεγάλη ανταπόκριση, κυρίως στη νεολαία, βρήκε το κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΔΣ της Κοινότητας μίλησε η αντιπρόεδρος Ζωή Λαμπράκου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν ήταν ούτε ατύχημα ούτε κακιά στιγμή και ούτε ανθρώπινο λάθος. Ηταν έγκλημα. Εμείς οι μετανάστες έχουμε διπλή πείρα και βλέπουμε ότι και εδώ στη Δανία η ίδια κατάσταση επικρατεί. Τα αστικά κράτη θεωρούν έξοδο οτιδήποτε αφορά στην ασφάλεια και την προστασία του λαού, ενώ απλόχερα χαρίζουν δισ. στους μεγάλους ομίλους».

Στη συνέχεια η γραμματέας της Κοινότητας, Καλλιρρόη Κωνσταντινίδου, έκανε αναφορά στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και στάθηκε στα αμέτρητα δυστυχήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «για να σταματήσει κάθε επιχείρημα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα», όπως είπε.

Επιδόθηκε επιστολή στον Ελληνα πρέσβη με τα αιτήματα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και απαγγελία ποιημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικό μήνυμα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη (2024-03-07 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε ελληνικές πρεσβείες και προξενεία (2023-03-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση της ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ (2013-05-24 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο Εξωτερικό (2012-11-15 00:00:00.0)
Μαζική εκδήλωση για τους νέους μετανάστες (2012-02-08 00:00:00.0)
Προεκλογικές δραστηριότητες στο εξωτερικό (2009-05-30 00:00:00.0)