Δε θα «ξεμπλέξουν» μ' εμάς!

Μιλούν στο «Ριζοσπάστη» αγωνιστές των μπλόκων της αγροτιάς

Κυριακή 14 Απρίλη 2002

Eurokinissi

Τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, με κάθε τρόπο, τον αγώνα τους για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζουν, μιλώντας στο «Ρ», αγωνιστές των μπλόκων.

Βασίλης Μόσχος, δήμαρχος Ταμασίου: «Το πρόβλημα των αγροτών είναι και πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης. Γιατί Αυτοδιοίκηση είναι τα χωριά, είναι η περιφέρεια, είναι οι δήμοι οι περιφερειακοί, είναι οι ίδιοι οι αγρότες και με αυτή την έννοια το πρόβλημα των αγροτών μεταφέρεται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επομένως, έχουμε υποχρέωση ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να είμαστε δίπλα στους αγρότες, συμπαραστάτες στον αγώνα τους για την επιβίωση της αγροτιάς, για την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι άνθρωποι που μοχθούν και ιδρώνουν για να παράγουν. Με ποια λογική, λοιπόν, τους αποκαλούν κλέφτες, δεν τους δικαιώνουν, δεν τους αμείβουν με ό,τι δικαιούνται; Ποιος άλλος εργαζόμενος δουλεύει και πληρώνεται μετά από ένα χρόνο; Εχουν δίκιο που διαμαρτύρονται οι αγρότες. Εχουν βγει πέντε φορές στους δρόμους και αντί να βρουν το δίκιο τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον πρωθυπουργό, που τους αποκαλεί κλέφτες και λωποδύτες. Είναι απαράδεκτη αυτή η πολιτική τακτική.

Χρειάζεται τον αγώνα των αγροτών να υιοθετήσουν όχι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλοι φορείς, ώστε ν' αναγκαστεί το κράτος να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα».

Βαγγέλης Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού και μέλος της διοίκησης Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας: «Ενα ναυάγιο με 95.000 ναυαγούς βαμβακοπαραγωγούς, αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Δεν είναι μόνο το βαμβάκι, είναι τα αιτήματα που αφορούν στα προβλήματα όλων των άλλων αγροτικών προϊόντων, είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την οποία πρέπει ν' ανατρέψουμε».


Eurokinissi

Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας: «Ξαναβγήκαμε στο δρόμο για να καταδικάσουμε αυτή την αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Διεκδικούμε να πληρωθούν τώρα όλα τα βαμβάκια που νόμιμα έχουν παραχθεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι να δικαιωθούμε».

Επιπτώσεις και στ' άλλα λαϊκά στρώματα

Κώστας Σόρκος, αγρότης από τη Σοφιάδα Δομοκού, που συμμετείχε στο μπλόκο του Δρούγου: «Οι αντιφάσεις, οι υπεκφυγές και ο "ξύλινος λόγος" ήταν τα χαρακτηριστικά των απαντήσεων που δόθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας. Μια συνέχεια των άλλων δύο συναντήσεων που δεν είχαν αποτέλεσμα. Η αγωνιστικότητα και το πείσμα του αγροτικού κόσμου πιστεύω θα γίνει ο εφιάλτης τους. Η συμμετοχή των νέων αγροτών στον αγώνα είναι καθολική. Το ρυάκι που περνάει τώρα από τους δρόμους θα γίνει χείμαρρος που θα τους πνίξει».

Δημήτρης Λιούτας, από το χωριό Κυψέλη Καρδίτσας: «Φταίμε εμείς που έβγαλαν τα χωράφια μας καλή παραγωγή; Φταίμε εμείς που διεκδικούμε να πληρωθούμε ό,τι δικαιούμαστε; Φταίμε εμείς που αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη στην τράπεζα, τα φροντιστήρια των παιδιών; Αν δεν έχουμε εμείς εισόδημα, οι επιπτώσεις δε θα είναι μόνο στον αγροτικό κόσμο, θα είναι στους επαγγελματίες, που έχουν αναπτύξει τη δραστηριότητά τους στον αγροτικό τομέα, στους εμπόρους και στις μικρές οικογενειακές βιοτεχνίες. Αν πάτε στο Τεχνικό και στο Εμπορικό Επιμελητήριο στην Καρδίτσα και τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι πάνω από 30% των μαγαζιών κλείσανε την τελευταία 5ετία».

Χρήστος Καλυβιώτης, από το χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας: «Είμαι βαμβακοπαραγωγός και ΠΑΣΟΚτζής και θα ήθελα να στείλω μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα των αγροτών, να μην αποκαλεί τους πάντες ψεύτες, γιατί είναι πολλοί παραγωγοί που έχουν το πραγματικό βαμβάκι. Εγώ, σαν Καλυβιώτης Χρήστος, δέχομαι να με εξετάσουνε. Εχω παράγει 480 κιλά βαμβάκι στο στρέμμα, μέσο όρο, και θέλω να πληρωθώ κανονιά, όπως υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αργύρης πριν από κάποιους μήνες.

Αισθάνομαι πολύ άσχημα, όχι εγώ μονάχα αλλά και όλοι οι ΠΑΣΟΚτζήδες αγρότες. Νομίζω θα πρέπει να σκέφτονται όλοι τόσο άσχημα, όπως εγώ που ντρέπομαι να λέω ότι είμαι ΠΑΣΟΚτζής σήμερα, γιατί μου παίρνουν την παραγωγή με το έτσι θέλω και δεν είναι καθόλου σωστό.

Εδώ στο Πάμισο είμαστε μικροκαλλιεργητές και περιμένουμε από την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα, να βοηθήσει τους βαμβακοπαραγωγούς. Είμαι απλήρωτος εδώ και 4 μήνες. Θέλω να πληρωθώ, έχω οικογένεια, έχω τράπεζα που πληρώνω τόκους, χρωστάω στο γεωπόνο, ντρέπομαι αυτή τη στιγμή να ζητήσω σπόρια για να καλλιεργήσω. Είναι εξαθλίωση και δεν περίμενα να φτάσει ποτέ εκεί το ΠΑΣΟΚ».

«Μας έχουν καθαρίσει»

Γιώργος Δημόπουλος, από την Κρανιά Καρδίτσας: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν καταστραφεί. Δεν έχουν χρήματα ούτε ν' αγοράσουν λιπάσματα, χρωστάμε στην τράπεζα και σε άλλους. Μας έχουν καθαρίσει με τα επιτόκια. Γι' αυτό είμαστε στα μπλόκα. Υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι η ίδια η κυβέρνηση, που μας αναγκάζει να βρισκόμαστε στους δρόμους. Λένε ψέματα, πολλά ψέματα, ρίχνουν λάσπες πάνω στους αγρότες».

Θανάσης Σούλης, από το Κεραμίδι Τρικάλων, συμμετείχε στο μπλόκο της Φαρκαδώνας: «Το τι διεκδικούμε είναι γνωστό. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά στάθηκε άκαμπτη μπροστά στους Ελληνες αγρότες που αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Το 90% του συνόλου των αγροτών του κάθε χωριού, πάνε στην τράπεζα και δεν τους δίνουν καλλιεργητικά δάνεια. Η κυβέρνηση έχει από τον Οκτώβρη παρμένα τα βαμβάκια μας, δε μας έχει πληρώσει μέχρι σήμερα, παρά για ελάχιστες ποσότητες. Εμείς οι Ελληνες αγρότες έχουμε ένα πρόσωπο και ένα σβέρκο. Οι Ελληνες πολιτικοί ούτε ένα πρόσωπο έχουνε ούτε ένα σβέρκο. Η κυβέρνηση, το κράτος επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν. Ομως να ξέρουν ότι εμείς, σαν νέοι αγρότες, δεν ξεγελιόμαστε εύκολα με τα ψεύτικα λόγια και τα απατηλά διλήμματα. Εχουμε νοημοσύνη και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ας το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη, αυτοί που μας κυβερνούν και σήμερα και αύριο».

Συμπαράταξη με τ' άλλα λαϊκά στρώματα

Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη»: «Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει γενικότερα αγροτικό πρόβλημα στη χώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα, μας εμπαίζει, μας χλευάζει, μας κοροϊδεύει, μας συκοφαντεί και από πάνω. Εμείς, αυτό που ζητάμε είναι να δώσουνε αυτά που κατά καιρούς υποσχέθηκαν στον αγροτικό κόσμο. Βέβαια, με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση δεν μπορούν να δοθούν λύσεις. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα πιο μαζικό και πιο ισχυρό κίνημα αγροτών, το οποίο, σε συμπαράταξη με το κίνημα των άλλων εργαζομένων, θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Μετά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο φάνηκε πιο καθαρά ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που έχει τραγικές συνέπειες για τους βαμβακοκαλλιεργητές.

Να πω ότι ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Η αγροτιά έχει διαστρωματώσεις, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι αγρότες. Οι μικροί κυρίως και οι μεσαίοι απειλούνται με μαζικό ξεκλήρισμα. Να υπογραμμίσω ότι όλες οι καλλιέργειες έχουν υποστεί τραγικές συνέπειες από την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και εκείνα τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η μικρομεσαία αγροτιά, που υποφέρει σήμερα - δε μιλάμε για κάποιους τσιφλικάδες, αλλά για το 95% των αγροτών που είναι μικροί και μεσαίοι - δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα της για την επιβίωσή της και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Διότι γνωρίζει πως λύση στο αγροτικό πρόβλημα μπορεί να φέρει μόνο ο ενωτικός αγώνας της αγροτιάς, σε συμπαράταξη με τους άλλους εργαζόμενους, με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα».


Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέφτει «μαχαίρι»... (2001-10-07 00:00:00.0)
«Παλέψτε και ψηφίστε ΚΚΕ» (2000-02-01 00:00:00.0)
Λαϊκή συσπείρωση - αντιπαράθεση στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-07-19 00:00:00.0)
Εναυσμα νέων αγροτικών κινητοποιήσεων (1997-08-27 00:00:00.0)
Νοσήλια (1996-05-18 00:00:00.0)
"Παλεύουμε για να ζήσουμε και να καλλιεργούμε"! (1996-02-18 00:00:00.0)