Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διώχνουν τα "καλά μυαλά"

Oι "ηγήτορες" τούτης της χώρας, δεν έχουν αφήσει και πολλά για τα οποία μπορούμε ως, σύγχρονοι, Ελληνες να υπερηφανευόμαστε. Γι' αυτό και προκάλεσε υπερηφάνεια σ' όλους μας η διάκριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, της Βάσως Αποστολοπούλου - της 27χρονης Ελληνίδας που ζει και εργάζεται στην Αυστραλία- στην ιατρική μάχη κατά του καρκίνου.

Η υπερηφάνεια, όμως συνοδεύεται από πίκρα, αφού η Ελληνίδα γιατρός, για να προκόψει και να διακριθεί, έπρεπε να εργάζεται στην αλλοδαπή κι όχι στην πατρίδα της. Εκεί βρήκε το "εύφορο έδαφος" για ν' αναδείξει - μέσα από τη συλλογική προσπάθεια - το ταλέντο της και να προσφέρει στην ανθρωπότητα.

Εδώ, οι συνάδελφοί της, δεν έχουν αυτή την "πολυτέλεια". Σπουδάζουν, αλλά δεν μπορούν, όλοι όσοι θέλουν, να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού οι διορισμοί γίνονται "με το σταγονόμετρο". Κι σε όσους μπουν κάποτε, δεν τους παρέχεται η δυνατότητα ν' αναδείξουν τα ταλέντα τους, καθώς το σύστημα λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα, χωρίς υποδομή, χωρίς αμοιβή κι άλλα κίνητρα. Ενα σύστημα που εξαναγκάζει πολλούς γιατρούς να στραφούν στην ιδιωτική ιατρική, αποκοπτόμενοι, έτσι, από την επιστημονική ενημέρωση και έρευνα, ενώ κάποιοι - εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις - ξεχνούν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη και μετατρέπονται σε "εμπόρους της υγείας".

Στη χώρα μας, οι εκάστοτε κυβερνώντες κατάφεραν, με την κατασυκοφάντηση και κατακρήμνιση των κοινωνικών αξιών - τις οποίες ανακάλυψαν, ανέπτυξαν και μεταλαμπάδευσαν στην οικουμένη, οι πρόγονοί μας - ν' αποθαρρύνουν τη συλλογική προσπάθεια και δράση. Ταυτόχρονα, η "συλλογική ακινησία" δεν επιτρέπει την ανάδειξη ατομικών ταλέντων και προτερημάτων.

Η ανυπαρξία υποδομής και η έλλειψη κρατικής αρωγής - αφού όλα παραδίνονται στη λεγόμενη "ιδιωτική πρωτοβουλία" - δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες επιστημονικές διακρίσεις σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Στο γενικό κλίμα απαξίωσης και ξεπουλήματος των πάντων στις πολυεθνικές που έχει διαμορφωθεί, καλλιεργείται κι επικρατεί η λογική και πρακτική της ατομικής ενσωμάτωσης σ' ένα "άναρχο, συλλογικό σύστημα μετριοτήτων". Βεβαίως, υπάρχουν επιστήμονες που δε συμμορφώνονται στα "υποχρεωτικώς επικρατούντα", αντιδρούν στην επέλαση της μετριότητας κι αγωνίζονται να σπάσουν το σκληρό κέλυφος του συστήματος, για να διακριθούν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα μας.

Αλήθεια, φτάνουν τα παράσημα και οι τιμές που επέδωσε το ελληνικό κράτος στη Βάσω Αποστολοπούλου, για ν' απαλλαγεί από τις ενοχές και τις ευθύνες του, αφού αυτό, μέσω της πολιτικής των κυβερνήσεων, κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τα "καλά μυαλά της επιστήμης" από τη χώρα μας; Οχι, βεβαίως. Αλλωστε "τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων", όταν βλέπουμε τους σημερινούς κυβερνώντες να επιχειρούν, με νόμους κι άλλα μέτρα, να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στερώντας, όχι μόνον την επιστημονική έρευνα και τη δυνατότητα διάκρισης από τους γιατρούς, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού στη δημόσια υγεία;

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ