Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Μόνιμη πλημμύρα απ' τον αγωγό του Μόρνου!

Από το Μάρτη οι μικροκαλλιεργητές της περιοχής έχουν καταγγείλει στην ΕΥΔΑΠ τη διαρροή που παρατηρείται σε σωλήνες της, οι οποίοι καταλαμβάνουν μήκος δύο χιλιομέτρων! Η υπηρεσία το μόνο που έκανε ήταν να αδιαφορήσει

ΘΗΒΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πολλοί μικροκαλλιεργητές στην περιοχή της κοινότητας Ελλοπίας της επαρχίας Θηβών, θα χάσουν ολόκληρη ή μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς τους,εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας της ΕΥΔΑΠ.

Τουλάχιστον 30 αγρότες που τα χωράφια τους βρίσκονται κοντά στο κανάλι του Μόρνου - απ' όπου υδρεύεται η Αθήνα - θα πουν και φέτος "το ψωμί ψωμάκι". Κι αυτό γιατί οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν ολοσχερώς ή σε μεγάλο μέρος από τις μεγάλες διαρροές που εξακολουθούν να γίνονται από τον... Μάρτη - σε μήκος δύο χιλιομέτρων - μια και τα τσιμεντένια τοιχώματα του καναλιού που διασχίζει την περιοχή είναι σπασμένα!

Οταν επισκεφτήκαμε την περιοχή βρήκαμε μπροστά μας αγανακτισμένους αγρότες να βλέπουν για άλλη μια χρονιά τη σοδειά τους να χάνεται, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας. Είναι χαρακτηριστικό - και μας το έδειξαν οι αγρότες - ότι ξεροπήγαδα έχουν υπερχειλίσει, ένας ξεροπόταμος ο "Ασήρης" μετά από χρόνια ξανατρέχει νερό και οι παραγωγοί, προκειμένου να σώσουν μέρος της σοδειάς εφευρίσκουν... "πατέντες". Εκτός, όμως, απ' τους αγρότες χαράτσωμα θα υποστούν και οι καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ, αφού από τον Μάρτη που γίνεται η διαρροή μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσες χιλιάδες, για να μην πούμε εκατομμύρια, κυβικά μέτρα πόσιμου νερού έχουν πάει χαμένα...

Ο τόπος γέμισε λάσπη

Τον Δ. Κουλουριώτη,έναν από τους πληγέντες γεωργούς, τον συναντήσαμε στο κτήμα του να αντλεί το νερό, να το διοχετεύει σε σωλήνες και να το μεταφέρει σε απόσταση 500 μέτρων στον "Ασήρη". Βέβαια ούτε λόγος για το πηγάδι του που έχει ξεχειλίσει. "Εχω βάλει φέτος 8 στρέμματα βαμβάκι και 4 στρέμματα κρεμμύδια. Τα κρεμμύδια καταστράφηκαν ολοσχερώς, κοιτάω να σώσω ό,τι μπορώ απ' το βαμβάκι", είναι τα λόγια του όλο πίκρα κι αγανάκτηση. Τονίζει πως η ΕΥΔΑΠ έχει ενημερωθεί για όλη αυτή την κατάσταση από τον Απρίλη "αλλά δεν έκανε τίποτα". Μάλιστα ο Δ. Κουλουριώτης έστειλε υπόμνημα με τις ζημιές στην ΕΥΔΑΠ, η οποία σα να μη συμβαίνει τίποτα απάντησε ότι "θα αποζημιωθείτε ύστερα από την εκτίμηση της ζημιάς".

Λίγο πιο πέρα συναντήσαμε τον Κίμωνα Κουτσούρη,πάνω στην προσπάθειά του ν' ανοίξει αυλακώσεις. Οχτώ στρέμματα βαμβάκι, τρία στρέμματα ντομάτα και 1,5 στρέμμα κρεμμύδι πάνε χαμένα. Ο ίδιος όμως μας είπε έχει κάνει αγωγή στην ΕΥΔΑΠ γιατί "δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα μας αποζημιώσει".

Κατ' αυτόν τον τρόπο, πάνω από 500 στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί, όπως υπολογίζουν οι παραγωγοί. Οι ίδιοι καταγγέλλουν τη σαθρή κατασκευή του καναλιού που έγινε γρήγορα - γρήγορα και χωρίς τα απαιτούμενα υλικά, για να μπορέσει να παραδοθεί πριν τις εκλογές του 1981...

Με δήλωσή του στον "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας Ξ. Μελισσάρης,απαιτεί την άμεση καταγραφή και την πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων καλλιεργειών των παραγωγών. Επιπλέον, ζητάει την άμεση επισκευή των καναλιών, ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ "για την κατασπατάληση πόσιμου νερού".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ