Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ
Σε απόγνωση οι ντοματοπαραγωγοί

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν 500 οικογένειες μικροκαλλιεργητών ντοματοπαραγωγών (επιτραπέζιας ντομάτας) στη Βόρεια Εύβοια (ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας), μετά την πρωτοφανή ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή που έπαθε η φετινή παραγωγή ντομάτας, μετά τον καύσωνα 4 - 6 Ιούλη. Η καταστροφή που επήλθε και στα 5.000 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων "χτύπησε" πάνω από το 80% της παραγωγής, πράγμα που έχουν διαπιστώσει και οι εκτιμητές - γεωπόνοι του ΕΛΓΑ.

Η καταστροφή, επισημαίνεται σε υπόμνημα, προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, των αγροτικών φορέων της Ιστιαίας, Αγροτικού Συλλόγου και Συνεταιρισμού, άρχισε πριν τη συγκομιδή, σε μια φάση της παραγωγής που είχαν καταβληθεί όλες οι χρηματικές δαπάνες της καλλιέργειας (ενοίκιο χωραφιού, σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα) και είχε εκτελεστεί το 70% των εργασιών. Ετσι οι παραγωγοί φέτος θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ είναι δύσκολο να συνεχίσουν τη γεωργική δραστηριότητα. Σημειωτέον δε, ότι με την καλλιέργεια της τομάτας απασχολούνται μικροί γεωργοί, χωρίς ιδιόκτητα κτήματα, με πενιχρά μέσα καλλιέργειας και η ντοματοπαραγωγή αποτελεί το μόνο εισόδημά τους.

Οι αγροτικοί φορείς της Ιστιαίας ζητάνε την παρέμβαση του κράτους και των αρμόδιων φορέων, ως μοναδική οδό ανακούφισής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ