ΥΠΠΟ
Εξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, διαμηνύουν ο Σύλλογος και οι εργαζόμενοι

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Eurokinissi

Το κτίριο που παραχωρήθηκε από το 1982 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα γραφεία του
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, αποφασίστηκε η ανάκληση της άδειας χρήσης του κτιρίου του ΥΠΠΟ που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού στην Αθήνα.

Με Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου, η Λ. Μενδώνη επικαλείται «λόγους προστασίας του ακινήτου μνημείου και της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», επειδή έγινε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων «παραχώρηση της χρήσης σε τρίτους» και πραγματοποίηση από αυτούς «συγκεκριμένης εκδήλωσης στον χώρο...», αναφερόμενη στην εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του κτιρίου, στις 18 Ιουλίου. Στην απόφαση της υπουργού σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «(...) η εκδήλωση εντός δημόσιου ακίνητου - μνημείου δεν συνδεόταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων - μελών του ΣΕΑ, ούτε με την αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ούτε με τις επιστήμες, τις τέχνες και τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις (...)».

Εύλογα με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» υπουργείου Πολιτισμού (ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ) χαρακτηρίζει την απόφαση «απόπειρα τρομοκρατίας και εκβιασμού» προς τα μέλη του Συλλόγου, δηλώνοντας παράλληλα ότι «αποτελεί μονόδρομο για όλα τα μέλη του ΣΕΑ η αντίθεση και αντίσταση σε κάθε μορφή λογοκρισίας και εκφοβισμού από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, η οποία με το πρόσχημα της παραχώρησης του κτιρίου από το ΥΠΠΟ στον ΣΕΑ, θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να υπαγορεύει το περιεχόμενο των δράσεων ενός Συλλόγου εργαζομένων - επιστημόνων και με αυτόν τον τρόπο να παρεμβαίνει στη λειτουργία του και να κατευθύνει τις αποφάσεις των οργάνων του. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να σταματήσει τον κατήφορο του αυταρχισμού που έχει πάρει και να ανακαλέσει την απόφαση».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η υπουργός, αφού αρχικά με την αποστολή προσωπικών επιστολών της προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα εγκαλούσε με διάφορα προσχήματα (οικονομικό αντίτιμο, οικονομική ζημία του ΥΠΠΟ, καταπάτηση αρχαιολογικού νόμου κ.ά.) να λογοδοτήσουν στην ουσία για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο κτίριο του ΣΕΑ που αφορούσε στο εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου, προχώρησε στη συνέχεια στην έκδοση απόφασης ανάκλησης παραχώρησης του κτιρίου, προς "γνώση και συμμόρφωση"», φτάνοντας στο σημείο να ζητά να της γνωστοποιήσουν τα μέλη του ΔΣ εάν η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του ΔΣ (!) ή της Γενικής Συνέλευσης!

Να ανακληθεί η απόφαση της υπουργού Παιδείας για την έξωση από την έδρα του, στο κτίριο που του είχε παραχωρηθεί από το 1982, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που σε ανακοίνωση αναφέρει ότι το κτίριο «ήταν και είναι ανοιχτό σε κάθε δημοκρατική αντίληψη, σε κάθε δράση που προάγει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό» και ότι ο Σύλλογος «θα συνεχίσει να επιδιώκει, με κάθε τρόπο, τον διάλογο με την κοινωνία: Η αρχαιολογία, όπως εμείς την ασκούμε, είναι μια επιστήμη των ανθρώπινων κοινωνιών, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος», δεν θα υποκύψει «σε καμία λογοκρισία».

Ο ΣΕΑ ανακοινώνει την πρόθεσή του να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης, η οποία όπως εκτιμά επιχειρεί να πλήξει τη δράση του σωματείου που έχει αναπτυχθεί για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό.

«Να μην περάσει η τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της δράσης των εργαζομένων αρχαιολόγων», καλεί και το ΠΑΜΕ, που με ανακοίνωσή του απαιτεί από το υπουργείο Πολιτισμού να πάρει πίσω την απόφαση έξωσης του ΣΕΑ, σημειώνοντας:

«Η φίμωση και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού να πέσουν στο κενό. Πρόκειται για εργοδοτική τρομοκρατία που στόχο έχει να βάλει φρένο στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι αίσχος η κυβέρνηση να θέλει να απαγορεύσει τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του συλλόγου και των εργαζομένων, όπως αυτές για το έγκλημα στην Πύλο που πνίγηκαν δεκάδες μετανάστες. Αυτό το χρησιμοποιεί ως αφορμή για την έξωση του συλλόγου από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του.

Μετά τον Γεωργιάδη και η υπουργός Πολιτισμού τον ακολουθεί για να ποινικοποιήσει τη δράση των εργαζομένων αρχαιολόγων.

Τώρα να αποσυρθεί η απόφαση έξωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις και απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μουσεία (2023-02-11 00:00:00.0)
Πρόκληση του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους (2009-09-23 00:00:00.0)
Ανοιχτό, δημόσιο μουσείο (2008-07-10 00:00:00.0)
Καταγγέλλει «διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»! (2005-03-02 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι (2004-12-08 00:00:00.0)
Ζητούν αποδείξεις (1995-02-14 00:00:00.0)