Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΦΑΛΑΝΘΗΣ
Ομόφωνη αντίθεση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές περιβαλλοντολογικές και οικονομικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας, κρούουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπροστά στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει στην κοινότητα Φαλάνθης λιγνιτωρυχείο από την εταιρία "ΤΕΜΦΛΩΡ".

Αν και το εγχείρημα της εν λόγω εταιρίας βρίσκεται στα αρχικά στάδια (σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων) για έρευνα λιγνιτών σε έκταση δεκαπέντε στρεμμάτων, όμως, - όπως δήλωσε στον "Ρ" ο πρόεδρος της κοινότητας Φαλάνθης Νίκος Κυριόπουλος - η μελλοντική εκμετάλλευση αφορά έκταση 23.000 στρεμμάτων, και θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα στερήσει από τους κατοίκους της το εισόδημά τους, αφού ελιές, σταφιδάμπελοι και θερμοκήπια, θα θυσιαστούν στο βωμό μιας αμφίβολης - ακόμα και από οικονομική άποψη, - δραστηριότητας, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από παλιότερες μελέτες των ορυχείων της Φαλάνθης.

Περιέργως, η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει συντάξει η εταιρία "πέρασε" σε πρώτη φάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και απεστάλη στη νομαρχία Μεσσηνίας για γνωμοδότηση. Ομως, κάτω από το βάρος των αδιαμφισβήτητων αρνητικών συνεπειών, αλλά και από την πίεση των κατοίκων και κοινοτικών συμβουλίων της περιοχής, το Νομαρχιακό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα απέρριψε τη μελέτη. Αν και τον τελικό λόγο το έχουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα αποφασίσουν τις προσεχείς εβδομάδες, ωστόσο τα στοιχεία, η συζήτηση που έγινε στο ΝΣ στις 4 Αυγούστου, είναι αποκαλυπτική.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας στηριγμένο και σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Υποδομών της Νομαρχίας, μεταξύ άλλων διαπίστωσε: "Δυστυχώς στη ΜΕΠΕ αυτή υπάρχουν πολλές ανακρίβειες σε ό,τι αφορά την περιοχή, καθώς επίσης και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την επέμβαση στο χώρο. Υπάρχουν χείμαρροι, βλάστηση, καλλιέργειες, κοντινοί οικισμοί από την περιοχή που προτείνεται να γίνει εξόρυξη λιγνίτη. Και το ΝΣ συμπεραίνει πως, σε περίπτωση που γίνει η επέμβαση στην περιοχή αυτή, θα πληγούν όχι μόνο η τουριστική και γεωργική ανάπτυξη, αλλά θα υπάρξουν και μεγάλες συνέπειες σε θέματα υγείας των κατοίκων και θα δημιουργηθούν προβλήματα στις ελάχιστες οδικές υποδομές που διαθέτει η περιοχή".

Σε έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Νομαρχικού Συμβουλίου Μεσσηνίας, στο οποίο ο πρόεδρος της κοινότητας Φαλάνθης διατυπώνει ενστάσεις επί της μελέτης, επισημαίνεται ότι η εκμετάλλευση του ορυχείου, αντίκειται και στον Κανονισμό Μεταλλευτών και Λατομικών Εργασιών, αφού αυτός δεν επιτρέπει τέτοιες εργασίες σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από οικισμούς. Οπως όμως προκύπτει και από τα τοπογραφικά της μελέτης και σε διασταύρωση με τα επίσημα τοπογραφικά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) όλη η έκταση ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από τον οικισμό Χωματερού.Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η πιθανή λειτουργία λιγνιτωρυχείου κινείται σε αντίθεση με τη γενικότερη φυσιογνωμία του χώρου, αλλά και αυτή που αναπτύσσεται, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην περιοχή έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται έργα προϋπολογισμού άνω των δύο δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ βρίσκονται αρκετοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το έγκλημα, στάχτη γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δεκάδες σπίτια (2023-07-19 00:00:00.0)
Πολλά τα μέτωπα τις τελευταίες μέρες (2020-07-23 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση παραλίας και δάσους (2013-05-11 00:00:00.0)
Το χωριό που μετακινείται προς το ορυχείο (2011-12-20 00:00:00.0)
Ζητούν να μην επεκταθεί το λιγνιτωρυχείο (2009-03-31 00:00:00.0)
Στις φλόγες ξανά το Μαίναλο (2008-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ