Με ΚΚΕ ισχυρό στην καθημερινή πάλη για τη στήριξη του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία

Οδοιπορικό στον κόσμο των ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Λάρισας

Παρασκευή 12 Μάη 2023

Τι είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και ποια είναι η αποστολή τους; Από την αναζήτηση στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας πληροφορούμαστε ότι είναι «οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας. Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ' οίκον φροντίδα και άλλες».

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώθηκε από το οδοιπορικό κλιμακίων του ΚΚΕ στις ΤΟΜΥ και στο Κέντρο Υγείας Λάρισας;

Η «μέριμνα προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό» και η «ολοκληρωμένη φροντίδα» αποτελούν σύντομο ανέκδοτο, ειρωνικό για την επιστημονική αξιοπρέπεια, το κύρος, την αφοσίωση και τις δυνατότητες προσφοράς των άξιων εργαζομένων στις ΤΟΜΥ και στο ΚΥ Λάρισας.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι ανάγκες στελέχωσης των παραλιών και των νησιών των Σποράδων πάλι θα γίνουν εφιάλτης, όπως κάθε τέτοια εποχή, για τους σκληρά εργαζόμενους γενικούς ιατρούς, των οποίων η ζωή γίνεται «λάστιχο».

Το αστικού τύπου ΚΥ Λάρισας, στεγαζόμενο σε ακατάλληλο κτίριο, εμπορικό πολυκατάστημα στην προηγούμενη χρήση του (!), με δυσχερή πρόσβαση από τον πεζόδρομο και δύσκολα αναγνωρίσιμο για τους άπειρους, καλείται να επιτελέσει δυσανάλογης σημασίας έργο. Οι ανεπαρκείς ανελκυστήρες για τους 5 ορόφους, εργώδης και επικίνδυνη ανάβαση, υποχρεωτικός «Γολγοθάς» από το κλιμακοστάσιο για τους εξουθενωμένους υπερήλικες ή απλώς τους ενήλικες αρρώστους, τα παιδιά, τους συνοδούς και τα ΑμεΑ.

Το ΚΥ Λάρισας λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, με υποτυπώδη στελέχωση, χωρίς τον στοιχειώδη για το 2023 ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, π.χ. Καρδιολογικό Ιατρείο χωρίς υπερηχοτομογράφο και δοκιμασία κόπωσης, ένας υπερηχοτομογράφος για χρήση από όλες τις ειδικότητες!

Κατά τη μαρτυρία των εργαζομένων, η προ μηνών Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή τάραξε τα προσωρινά λιμνάζοντα ύδατα της σχεδιασμένης υποβάθμισης, με κάποια ενίσχυση σε μη μόνιμο προσωπικό.

Πέραν των άλλων επικρέμαται και η απειλή των στόχων των μεσοπρόθεσμων δεσμεύσεων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα για την όποια επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως σύνθεσης, σύστασης και απόχρωσης, ενώ περιλαμβάνει δεσμεύσεις και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ.

Οσον αφορά το μέλλον των ΤΟΜΥ, αυτό στηρίζεται στη χρηματοδότησή τους με εργαλείο την προσφιλή αντιλαϊκή τακτική του αστικού κράτους «πάμε - ΕΣΠΑ - κι όπου βγει».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξελίσσεται σε ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα δομών και υπηρεσιών, που μόνο «ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας» δεν μπορεί να εξασφαλίσει.

Τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα δομούν τη βαρβαρότητα, αποδομούν την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και έχουν κοινό πρόγραμμα την ιδιωτικοποίησή της, με διατήρηση ελάχιστων στοιχειωδών παροχών Υγείας.

Στήριξη του ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές σημαίνει συνεπής και αγωνιστική διεκδίκηση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας ως κοινωνικού αγαθού.

Το Πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΚΚΕ, που κατατίθεται ολοκληρωμένα στον λαό, όταν αυτός αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του, περιλαμβάνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, Εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως ανεπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες Πρόληψης, Θεραπείας, Αποκατάστασης, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και της Δημόσιας Υγείας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ ισχυρό στην καθημερινή πάλη για τη στήριξη του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία.


Θανάσης ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Συνταξιούχος γιατρός - ογκολόγος. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής διευθυντής του Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες και επικίνδυνες οι ελλείψεις στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής και στα Κέντρα Υγείας (2020-12-19 00:00:00.0)
«Ο ιδιωτικός τομέας θα βρει τη θέση του» (2004-04-15 00:00:00.0)
Δε γίνονται προσλήψεις αλλά μετακινήσεις (2004-02-14 00:00:00.0)
Χωρίς επάνδρωση απ' την αρχή (2000-08-20 00:00:00.0)
Εφημερία με ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια (1998-10-21 00:00:00.0)