Τρίτη 31 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ - ΠΡΟΣΗΛΙΟ - ΠΟΛΥΡΡΑΧΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ζητούν να μην επεκταθεί το λιγνιτωρυχείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχτές, για την παραχώρηση 1.210 στρεμμάτων στην εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ

Το δικαίωμα να ζουν σ' ένα υγιεινό και ανθρώπινο περιβάλλον διεκδικούν οι κάτοικοι των χωριών Τριγωνικό, Προσήλιο και Πολύρραχο, οι οποίοι προχτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο του Τριγωνικού, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας. Εκαναν συμβολική κατάληψη του δρόμου, ζητώντας να γίνει άρση της οριστικής παραχώρησης γεωργικών εκτάσεων στην εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ, να μην επεκταθεί το υπάρχον λιγνιτωρυχείο και να γίνει άμεση αποκατάσταση στο χώρο του παλιού ορυχείου στο Προσήλιο. Βροντοφωνάξουν ότι δεν είναι μοιραίο να αναπνέουν τη μαύρη σκόνη του λιγνίτη, το μαύρο σύννεφο που εκλύεται από τα ορυχεία. Σημειώνεται ότι, μετά από θετική γνωμοδότηση της Δήμου Σερβίων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, πρόσφατα παραχωρήθηκε έκταση 1.210 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στα τρία χωριά στην εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ μέχρι το 2017.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων. Από το ΚΚΕ χαιρέτισε ο Γ. Μητσιάκος (είναι και νομαρχιακός σύμβουλος), ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους συγκεντρωμένους. Ο Γ. Μητσιάκος ανέφερε ότι δεν πρέπει να επεκταθεί το λιγνιτωρυχείο, πολύ περισσότερο που η εκμετάλλευσή του παραχωρείται στην ιδιωτική εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που υπήρξαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο Νομό Κοζάνης.

Οσον αφορά την «Οριστική Παραχώρηση» των 1.210 στρεμμάτων στη ΜΕΤΕ ΑΕ, ο ομιλητής δεσμεύτηκε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης θα επαναφέρει το θέμα και θα ζητήσει να ξανασυζητηθεί η υπόθεση. Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση του Κόμματος στο θέμα της Ενέργειας για ίδρυση ενιαίου δημόσιου φορέα και ζήτησε η λειτουργία των λιγνιτωρυχείων να γίνεται από τη ΔΕΗ και όχι να εκχωρούνται σε ιδιώτες, οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς για το περιβάλλον και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ασκήθηκε κριτική και αποδοκιμάστηκαν κάποιοι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τις «οβιδιακές τους μεταμορφώσεις», οι οποίοι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσίασε η ΜΕΤΕ ΑΕ ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου, ενώ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρουσιάστηκαν με διαφορετικές θέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση απέναντι στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης (2024-03-07 00:00:00.0)
Η απολιγνιτοποίηση θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (2020-05-06 00:00:00.0)
Οργανώνουν την κοινή δράση τους σωματεία και φορείς (2014-11-29 00:00:00.0)
Πάλη για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία (2009-04-01 00:00:00.0)
Αγώνας για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας (2007-11-07 00:00:00.0)
Πλειοδοτούν στον εμπαιγμό; (2003-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ