Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εναυσμα νέων αγροτικών κινητοποιήσεων

Προειδοποιητικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν οι αγρότες της Καρδίτσας στις 10 του Σεπτέμβρη, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού

Στους δρόμους του αγώνα ξαναβγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, ξεκινώντας με προειδοποιητικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα. Η απόφαση για την έναρξη νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων πάρθηκε χτες σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του νομού, που έγινε στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι και φορείς της περιοχής και η απόφαση για το συλλαλητήριο, που θα γίνει στην Καρδίτσα στην πλατεία Δικαστηρίων, ήταν ομόφωνη.

Τα προβλήματα της αγροτιάς που αναδείχτηκαν στα προηγούμενα μεγαλειώδη συλλαλητήρια τα οποία πραγματοποίησαν οι αγρότες τα δύο τελευταία χρόνια, όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά αντίθετα οξύνονται με δραματικούς ρυθμούς. Οπως τόνισε χτες σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,"η τιμή που εξαγγέλθηκε από τον Οργανισμό Βάμβακος για το βαμβάκι προαναγγέλλει μια χειρότερη χρονιά για την αγροτιά". Και συνέχισε: "Στο παλαιό χρέος των βαμβακοπαραγωγών έρχεται να προστεθεί και το νέο, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες. Οι βαμβακοπαραγωγοί, όμως, δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε νέους αγώνες, γιατί πρέπει να επιβιώσουν".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή σύσκεψη η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών του Νομού Καρδίτσας, τονίζεται:

Σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες της χώρας μας και συγκεκριμένα οι βαμβακοπαραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί, οι ντοματοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι. Προβλήματα που έχουν σχέση με τις τιμές των προϊόντων, τα χρέη στην ΑΤΕ, τις αδικίες που έγιναν με την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας των αποκλεισμών των μικροεπαγγελματιών, των εργατοαγροτών κλπ. Ακόμα με τη μείωση των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα, την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, τους εκβιασμούς των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας.

"Ιδιαίτερο πρόβλημα όμως δημιουργεί - συνεχίζει η ανακοίνωση - και η συνεχής άρνηση της κυβέρνησης να επιστρέψει το ΦΠΑ από το 1990 και τη διαφορά τιμής από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στους βαμβακοπαραγωγούς. Επίσης αίτημά μας είναι η μη εφαρμογή του νόμου για τον ΟΓΑ, που έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στο 100% και για αρδευτικά έργα του Σμόκοβου από το Καππαδοκικό μέχρι το Ασημοχώρι. Ακόμα, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις νέες τιμές του βαμβακιού που καθορίστηκαν σε 212,9 δρχ. το κιλό στην πρώτη ποιότητα ως προκαταβολή και αν η παραγωγή στο τέλος της περιόδου αγγίξει τα 300 κιλά το στρέμμα σε πανελλαδικό επίπεδο η τιμή θα είναι κάτω από 210 δρχ. το κιλό. Τέλος καταδικάζουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς με τα συνεχιζόμενα δικαστήρια".

Η Συντονιστική Επιτροπή του Νομού Καρδίτσας, στη σύσκεψη που έγινε χτες, εκτός από το συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη αποφάσισε ακόμα: Να προχωρήσει σε επισκέψεις και περιοδείες στα χωριά για να ενημερώσει τους αγρότες του νομού. Να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε Παλαμά, Σοφάδες, Προάστιο, Καλλίθυρο, Μητρόπολη και Ματαράγκα. Ακόμα αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι αγρότες της Καρδίτσας στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται να γίνει στη Λάρισα στις 16 του Σεπτέμβρη, τη μέρα που οδηγείται στα δικαστήρια της Λάρισας η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ