Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
"Δε θα μας πάρουν το ψωμί απ' το στόμα"

Αγρότες της Θεσσαλίας μιλούν στο "Ρ" και καταγγέλλουν το "χαράτσι" που επιβάλλει η κυβέρνηση για τη σύνταξη

Το ετήσιο χαράτσι θα έχουν να αντιμετωπίσουν από την επόμενη χρονιά οι αγρότες, καθώς είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο νέο Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών - το νέο ΟΓΑ. Κάθε ζευγάρι αγροτών θα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τουλάχιστον 195.840 δραχμές το χρόνο, αν επιλέξει το χαμηλότερο κλιμάκιο σύνταξης, ποσό που είναι δυσβάστακτο για το φτωχό βαλάντιο της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος κλήρος στη χώρα μας είναι 40 στρέμματα και ότι το 74% των αγροτών κατέχουν κάτω από 50 στρέμματα, τότε είναι φανερό ότι θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν για σύνταξη ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους και αυτοί που θα πληγούν ιδιαίτερα είναι οι μικροί και φτωχοί αγρότες. Και όλα αυτά, για να εισπράξουν κάποτε μια σύνταξη πείνας, καθώς ένας αγρότης, που είναι σήμερα 40 χρονών και πληρώνει για την 1η κατηγορία, θα πάρει το έτος 2022 σύνταξη 48.000 δραχμές με σημερινές τιμές!

Για τα πρόσθετα, δυσβάστακτα προβλήματα που δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο, η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, μιλούν στο "Ρ", αγρότες από τη Θεσσαλία, που βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία των 40 ετών και καλούνται να πληρώσουν, επί χρόνια, το "χαράτσι".

"Ουκ αν λάβοις..."

Ο Κώστας Δοξαριώτης,από τον Κυπάρισσο, επισημαίνει: "Καλούμαστε, μέχρι τις 31 Αυγούστου, να εγγραφούμε σ' έναν ασφαλιστικό φορέα, παρά το γεγονός ότι δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ούτε τις προϋποθέσεις, ούτε τις υποχρεώσεις και προπάντων τα δικαιώματά μας στο νέο σύστημα. Είναι δε χαρακτηριστικό, για την προχειρότητα του υπουργείου Γεωργίας, ότι ούτε οι ανταποκριτές του ΟΓΑ - που είναι επιβαρυμένοι να μας εγγράψουν - δε γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση - υπόμνημά τους προς το υπουργείο, με την οποία ζητούν να λυθούν πολλές απορίες τους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουμε, για να ενταχθούμε σε μια από τις 7 ασφαλιστικές κατηγορίες.

Κι ενώ ο αγρότης δεν έχει σταθερό εισόδημα - όπως οι άλλοι εργαζόμενοι, όταν, φυσικά έχουν δουλιά - καλείται να πληρώνει σταθερά κι αναγκαστικά τις δυσβάστακτες εισφορές, το "χαράτσι" που επιβάλλει η κυβέρνηση. Φαίνεται ότι ο "εκσυγχρονισμός" αρέσκεται να κυβερνά με το "αποφασίζομε και διατάσσομε"! Πώς να πληρώσει τις μεγάλες αυτές εισφορές ένας παραγωγός, όταν - όπως φέτος π.χ. - το χαλάζι καταστρέψει παντελώς τη σοδειά του και μένει χωρίς εισόδημα; Κι αν δεν πληρώσει τι θα γίνει; Θα του κοπεί η σύνταξη και θα χάσει και όσα πλήρωσε μέχρι τότε; Θα τιμωρηθεί με βαριά πρόστιμα; Θα πάει φυλακή; Κι εν πάση περιπτώσει πώς θα σταθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να έχει κατοχυρώσει σίγουρες εισφορές, πολύ περισσότερο όταν κανείς δεν εγγυάται ότι το κράτος θα καταβάλει όσα εκείνο υποχρεούται στο Ταμείο; Θα "φαλιρίσει" κι αυτό - όπως και πολλά άλλα ταμεία- και τη "λέζα" θα την πληρώσει ο φορολογούμενος λαός;"

"Τα παίρνουν όλα από τους φτωχούς"

Ο Νίκος Ζαμπούκας,απ' τη Χαρά, τονίζει: "Ο νόμος αυτός, εκτός από "φορομπηχτικός", είναι και εξόφθαλμα άδικος, διότι επιβάλλει "κεφαλικό φόρο", αφού οι εισφορές καταβάλλονται, ανεξάρτητα από το μέγεθος του αγροτικού εισοδήματος. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Ενα ζευγάρι αγροτών που καλλιεργεί 40 στρέμματα με στάρι θα έχει συνολικό, ακαθάριστο εισόδημα 1.500.000 το πολύ. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα, μένει 1.000.000 δραχμές καθαρό ετήσιο, εισόδημα, περίπου. Αν το ζευγάρι αυτό διαλέξει την 7η κατηγορία ασφάλισης, τότε θα πρέπει να πληρώσει το χρόνο 570.000 χιλιάδες δραχμές, περίπου. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει το 57% του συνολικού καθαρού εισοδήματός του, για να πάρει σύνταξη. Αλλά και την πρώτη κατηγορία ασφάλισης να διαλέξει, πρέπει να πληρώσει 200.000 δραχμές για την ασφάλιση και θα περάσει όλο το χρόνο με τις υπόλοιπες 800.000 δραχμές. Ιδιαίτερα επιβαρύνονται οι αγρότες των ορεινών περιοχών, πολλοί απ' τους οποίους καλλιεργούν από 5 μέχρι 15 στρέμματα με ξηρικές καλλιέργειες ή έχουν 50 μέχρι 100 γιδοπρόβατα. Αυτοί δε χωράνε σε καμιά ασφαλιστική κατηγορία, αφού το εισόδημά τους είναι μικρότερο και από την κατώτερη εισφορά. Βεβαίως, για τους μεγαλοαγρότες δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι το εισόδημά τους τους επιτρέπει να πληρώνουν τόσες και μεγαλύτερες εισφορές.

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι οι άλλοι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν πολλά στα ταμεία τους για την ασφάλιση, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αγρότης εισπράττει μια φορά το χρόνο κι αντιμετωπίζει και πολλούς αστάθμητους παράγοντες, που μπορούν να τον αφήσουν χωρίς εισόδημα, μ' αποτέλεσμα να δυσκολευτεί πάρα πολύ ν' ανταποκριθεί στις εισφορές.

Κι ας αφήσουν κατά μέρος τους ισχυρισμούς, που καλλιεργούν κάποιοι "επιτήδειοι", ότι ο αγρότης δεν πληρώνει τίποτα στο κράτος κι όλο ζητάει απ' αυτό. Πώς δεν πληρώνουμε; Δεν πληρώνουμε 18% ΦΠΑ για την αγορά μηχανημάτων, 18% ή 8% για την προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κι άλλων γεωργικών εφοδίων; Δεν πληρώνουμε φόρο για την πώληση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές; Δεν πληρώνουμε 2% εισφορά στον ΕΛΓΑ για την κάλυψη ζημιών στην παραγωγή από θεομηνίες - που δεν τις καλύπτει στο σύνολό τους, μάλιστα- και άλλο 2% για τις Ομάδες Παραγωγών; Δε μας ανάγκασε πρόπερσι η κυβέρνηση να κάνουμε όλοι φορολογικές δηλώσεις και μάλιστα υπολογίζοντας το εισόδημά μας στα "κουτουρού", χωρίς να παίρνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος; Μήπως δεν πληρώνουμε κι εμείς - όπως και οι άλλοι καταναλωτές - τους έμμεσους φόρους; Μόνο που οι αγρότες εισπράττουμε μια φορά το χρόνο και πληρώνουμε καθημερινά".

"Θ' αντισταθούμε"

Ο Γιώργος Σακοράφας,απ' τον Αμπελώνα, υπογραμμίζει: "Είναι φανερό ότι πάρα πολλοί αγρότες δε θα μπορέσουν - ακόμα και να το ήθελαν - να ενταχθούν στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπως, άλλωστε έγινε και με την πρόσθετη ασφάλιση. Η το πολύ - πολύ θ' αναγκαστεί ν' ασφαλιστεί ο ένας από το ζευγάρι, μ' αποτέλεσμα ο άλλος - κι αυτή θα είναι η γυναίκα - να μείνει ανασφάλιστος και να μη δικαιούται ούτε την προνοιακή σύνταξη των 29.000 δραχμών.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια πολιτική που επιχειρεί να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας από το 21% στο 7%. Και όσοι δε θα ενταχθούν στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θ' αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα. Αλλά δε μας λένε πού θα πάνε; Θα στοιβαχτούν στις ουρές ανέργων των μεγάλων πόλεων και θα ξενιτευτούν; Είναι η ίδια πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μείωση των τιμών των προϊόντων. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης που καταχρέωσε τους αγρότες στην ΑΤΕ και ήδη άρχισαν να έρχονται χαρτιά για κατασχέσεις.

Αυτή την πολιτική αντιμάχεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, όπως φάνηκε στις πρόσφατες μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα και έστειλαν βροντερό μήνυμα αντίστασης στις Βρυξέλλες.Οι αγρότες θα συνεχίσουν αποφασιστικά, οργανωμένα κι ενωμένα την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης. Και δε θα υποχωρήσουν ούτε μπροστά στην τρομοκρατία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων. Διότι ο αγώνας για την επιβίωση, δε σταματάει παρά μόνο με τη δικαίωσή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ