ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Πρόκληση και στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα

«Περασμένα ξεχασμένα», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος | Υποκρισίας το ανάγνωσμα από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023

Σε απαράδεκτες δηλώσεις, ώστε να μην τεθεί θέμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων 78 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Α. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την υποκρισία και τα προσχήματα που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κανάλι TRT της Θεσσαλίας ο Σκέρτσος υποστήριξε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' ΠΠ. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Σκέρτσος υποχρεώθηκε σε ανακοίνωση για να υποστηρίξει ότι «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με τη γερμανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες». Μια τοποθέτηση στη γνωστή κατεύθυνση που ακολουθούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες, βάζοντας υπεράνω όλων τις λυκοφιλίες των αστικών τάξεων.

Αυτό άλλωστε έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, κι ας έσπευσε τώρα προεκλογικά να χαρακτηρίσει «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις δηλώσεις Σκέρτσου. Θυμίζουμε ότι είχε φτιάξει μια διακομματική επιτροπή για το θέμα, η οποία το 2016 κατέληξε σε μια γενικόλογη έκθεση, που κι αυτή ακόμα, επί 3 χρόνια και ενώ κυβερνούσε, δεν την έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά το έκανε μόνο στην προεκλογική περίοδο του 2019, στοχεύοντας βέβαια όχι στις κατοχικές αποζημιώσεις αλλά στην ψήφο των αγωνιστών της Αντίστασης. Μόνο το ΚΚΕ είχε καταθέσει τότε το δικό του πόρισμα, αναδεικνύοντας ότι το πόρισμα όλων των υπολοίπων παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία στο σύνολό τους, κάτι που αποτελεί δικαίωμα του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι απαράδεκτες δηλώσεις να απαντηθούν με ενίσχυση του ΚΚΕ (2023-05-13 00:00:00.0)
Ούτε συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις (2019-10-22 00:00:00.0)
Κοροϊδία, καπηλεία και σύμπλευση στον ενταφιασμό των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού (2019-04-20 00:00:00.0)
Οποιος δεν θέλει να «ζυμώσει», δεκαετίες «κοσκινίζει» (2019-04-18 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ΕΕ στρώνουν το δρόμο για να ενταφιαστούν οι δίκαιες αξιώσεις του λαού μας (2016-09-11 00:00:00.0)
Επιστολή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο (2014-11-06 00:00:00.0)